ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέτρα του σκανδάλου το βαν - Ποιους βλέπει η PEGA (ηχητικό)

Ενδείξεις ότι η Κύπρος λειτουργούσε σαν θερμοκήπιο παραγωγής και εξαγωγής παράνομων λογισμικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου φτάνει στην Κύπρο για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA), στο πλαίσιο κοινής διερευνητικής επίσκεψης σε Κύπρο και Αθήνα.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν ενδείξεις πως η Κύπρος είναι σαν θερμοκήπιο παραγωγής και εξαγωγής αυτών των παράνομων λογισμικών»

Η επιτροπή διερεύνησης αναμένεται να συναντηθεί αρχικά με τον νομικό Ηλία Στεφάνου, τον άνθρωπο που είχε οριστεί σαν ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής στην υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν. Όπως διαφαίνεται η επιλογή αυτή έχει διπλό στόχο αφού αφενός γίνεται προσπάθεια να διερευνηθεί η οποιαδήποτε σύνδεση με τις πρόσφατες εξελίξεις και αφετέρου να δοθούν ενδείξεις για το πως γίνεται η διαχείριση από τις αρχές της Κύπρου για παρόμοια ζητήματα.

Στη συνέχεια θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση με τους δημοσιογράφους Φάνη Μακρίδη και Μακάριο Δρουσιώτη. Το πρωί της Τετάρτης, η αντιπροσωπεία θα έχει κοινή συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου και τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας. Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη στη Νομική Υπηρεσία.

Παράγουν και εξάγουν με άδεια τα λογισμικά λέει η εταιρεία - Διαψεύδει το Υπ. Εμπορίου

Σαφώς η κάθοδος της PEGA στην Κύπρο δείχνει ότι η εξεταστική επιτροπή ψάχνει απαντήσεις αρχικά λόγω του ζητήματος που προκύπτει με τις άδειες εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης από τη χώρα μας, με την εταιρεία να υποστηρίζει πως οι εξαγωγές της στην Ε.Ε πραγματοποιούνταν μέσω Κύπρου και Βουλγαρίας την ώρα που η Κυβέρνηση διαψεύδει. Μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» και την Οριάνα Παπαντωνίου, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν ενδείξεις πως η Κύπρος είναι σαν θερμοκήπιο παραγωγής και εξαγωγής αυτών των παράνομων λογισμικών» προσθέτοντας πως αυτό υποστηρίζει το Citizen Lab του Τορόντο, η Διεθνής Αμνηστεία αλλά και έλληνες δημοσιογράφοι. Υπογράμμισε πως η ίδια η NSO σε έκθεση της τόσο το 2019 όσο και το 2021 προέβη σε παραδοχή ότι παράγει και εξάγει με άδειες αυτά τα λογισμικά από τη χώρα μας, με το Υπ. Εμπορίου και Βιομηχανίας ν’αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.

Σημείο μηδέν το μαύρο βαν - Το πόρισμα που έμεινε στο συρτάρι

Εν συνεχεία υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης της Επιτροπής με τον Ηλία Στεφάνου αφού θεωρεί την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν ως την αρχή του νήματος, χαρακτηρίζοντας το την «πέτρα του σκανδάλου» ενώ αναφέρθηκε στο πόρισμα το οποίο έμεινε στα συρτάρια του Γενικού Εισαγγελέα κάνοντας λόγο για δίκη-παρωδία και «λιλιπούτειο διοικητικό πρόστιμο 925 χιλιάδων» με την υπόθεση να κλείνει άρον άρον. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το πρόβλημα πανευρωπαικό υπογραμμίζοντας πως «η NSO έχει ομολογήσει ότι έχει πουλήσει το Pegasus σε 14 χώρες, εκ των οποίων έχει αφαιρεθεί από 2 (Ουγγαρία και Πολωνία στις οποίες παραβιάστηκε κατά κόρον το κράτος δικαίου) ενώ τόνισε πως υπάρχουν άλλες 9 χώρες που παράγουν αυτό το λογισμικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση