ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:26
 

Υπ. Δικαιοσύνης: 3 χιλ. πρόστιμο ή φυλάκιση εάν κριθεί αναγκαίο

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για αναστολή έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίου μέχρι 31 Μαΐου 2020

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την επιβολή εξωδίκου ύψους €150 σε όσους παραβιάζουν τα διατάγματα που εκδίδονται στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, ενώ με άλλο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να εκδικάζεται μια υπόθεση στο δικαστήρια με ποινή φυλάκισης ή και πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις €3.000.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης είπε ακόμη ότι εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο αναστέλλεται η διαδικασία εκτέλεσής οποιασδήποτε απόφασης ή διατάγματος έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίου μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπει πρόστιμο ύψους €150 το οποίο μπορεί να επιβάλλεται από τα όργανα επιβολή της τάξεως σε όσους παραβιάζουν οποιοδήποτε διάταγμα του Υπουργού Υγείας βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει πλήρης ευχέρεια, αν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξης, να μην επιβληθεί το εξώδικο και να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο παραβάτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και ποινή προστίμου μεγαλύτερη από το εξώδικο.

Ο Υπουργός είπε ότι με άλλο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό, η ποινή που μπορεί να επιβληθεί από τα δικαστήρια στις περιπτώσεις παραβιάσεων των διαταγμάτων έχει αυξηθεί σε 3.000 ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται αμέσως. Παρά το ότι τα δικαστήρια εκδικάζουν πλέον τις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των υποθέσεων, που με βάση την παρούσα πρακτική των δικαστηρίων, μπορούν να καταχωρούνται και να εκδικάζονται, είπε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αναστολή εξώσεων, ο κ. Σαββίδης είπε ότι κρίθηκε σκόπιμο όπως, δεδομένων των συνθηκών, δοθεί μια δυνατότητα να μην μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία έξωσης ενοικιαστή λόγω της μη καταβολής ενοικίου μέχρι την 31η Μαΐου 2020.

Το νομοσχέδιο αυτό εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που δεν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ενοίκιο νομίμως οφειλόμενο μετά την 1η Μαρτίου, πρόσθεσε.

Η Αστυνομία προέβη σε 445 καταγγελίες οδηγών και πεζών

Όσο αφορά τους ελέγχους της Αστυνομίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από την 24η Μαρτίου, στις 6.00μμ που ξεκίνησε η εφαρμογή του διατάγματος για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, μέχρι το πρωί της Πέμπτης, 26 Μαρτίου στις 7.00πμ διενεργήθηκαν 6.822 έλεγχοι και έγινα 445 καταγγελίες οδηγών και πεζών για παράβαση του σχετικού διατάγματος.

Όσον αφορά παραβάσεις υποστατικών για τα διατάγματα που υπήρχαν σε ισχύ από τις 11 Μαρτίου ο Υπουργός είπε ότι μέχρι σήμερα στις 6.00πμ διενεργήθηκαν συνολικά παγκύπρια 20.510 έλεγχοι σε υποστατικά και έγιναν 26 καταγγελίες.

«Από το Σάββατο 21 Μαρτίου όπου είχα ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία, οι έλεγχοι υπερδιπλασιάστηκαν» είπε. Ανάφερε συναφώς ότι από 21 Μαρτίου μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν παγκύπρια 14.197 έλεγχοι σε υποστατικά και έγιναν 34 καταγγελίες. Αυτές αφορούν κυρίως εκκλησίες μπαράκια καφενεία, περίπτερα, πλανόδιους πωλητές, εστιατόρια, κουρείο, λαϊκές αγορές και σκοπευτήριο.

Καταληκτικά ο Υπουργός ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν σπίτι, σεβόμενοι τα διατάγματα που εκδίδονται από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X