ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:13
 

Υπ. Δικαιοσύνης: Σοβαρές επιφυλάξεις για τις τροπολογίες νόμου των παρακολουθήσεων

«Οι τροπολογίες αποδυναμώνουν το νομοσχέδιο και καθιστούν πιο εύκολη την αμφισβήτηση της μαρτυρίας που μπορεί να εξασφαλιστεί», τόνισε ο κ. Σαββίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σοβαρές επιφυλάξεις για κάποιες από τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής σε σχέση με το νόμο για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εκφράζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Σαββίδης αναφέρει πως η πρώτη είναι η τροπολογία που καθιστά πιο δύσκολη την αιτιολόγηση από το Δικαστήριο της έκδοσης του σχετικού διατάγματος με μη νομολογημένα σωρευτικά κριτήρια, προσθέτει δηλαδή τον «σοβαρό λόγο» σαν επί πλέον υποχρέωση πέραν της πολύ καλά γνωστής και νομολογημένης «εύλογης υποψίας».

Η δεύτερη, σημειώνει, είναι αυτή που απαγορεύει ολοκληρωτικά την παρακολούθηση συνομιλιών δικηγόρου-πελάτη, ακόμα και στις περιπτώσεις που η συνομιλία περιέχει στοιχεία για διάπραξη αδικημάτων από άλλα άτομα και όχι μόνο από τον παρακολουθούμενο. Θεωρώ ότι η πρόνοια αυτή επεκτείνει κατά πολύ την καθ’ όλα αποδεκτή και σεβαστή προβλεπόμενη σήμερα προστασία του επαγγελματικού απορρήτου των δικηγόρων, σημειώνει ο κ. Σαββίδης.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, "οι τροπολογίες αυτές αποδυναμώνουν το νομοσχέδιο και καθιστούν πιο εύκολη την αμφισβήτηση της μαρτυρίας που μπορεί να εξασφαλιστεί".

"Αναμένω το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου όπως ψηφίστηκε για να διαμορφώσω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Αν η πιο πάνω πληροφόρηση μου ευσταθεί, ως Κυβέρνηση θα συζητήσουμε τις ανησυχίες και τα επόμενα βήματά μας με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τόσο ως ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης αλλά βεβαίως και ως άμεσα εμπλεκόμενος στην πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας", επισημαίνει.

Σημειώνει πως επανειλημμένα είχε κάνει έκκληση για τη σύντομη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου. "Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία την περασμένη Παρασκευή. Θα ήθελα να μπορούσα να χαιρετίσω ανεπιφύλακτα την ψήφιση αυτή. Με πλήρη σεβασμό προς την Βουλή και τα συνταγματικά της δικαιώματα, από τη μέχρι στιγμής ενημέρωσή μου, έχω σοβαρές επιφυλάξεις για κάποιες από τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια", αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης σημειώνει πως ο νόμος για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ανακριτικό εργαλείο για την ασφάλεια του κράτους και για την πρόληψη και διερεύνηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο οι αρχές ασφαλείας του κράτους μας θα έπρεπε να είχαν στη διάθεσή τους από καιρό, προσθέτοντας πως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παρακολούθηση επιτρέπεται προ πολλού.

"Καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση του νομοσχεδίου τόσο από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όσο και από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν αρκετές τροποποιήσεις στο αρχικό νομοσχέδιο με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλείδων, οι οποίες αποτρέπουν ενδεχόμενη κατάχρηση κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας και ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των κομμάτων. Η προσπάθεια αναγνωρίστηκε από αρκετά κόμματα και τους ευχαριστώ γι’ αυτό", επισημαίνει ο κ. Σαββίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Το Λονδίνο απειλεί με απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Προφανώς, η "μεγαλομανία" είναι έμφυτη σε Ηγέτες με Τούρκικη καταγωγή!!»
YIANNOULIS  |  10:55

Καρναβάλι Πάτρας: Φυλάκιση έως 2 έτη για όσους δεν πειθαρχήσουν στην ματαίωση

«Κοντός ψαλμός ..... Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά, για παραβάτες Κρατικών οδηγιών!!!!»
YIANNOULIS  |  10:43

Κυρ. Μητσοτάκης: Να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία οι νησιώτες

«Δυστυχως, οσο και αν ακουγεται ρατσιστικο, σε πολυ λιγο θα αρχισουν και φονικες επιθεσεις εναντιων ολων ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:15

Περδίκης: Η Επιτροπή Ελέγχου δεν κατέληξε να ζητήσει τη λίστα Γιωρκάτζη

«Είστε Ένα Μάτσο Καρναβάλια Υποκριτές »
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  |  22:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X