ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης: Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση άτακτου Brexit

Το κάθε Υπουργείο, στους τομείς αρμοδιότητάς του, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το κάθε Υπουργείο, στους τομείς αρμοδιότητάς του, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να υπάρξει ένα ομαλό Brexit στη βάση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία παρευρέθηκε για να ενημερώσει για το Brexit. Σε δηλώσεις τους Βουλευτές ανέφεραν ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή, σωρεία νομοσχεδίων που σχετίζονται με το Brexit βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία.

«Παρευρέθηκα με μεγάλη χαρά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερώσω σε σχέση με το Brexit», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία της Επιτροπής η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Η ενημέρωση στην οποία προέβηκε αφορούσε τέσσερα θέματα, είπε.

«Το πρώτο είναι η κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά γενικότερα την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, ξεκινούν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες που θα οδηγήσουν σε απόφαση σε σχέση με το αίτημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για επέκταση του άρθρου 50, δηλαδή της διαπραγματευτικής περιόδου», ανέφερε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, αφορά τις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση άτακτου Brexit. Προετοιμασίες, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου 2018.

Ενημέρωσε ότι πριν από δέκα ημέρες ήταν στην Κύπρο η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα της προετοιμασίας των κρατών μελών σε περίπτωση άτακτου Brexit, προσθέτοντας ότι η ίδια είχε ζητήσει να δει και την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Το τρίτο θέμα, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, ήταν σε σχέση με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων και τα δικαιώματα των Κυπρίων που εργάζονται ή διαμένουν στις Βρετανικές Βάσεις σε περίπτωση άτακτου Brexit.

Το τέταρτο θέμα αφορούσε τις προετοιμασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι «ακόμα υπάρχει χρόνος να υπάρξει ένα ομαλό Brexit στη βάση της συμφωνίας αποχώρησης».

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και οι συζητήσεις και οι εξελίξεις στη Βρετανία, ειδικότερα την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα θα είναι καθοριστικές για το ποιες θα είναι οι μετέπειτα εξελίξεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προετοιμασία που γίνεται για το Brexit επανέλαβε ότι η προετοιμασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και πρόσθεσε ότι το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Το κάθε Υπουργείο στους τομείς αρμοδιότητάς του προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit», διαβεβαίωσε.

Σε ερώτηση για τις Βρετανικές Βάσεις ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό που μπορεί να πει είναι ότι «κύριος μας στόχος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των Κύπριων που εργάζονται ή ζουν εντός των Βρετανικών Βάσεων».

Ερωτηθείς ποιοι τομείς θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, απάντησε ότι ειδικότερα οι τομείς που δεν είναι εθνική αρμοδιότητα θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό. Γίνονται όλες οι προετοιμασίες, το κάθε Υπουργείο στο δικό του τομέα αρμοδιότητας, έτσι ώστε οι συνέπειες από ένα άτακτο Brexit να περιοριστούν στο βαθμό του δυνατού, είπε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων, μέχρι σήμερα συζητούσαμε για την ένταξη νέων μελών στην ΕΕ», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ενώπιον ενός τέτοιου σεναρίου εξόδου και μάλιστα με το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου να είναι ορατό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση