ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαρτοπόλεμος ΔΗΚΟ με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΔΗΚΟ με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αρχικά, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέφερε από τα μέτρα της κυβέρνησης μένουν εκτός άλλες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών, όπως είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τονίζοντας η επαναφορά μιας φορολογίας στα καύσιμα θα οδηγήσει και σε ανατιμήσεις άλλων αγαθών. Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του επισημάνει πως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποδεικνύεται ξανά κατώτερη των περιστάσεων. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τo κύμα ακρίβειας για τα ευάλωτα στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απάντησε στα δύο κόμματα αναφέροντας χαρακτηριστικά για το ΑΚΕΛ, «δεν αναμέναμε δυστυχώς κάτι διαφορετικό, από την λαϊκίστικη προσέγγιση την οποία υιοθετεί και η οποία αγνοεί παντελώς τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ και τις δημοσιονομικές παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε ως κράτος να ακολουθούμε», ενώ για τον ΔΗΣΥ υπογράμμισε «όσο αφορά την εξίσου λαϊκίστικη ανακοίνωση του, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά της φορολογίας στα καύσιμα και στο ότι το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, στον ΔΗΣΥ απαντά ο τέως υπουργός της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος σε παλαιότερες τοποθετήσεις του, στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ανέφερε αυτολεξεί: «…ως Υπουργός που εισήγαγα τα μέτρα θεωρώ ορθή την πρόθεση της κυβέρνησης». «Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να τερματιστούν, με την τιμή καυσίμων χαμηλότερη, από ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άδικη καθολικότητα του μέτρου κλπ». «Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν διολίσθηση ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό», κατέληξε.

ΔΗΣΥ: Η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συνθήκες υψηλού κόστους ζωής και ακρίβειας, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Από τα μέτρα της κυβέρνησης όμως, μένουν εκτός άλλες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών, όπως είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Υπογραμμίζουμε επιπρόσθετα πως στις παρούσες συνθήκες, που είναι ταυτόχρονα μια περίοδος ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί πως από αυτά πλήττονται αναλογικά περισσότερο η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς η επαναφορά μιας φορολογίας στα καύσιμα θα οδηγήσει και σε ανατιμήσεις άλλων αγαθών. Είναι για αυτό που θεωρούμε πως προτεραιότητα πολιτικής σήμερα δεν πρέπει να είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων, τα οποία πάνε αρκετά καλά, αλλά η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των συνεπειών του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Πιστεύουμε πως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων τις τελευταίες βδομάδες, το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, όχι να μονιμοποιηθεί, και η κυβέρνηση να εκπονήσει στο διάστημα αυτό ένα συνολικό πλάνο στήριξης της κοινωνίας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, για παράδειγμα, έχει ήδη προτείνει ένα στοχευμένο φορολογικό μέτρο που στηρίζει τις οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος. Δυστυχώς η κυβέρνηση διαφωνεί χωρίς να προτείνει βελτιώσεις επί της πρότασης ή να αντιπροτείνει άλλες πολιτικές για τη μεσαία τάξη και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

ΑΚΕΛ: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τo κύμα ακρίβειας

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποδεικνύεται ξανά κατώτερη των περιστάσεων. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τo κύμα ακρίβειας για τα ευάλωτα στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις για να καλύψει την ανεπάρκεια της αφήνοντας σε εκκρεμότητα προηγούμενες της εξαγγελίες όπως είναι η επιδότηση των επιτοκίων. Ο δε τερματισμός της επιδότησης στα καύσιμα είναι βεβιασμένος και ακατανόητος από την στιγμή που εφαρμόζονται κι άλλα οριζόντια μέτρα. Αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές σε μια περίοδο που έπονται νέες αυξήσεις καθώς και οι λεγόμενες πράσινες φορολογίες. Το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει εκατομμύρια σε φόρους επιστρέφοντας στην κοινωνία ψίχουλα. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με εφάπαξ ποσά αλλά ούτε και με τον αποκλεισμό της μεσαίας τάξης και των χαμηλόμισθων εργαζομένων οι οποίοι δεν λαμβάνουν επιδόματα.

Η ακρίβεια δεν είναι σημερινό φαινόμενο και δεν προβλέπεται ότι θα τερματιστεί σύντομα. Για αυτό η κυβέρνηση αντί να επιδίδεται σε αποσπασματικά μέτρα και μπαλώματα, θα έπρεπε να είχε προ πολλού καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας με λήψη διαρθρωτικών μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας και του κόστους διαβίωσης. Χρειάζεται συνδυασμός μέτρων, στοχευμένων και οριζόντιων, που να προστατεύει την κοινωνία από την ακρίβεια και να ενισχύει τα διαθέσιμα της εισοδήματα. Η κυβέρνηση καλείται έστω και στην υστάτη να επεκτείνει την επιδότηση των καυσίμων. Υποδεικνύουμε ξανά ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα του κράτους για να στηρίξει την κοινωνία, ας προχωρήσει επιτέλους στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών. Η δυσκολία της κυβέρνησης να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα είναι ολοφάνερη.

Όσον αφορά τα σχόλια του κ. Χριστοδουλίδη για το 2012, δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Ως παιδί του Συναγερμού με μέντορα τον Νίκο Αναστασιάδη απλά αναπαράγει τη συναγερμική προπαγάνδα για να φορτώνει ευθύνες αλλού και να αθωώνει τις τράπεζες για το έγκλημά τους σε βάρος του τόπου. Είναι προφανές ότι μετά τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, τώρα και ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι θα λύσει τα προβλήματά του με επιθέσεις στο ΑΚΕΛ. Το μόνο που καταφέρνει, είναι να επιβεβαιώνει ότι ούτε τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις θα τιμήσει, ούτε απαντήσεις για το σήμερα έχει.

ΔΗΚΟ: Λαϊκίστικες προσεγγίσεις

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που έγκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αναμέναμε δυστυχώς κάτι διαφορετικό, από την λαϊκίστικη προσέγγιση την οποία υιοθετεί και η οποία αγνοεί παντελώς τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ και τις δημοσιονομικές παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε ως κράτος να ακολουθούμε.

Όσο αφορά την εξίσου λαϊκίστικη ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά της φορολογίας στα καύσιμα και στο ότι το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, στον ΔΗΣΥ απαντά ο τέως υπουργός της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος σε παλαιότερες τοποθετήσεις του, στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ανέφερε αυτολεξεί:

«…ως Υπουργός που εισήγαγα τα μέτρα θεωρώ ορθή την πρόθεση της κυβέρνησης». «Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να τερματιστούν, με την τιμή καυσίμων χαμηλότερη, από ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άδικη καθολικότητα του μέτρου κλπ». «Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν διολίσθηση ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό», κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση