ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υλοποιήθηκαν 86 δράσεις από το εθνικό σχέδιο για την αναπηρία

Η κυριότερη νομοθεσία που σχετίζεται με την αναπηρία περιλαμβάνει τρεις κυρωτικούς νόμους διεθνών συμβάσεων, ανέφερε ο κ. Σεντώνας

Newsroom K

Η προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι συνεχής, ανέφερε την Πέμπτη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σεντώντας, το εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία κατά την τριετία 2018-2020 περιλαμβάνει συνολικά 86 δράσεις, που αφορούν στο σύνολο τους οκτώ Υπουργεία. Από αυτές, υλοποιήθηκαν συνολικά 41 δράσεις, ενώ 30 δράσεις υλοποιήθηκαν μερικώς.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε την Τετάρτη εκτενώς για την πρόοδο υλοποίησης, κατά το 2018, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 και της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2018 – 2028. Κατά το 2018, από τις 86 συνολικά δράσεις (46 συνεχιζόμενες και 40 νέες δράσεις) που προγραμματίστηκαν οι 41 δράσεις υλοποιήθηκαν (ποσοστό 48%), ενώ 30 δράσεις υλοποιήθηκαν μερικώς (ποσοστό 35%), πρόσθεσε.

«Στην Κύπρο υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες που περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλες σχεδόν τις πτυχές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» είπε ο κ. Σεντώνας. Ανέφερε ότι η κυριότερη νομοθεσία που σχετίζεται με την αναπηρία περιλαμβάνει τρεις κυρωτικούς νόμους διεθνών συμβάσεων, πέντε γενικούς νόμους και 30 ειδικούς νόμους και κανονισμούς. Η προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι συνεχής, ωστόσο, συνέχισε, παρατηρούνται κάποια κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών για τα οποία απαιτείται επιπρόσθετη δράση.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρίες, την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους και την υλοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους στα πλαίσια της σχετικής Σύμβασης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017 η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για τη δεκαετία 2018-2028 και το δεύτερο εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία που αφορά στην τριετία 2018-2020.  Το σχέδιο δράσης για την τριετία περιλαμβάνει συνολικά 86 δράσεις που αφορούν στο σύνολο τους οκτώ Υπουργεία, είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι στο Υπουργείο Εργασίας λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κύριες αρμοδιότητες του οποίου αφορούν στην παροχή αξιολογήσεων και πιστοποιήσεων της αναπηρίας, τη χορήγηση κοινωνικών παροχών σε άτομα με αναπηρίες, την παροχή επαγγελματικής αποκατάστασης και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών και τον συντονισμό για την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του εθνικού σχεδίου δράσης για την αναπηρία.

Μεταξύ των δράσεων που υλοποιήθηκαν το 2018 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 και αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνεται η εφαρμογή των νομοθεσιών και σχεδίων κοινωνικών παροχών του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες μέσω των οποίων επωφελήθηκαν συνολικά κατά το 2019 10.000 άτομα με αναπηρίες, με συνολική δαπάνη €38.5 εκ.

Επίσης παραχωρήθηκαν σε λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, αναπηρικά επιδόματα και μέτρα κοινωνικής συνοχής με συνολική δαπάνη €38 εκ. Ακόμη εγκρίθηκε η επιχορήγηση κατ’ οίκον φροντίδας σε 1550 λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ενώ παραχωρήθηκαν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων Συντάξεις Ανικανότητας και Συντάξεις Αναπηρίας σε 4.800 και 870 δικαιούχους αντίστοιχα. Επιχορηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας 40 προγράμματα για τη λειτουργία κέντρων ημέρας ή στεγών και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε ενήλικες και παιδιά με αναπηρίες με συνολική δαπάνη ύψους €3,5 εκ.

Μεταξύ των δράσεων που προωθήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, είναι η παραχώρηση εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσω της εργοδότησης ειδικών εκπαιδευτικών και θεραπευτών στα σχολεία προδημοτικής, δημοτικής, μέσης εκπαίδευσης και στα ειδικά σχολεία. Επίσης παραχωρήθηκε στα παιδιά εξειδικευμένος τεχνολογικός και άλλος εξοπλισμός και διευκολύνσεις. Ακόμη υλοποιήθηκαν έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στα δημόσια σχολεία (ράμπες, ανελκυστήρες, χώροι στάθμευσης, χώροι υγιεινής κ.α.) με δαπάνη €0,5 εκ.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας προετοίμασε την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της εγγραφής και λειτουργίας Κέντρων Αποκατάστασης και νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της κοινοτικής νοσηλευτικής. Με τη συνδρομή του Υπουργείο Μεταφορών βελτιώθηκε η προσβασιμότητα σε 24 ιδιόκτητα κρατικά κτήρια δημόσιων υπηρεσιών που εξυπηρετούν κοινό (με ράμπες, ασανσέρ, τουαλέτες, πάγκους εξυπηρέτησης, σήμανση κ.α.) και σε δημόσιους δρόμους στην αρμοδιότητα του Τμήματος Δημοσίων Έργων (ράμπες, διαβάσεις, σήμανση, μετακίνηση εμποδίων από πεζοδρόμια κλπ) με δαπάνη ύψους €1,5 εκ.

Εκδόθηκε εξάλλου Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για σκοπούς περαιτέρω βελτίωσης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στο δομημένο περιβάλλον. Εξάλλου, με τη συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών όλοι οι Διαδικτυακοί Τόποι Κυβερνητικών Οργανισμών που αναπτύχθηκαν κατά το 2018 ήταν προσβάσιμοι και από άτομα με αναπηρίες, ενώ ξεκίνησε και η μετατροπή Διαδικτυακών Τόπων που είχαν αναπτυχθεί πριν το 2018.

Επίσης εκδόθηκε αναθεωρημένος τουριστικός οδηγός για την προσβάσιμη Κύπρο, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των προσβάσιμων παραλιών σε 50, στη βάση δράσεων που προώθησαν το Υπουργείο Ενέργειας και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X