ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Xωρίς Ερντογάν οι «εορτασμοί» στα Κατεχόμενα

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ προανήγγειλε νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς ωστόσο καμιά αναφορά σε προσάρτηση

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φημολογίες για κάθοδο του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα (σ.σ. λόγω Τριμερούς Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας στη Τεχεράνη) που θα συνοδεύονταν από βαρύγδουπες δηλώσεις για προσάρτησή τους στην Τουρκία. Την 48η επέτειο των εορτασμών του κατοχικού καθεστώτος για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 ανέλαβε, για λογαριασμό της τουρκικής προεδρίας, να εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ -ο οποίος διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια τον φάκελο της Κύπρου για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν. Έμπειροι παρατηρητές ανέφεραν στην «Κ» πως η εκπροσώπηση Ερντογάν από τον Οκτάϊ ήταν «ήρεμη» σε σχέση με την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό (Βαρώσι, οικονομικά πρωτόκολλα, κοκ).

Γεώτρηση τον Αύγουστο

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση στο μήνυμά του στο κομμάτι της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την κάθοδο του τέταρτου γεωτρύπανου της τουρκικής ΤΡΑΟ, τον προσεχή Αύγουστο, σε περιοχή εγγύς της Κύπρου -όπως έγραψε στο παρελθόν πρώτη η «Κ». Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, κατά την ομιλία του στην παρέλαση για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικό τρόπο να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο απέναντί σε κάθε απόπειρα πρόκλησης και παρανομία. «Δεν διαχωρίζουμε από τα δικά μας τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/κ αδερφών μας. Όσοι πάνε στο φως του φεγγαριού με όνειρα που δεν θα συμβούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό καλά. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι των Ε/κ» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος επαλαμβάνοντας το πάγιο blame-game της τουρκικής πλευράς περί αποκλεισμού των Τ/κ και της Τουρκίας από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Ο κ. Οκτάι μάλιστα αναφέρθηκε και στη πάγια διπλωματική προσέγγιση της Άγκυρας στο θέμα για:

• Δικοινοτική συνεργασία Ελληνοκύπριων/Τουρκοκύπριων στο ζήτημα του φυσικού αερίου και

• Διεθνή διάσκεψη για την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο με συμμετοχή των Τουρκοκύπριων. 

Σε επίπεδο ανακοινώσεων, στις αρχές Αυγούστου το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το νέο γεωτρύπανο της τουρκικής κρατικής ΤΡΑΟ αναμένεται να προβεί σε ερευνητικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι το αδειοδοτημένο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ φέρεται να είναι μεταξύ των στόχων της Τουρκίας.

Επιμένει ο Τατάρ

Tις προτάσεις που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την 1η και 8η Ιουλίου, παρέλαβε επίσης ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω των ΗΕ στη Κύπρο. Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «με λύπη διαπιστώνει πως οι προτάσεις αποτελούν μια νέα προσπάθεια θεμελίωσης του απαράδεκτου αφηγήματος για λύση στη βάση δύο ανεξαρτήτων κρατών». «Παρά ταύτα, θα ήταν έτοιμος να συζητήσει το σύνολο των προτάσεων, τόσο των προταθέντων από τον ίδιο όσο και προτάσεων που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα λάμβανε χώρα με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», καταλήγει στην γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Πελεκάνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση