ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ.Πολιτισμού: Η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται από πολέμους και καταστροφές

Η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου συμμετείχε σε διαθεματική ημερίδα με θέμα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα

ΚΥΠΕ

Σε διαθεματική ημερίδα με θέμα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, μετά από πρόσκληση από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμμετείχε την Παρασκευή στη Γενεύη η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, η οποία σε παρέμβαση της είπε ότι η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται όλο και περισσότερο, όχι μόνο από τη φθορά του χρόνου, αλλά και από τις ένοπλες συγκρούσεις, τις φυσικές καταστροφές, αλλά και λόγω της επέλασης της παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η εν λόγω διοργάνωση, στην οποία μετείχαν αντιπρόσωποι κρατών-μελών στον διεθνή οργανισμό, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και άλλων διεθνών οργανισμών, είχε ως κύριο στόχο να εξετάσει και να προωθήσει τα εργαλεία για την προστασία, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας τον καθολικό σεβασμό των πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η έγκριση του πρώτου ψηφίσματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επετεύχθη μετά από πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Υφυπουργός, σε παρέμβασή της, ανέφερε πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε διάφορα άλλα διεθνή κείμενα, δεν αποτελεί απλώς πολιτιστική επιταγή, αλλά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

«Το πλούσιο ψηφιδωτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλες τις μορφές της, αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας και ποικιλομορφίας» είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε η Υφυπουργός, η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται όλο και περισσότερο, όχι μόνο από τη φθορά του χρόνου, αλλά και από τις ένοπλες συγκρούσεις, τις φυσικές καταστροφές, αλλά και λόγω της επέλασης της παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα 49/7 των ΗΕ, στόχος είναι να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε εργαλεία για τη διάδοση μιας προσέγγισης που βασίζεται στο αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπλήρωσε η Δρ Κασσιανίδου.

Αναφερόμενη στη διαίρεση της Κύπρου, η Δρ Κασσιανίδου τόνισε ότι αυτή «συνεχίζει να επηρεάζει το δικαίωμα πρόσβασης και απόλαυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Από το 1974, ανεκτίμητης αξίας κυπριακές αρχαιότητες από το κατεχόμενο τμήμα έχουν βεβηλωθεί ή διακινούνται παράνομα από αρχαιοκάπηλους», υπογράμμισε η Υφυπουργός Πολιτισμού.

«Ο αγώνας για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μνημείων, τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό των απολεσθέντων αρχαίων αντικειμένων και θρησκευτικών κειμηλίων δεν ήταν ποτέ εύκολος», επισήμανε η Δρ Κασσανίδου, εκφράζοντας τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταθεί αρωγός σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις σε σχέση με την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνθήκες κρίσης.

Σύμφωνα με την Δρ Κασσιανίδου, σε περιπτώσεις κρίσης τα εργαλεία πρέπει να περιλαμβάνουν μηχανισμούς ταχείας αντίδρασης και παρέμβασης για την ανάκτηση και αποκατάσταση των κατεστραμμένων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων. Επιπλέον, πρόσθεσε, πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη πλατφόρμας διεθνούς συνεργασίας, διευκολύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και πόρων μεταξύ των εθνών και των επαγγελματιών της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε πως «καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η προστασία, η αποκατάσταση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν θα θεωρείται απλώς προαιρετική, αλλά ως απαραίτητο ανθρώπινο δικαίωμα».

«Τα εργαλεία που αναπτύσσουμε δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνο τις πρακτικές πτυχές της διατήρησης, αλλά πρέπει επίσης να συμπυκνώνουν το πνεύμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανυποχώρητης υπεράσπισης των πολιτιστικών δικαιωμάτων», κατέληξε η Υφυπουργός Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση