ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Δικαιοσύνης: Δέσμευση της Κύπρου στο θεσμό Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα

Τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Την πλήρη δέσμευση της Κύπρου στη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, σε παρέμβασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο Συμβούλιο οι Υπουργοί των κρατών μελών, είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν σήμερα την πρόοδο των εργασιών αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα (EPPO) στα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, αναφέρεται, ενημερώθηκαν από την Επιτροπή για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις σε σχέση με τον διορισμό των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EDPs), την έγκριση του προϋπολογισμού, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης υποθέσεων, καθώς και τις σχέσεις του ΕΡΡΟ με τρίτες χώρες και οργανισμούς.

Η Υπουργός τόνισε την πλήρη δέσμευση της Κύπρου στη λειτουργία του θεσμού

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, προστίθεται, η κ. Γιολίτη «αφού ενημέρωσε για το στάδιο των διεργασιών σε εθνικό επίπεδο, τόνισε την πλήρη δέσμευση της Κύπρου στη λειτουργία του θεσμού, τονίζοντας τη συμβολή της Κύπρου ως κράτους κοινοδικαίου στην πολυμορφία του θεσμού».

Προστίθεται ότι οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις αναφορικά με τα μελλοντικά βήματα στον τομέα της διατήρησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα.

«Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα δεδομένα αυτά για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας, την εξιχνίαση εγκλημάτων και τον εντοπισμό εγκληματιών, καθώς επίσης και η ανάγκη για τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές να μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος», σημειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστηκαν πιθανοί τρόποι αντίδρασης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μέσω νομοθετικών ή άλλων ρυθμίσεων, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προστίθεται.

Η σύνοδος συνεχίζεται αύριο υπό τη σύνθεση των Υπουργών Εσωτερικών, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση