ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρυσή τομή για την αυτονόμηση της Βουλής και καταρτισμό προϋπολογισμού

Η πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στην προηγούμενη Ολομέλεια, αλλά η συζήτηση είχε αναβληθεί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την προσθήκη πρόνοιας για τήρηση των δημοσιονομικών ορίων του κράτους, επιτεύχθηκε συμφωνία για την αυτονόμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων στον καταρτισμό του προϋπολογισμού της.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος και την αυτονόμηση της Βουλής ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στην προηγούμενη Ολομέλεια, αλλά η συζήτηση είχε αναβληθεί.

Στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, κατατέθηκε αναθεωρημένο κείμενο αναφορικά με την προσθήκη της παραγράφου 7 στο άρθρο 167 του Συντάγματος.

Η αναθεωρημένη διάταξη προνοεί ότι «παρά τις διατάξεις του άρθρου 1 ο προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων συνιστά προϋπολογισμό διακριτό του προϋπολογισμού της Δημοκρατίας, ο οποίος συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και τηρουμένων των εκάστοτε καθοριζομένων ανώτατων ορίων δαπανών και εγκρίνεται από τη Βουλή δια αποφάσεως λαμβανομένης κατά την προβλεπόμενη διαδικασία και ακολούθως άνευ μεταβολής καταχωρίζεται στον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας για το οικονομικό έτος στο οποίο τούτος αφορά με τη δημοσίευση του δε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας καθίσταται κατά πάντα εκτελεστός. Πέραν της προσθήκης του άρθρου 8».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως συμφωνεί με τη νέα διατύπωση με την επιφύλαξη ότι η Νομική Υπηρεσία, ως σύμβουλος του κράτους, θα δώσει τη σύμφωνο γνώμη της.

«Με αυτή την προσθήκη θεωρώ ότι με την επιφύλαξη της νομοτεχνικής επιβεβαίωσης ότι η Βουλή αποκτά τη δυνατότητα …να καταρτίζει το δικό της προϋπολογισμό», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικές οροφές.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποστείλει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού τον εκάστοτε Σεπτέμβριο με το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Βουλή να περιέχεται απλά ένας αριθμός και η Βουλή να συμπληρώσει τα κενά, τα οποία να ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, με πρωτοβουλία του οποίου προωθείται η αυτονόμηση του σώματος, υπογράμμισε τη ανάγκη όπως η τροποποίηση του συντάγματος να μη συγκρούεται με το άλλο άρθρο του Συντάγματος, δηλαδή το άρθρο 80 το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται.

Εξάλλου, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε πως κατατέθηκε σήμερα μια συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται να υιοθετείται, η οποία διατηρεί την αυτονομία του Κοινοβουλίου στον καταρτισμό του προϋπολογισμού του ως μια από τις τρεις εξουσίες και την ίδια ώρα σημειώνει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι γενικότερες δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους μας και αυτό είναι για μια ούτως ή άλλα αυτονόητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση