ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Κερδισμένοι το UBP και CTP στις λεγόμενες εκλογές

Εκτός μένει το κόμμα του Μουσταφά Ακιντζί με σημαντικές απώλειες το κόμμα του Κουντρέτ Οζερσάι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ρεκόρ αποχής καταγράφηκε στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

Με το κλείσιμο των καλπών ανακοινώθηκε ότι η συμμετοχή ήταν στο 58,23% ενώ στις «προεδρικές εκλογές» τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 67,19%. Στους 203.792 ανέρχονται οι «εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι» και οι κάλπες ήταν 763. Κατήλθαν 403 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 131 ήταν γυναίκες, και οι 3 ανεξάρτητοι. Συμμετείχαν 8 κόμματα.

Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής καταγράφηκε σήμερα στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, όπου ζουν και οι περισσότεροι έποικοι, και το χαμηλότερο στη Λευκωσία, όπου διαμένει η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων και έχει περισσότερη δύναμη η αντιπολίτευση.

Live ενημέρωση 

- Με καταμετρημένο το 78% των ψήφων το σκηνικό στα κατεχόμενα φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει. Πρώτο κόμμα στις λεγόμενες εκλογές αναδεικνύεται το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) το οποίο λαμβάνει 33603 ψήφους και ποσοστό 40,71%. Στη δεύτερη θέση ενισχυμένο έρχεται Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) με 20067 ψήφους και ποσοστό 31,53%. Τρίτο κόμμα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του υιού Ντενκτάς με 6306 ψήφους και ποσοστό 7,55%. Εκτός της λεγόμενης Βουλής μένει το κόμμα του Μουσταφά Ακιντζί Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) το οποίο δεν συγκεντρώνει το όριο του 5% για να εισέλθει στη λεγόμενη Βουλή. Από τους χαμένους και ο Κουντρέντ Οζερσάι το κόμμα του οποίου μπαίνει οριακά στη λεγόμενη Βουλή.

- Με καταμετρημένες μόνο 21 κάλπες, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε πριν τις 20.30 τα εξής ποσοστά: ΚΕΕ 38,29%, ΡΤΚ 27,12%, ΔΚ 11,29%, ΚΛ 4,96%, ΚΚΔ 2,99%, ΚΑ 12,51% ΚΚΑ 1,84% και Δρόμος Ανεξαρτησίας 1%.

Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν το ΚΚΔ να μένει εκτός «βουλής», ο ΓΓ του κόμματος, Χαλίλ Χιζάλ, εξέφρασε απογοήτευση.

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτό είναι μια αποτυχία. Σημαίνει ότι δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε καλά», είπε.

Ο κ. Χιζάλ εκτίμησε, μιλώντας στο Κανάλι Σιμ, ότι τους επηρέασε η αποχή αλλά και ότι κάποιοι ψηφοφόροι τους για να εμποδίσουν τη νίκη του ΚΕΕ ψήφισαν το ΡΤΚ.

Σε μια περίοδο κατά την οποία στη διεθνή σκηνή τα αριστερά κόμματα κερδίζουν εκλογές, το να γίνεται συζήτηση για το αν το ΚΚΔ θα μπει ή όχι στην «βουλή» δεν είναι ωραίο, πρόσθεσε.

Ο κ. Χαζίλ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραιτήσεων στο ΚΚΔ.

- Με καταμετρημένο το 27,76% το κόμμα του Μουσταφά Ακιντζί Κοινοτική Δημοκρατία(TDP) λαμβάνει 4,20%. Με βάση τον εκλογικό νόμο στα κατεχόμενα στη λεγόμενη Βουλή εισέρχονται κόμματα που πιάσουν το όριο του 5%.

- Με καταμετρημένο το 22,72% το Κόμμα Εθνικής Ενότητας συνεχίζει να προηγείται με ποσοστό 39,91% ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με 32,61% και το Δημοκρατικό Κόμμα με 7,66%.

- Το κόμμα του Ερσίν Τατάρ προπορεύεται των πρώτων αποτελεσμάτων των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα: Με καταμετρημένο το 8% των ψήφων το Κόμμα Εθνικής Ενότητας λαμβάνει 6151 ψήφους, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 5105 ψήφους και στην τρίτη θέση το Δημοκρατικό Κόμμα 1141 ψήφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση