ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης για συνάντηση με Τατάρ: Δεν άκουσα κάτι που δεν ανέμενα

Καλό το κλίμα της συνάντησης ανέφερε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος

Kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε στις 13:05 η πρώτη συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11, πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το Πολιτικό του Γραφείο ανέφερε ότι: «Είχαμε μια πρώτη πολύ καλή οφείλω να πώ συνάντηση γνωριμίας. Ανταλλάξαμε απόψεις, κρατώ το θέμα των σεισμών για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, απάντησα και στην εισήγηση του κ. Τατάρ, η οποία μπορεί να συζητηθεί στην τεχνική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Όπως έγινε προηγουμένως με το θέμα των καταστροφικών φωτιών».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η πιθανότητα για ακόμη μια συνάντηση, ενώ έχει προσκαλέσει τον κ. Τατάρ για να γίνει μια συνάντηση συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι έγινε μια πρώτη συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, θεωρώντας ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Ο κος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε από τις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ, ενώ εξέφρασε την δική του ετοιμότητα, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ούτως ώστε να σπάσει το αδιέξοδο, όπως είπε.

«Επί της ουσίας δεν έγινε διαπραγμάτευση σήμερα. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, επί θεμάτων ουσίας και θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας. Για να φθάσουμε εκεί, ευελπιστώ να καταστεί εφικτό μέσα από αριθμό συναντήσεων που ελπίζω να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Αναφορικά με την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος ανέφερε ότι έκανε μια πρώτη αναφορά κατά τη συνάντηση.

Τέλος, τόνισε ότι σημαντικό είναι να επαναρχίσει ο διάλογος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο και ξεκάθαρος σχεδιασμός για το Κυπριακό. 

Βίντεο με τις δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Η ανακοίνωση των ΗΕ

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχαν μια «ανοικτή και εποικοδομητική» ανεπίσημη συζήτηση, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ανακοίνωση μετά την πρώτη συνάντησή τους που άρχισε λίγο μετά τις 11, σημειώνεται ότι οι δύο συζήτησαν θέματα όπως οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και Συρία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο «συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του αναπληρωτή ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ».

«Είχαν μια ανεπίσημη συζήτηση η οποία ήταν ανοικτή και εποικοδομητική», προστίθεται.

Συζήτησαν διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων Τουρκοκυπρίων και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η άφιξη Χριστοδουλίδη - Τατάρ στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου

Χριστοδουλίδης - Στόχος το σπάσιμο του αδιεξόδου

Η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω, υπογράμμισε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του από το Πολιτικό του Γραφείο για τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας. 

Ερωτηθείς για τον στόχο του κατά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια πρώτη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται έπειτα από δική μας πρωτοβουλία. Έχω ξεκάθαρο στόχο, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό, το που θέλουμε να φτάσουμε. Δεν το έχω κρύψει εξάλλου. Το έχω αναφέρει δημόσια», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συνάντηση, ειδικότερα την πρώτη άτυπη συνάντηση. Aλλά τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, είναι αυτά που έχω αναφέρει και δημόσια και αυτά θα μεταφέρω στο συνομιλητή μου ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα τα οποία θεωρώ να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις».

«Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, με ενδιαφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως αυτός «δεν είναι εύκολος στόχος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν επιθυμεί κανένας περισσότερο από εμάς να επαναρχίσει ο διάλογος και να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Τατάρ για την πρότασή του σε σχέση με συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει θέση για αυτό.

«Υπάρχουν και προτάσεις που έχουν ήδη γίνει μέσα στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών. Υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα μέσα στο πλαίσιο της σχετικής τεχνικής ειτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Είχαμε το παράδειγμα των πυρκαγιών», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεχνογνωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θα ακούσω τον κ. Τατάρ και είμαι έτοιμος να απαντήσω».

«Γενικότερα η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικων επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω. Αυτό θα μεταφέρω και στον κ. Τατάρ, αλλά να ακούσουμε πρώτα και ως ένδειξη εκτίμησης στον ίδιο. Ακόμα δεν τον έχω συναντήσει και όταν επιστρέψω θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε ό,τι θέλετε», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος μετέβη στο αεροδρόμιο με την προεδρική λιμουζίνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη οποία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ