ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Ενέργειας: Προς επέκταση συμβολαίων ENI/TOTAL

Το συμβόλαιο της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum δεν θα χρειαστεί αναθεώρηση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Προς επέκταση των συμβολαίων του γεωτρητικού προγράμματος της ENI/TOTAL, λόγω των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, κινείται το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum δεν θα χρειαστεί αναθεώρηση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη από τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, για το θέμα του γεωτρητικού προγράμματος, καθώς και τα άλλα ζητήματα των αρμοδιοτήτων του εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum είχε δύο προγραμματισμένες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για τον Σεπτέμβριο του 2020 οι οποίες μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε σχέση με την γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI/TOTAL, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η κοινοπραξία είχε τρεις προγραμματισμένες γεωτρήσεις, αρχίζοντας από τον Απρίλιο του 2020, οι οποίες παίρνουν αναβολή λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό.

Για την περίπτωση της Exxon, o κ. Κυπριανού είπε πως με βάση την ενημέρωση από τον κ. Λακκοτρύπη, ο προγραμματισμός είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα επειδή αφορά επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, ενώ για το θέμα της ENI/TOTAL ενδεχομένως να χρειαστεί παράταση σε σχέση με τα συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν επιθυμούμε να δημιουργούμε περαιτέρω προβλήματα στις εταιρείες σε αυτή την περίοδο, οπότε προβλέπεται να υπάρξει επέκταση του συμβολαίου για την ΕΝΙ/TOTAL», είπε ο κ. Κυπριανού.

Τόνισε πάντως ότι «σημασία έχει πως και οι δύο εταιρείες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν αποχωρούν από το πρόγραμμα απλά έχουν αναστείλει τις εργασίες τους λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν».

Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «η θέση του Υπουργείου, την οποία ασπάζονται και άλλοι σοβαροί παίκτες, είναι ότι πρόκειται περισσότερο για πολιτικές προσπάθειες παρά επί της ουσίας», για να προσθέσει πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μειώσεις πέραν του 10% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Αναφορικά με το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του ρεύματος σε συνάρτηση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Υπουργός ενημέρωσε ότι αναμένει «σοβαρές μειώσεις, πέραν του 10% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκινώντας από το τέλος Μαΐου και μετέπειτα». Για τους διμηνιαίους λογαριασμούς αναμένονται μειώσεις εντός Ιουνίου.

Εξήγησε ότι έπειτα από πιέσεις που έχουν εξασκηθεί εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι σε σχέση με την αγορά πετρελαίου σε χαμηλές τιμές αλλά και με προαγορά πετρελαίου με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).

«Οπότε θεωρούμε ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Για την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Κυπριανού είπε πως αν και υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, αλλά παρ όλες τις καθυστερήσεις το πρόγραμμα προχωρά κανονικά.

Πρόταση για αναβολή καταβολής ενοικίων στις βιομηχανικές ζώνες

Σχετικά με τα ενοίκια στις βιομηχανικές περιοχές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως υπάρχει εισήγηση από το Υπουργείο, αλλά είναι και απαίτηση του βιομηχανικού κόσμου, για αναστολή καταβολής των ενοικίων στις βιομηχανικές περιοχές. «Είναι ένα αίτημα το οποίο υιοθετεί το Υπουργείο Εμπορίου, αλλά χρειάζεται έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, οπότε ο Υπουργός Εμπορίου είναι σε αναμονή για έγκριση της αναστολής πληρωμής ενοικίων στις βιομηχανικές περιοχές», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Εμπορικό σήμα για το χαλούμι στη Κίνα

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού είπε πως τη συζήτηση απασχόλησε επίσης και το θέμα των εξαγωγών χαλουμιού, σημειώνοντας ότι υποβλήθηκε αίτηση για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος στην Κίνα τόσο ύστερα από προσπάθειες της Κυβέρνησης όσο και του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

«Υποβλήθηκε η αίτηση τον Μάρτιο και αναμένεται ότι θα πάρει περίπου εννέα μήνες, οπότε μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να ανοίξει και η αγορά της Κίνας για αυτό το κυπριακό προϊόν», είπε, υπενθυμίζοντας τα μεγέθη της χώρας

Σε σχέση με την Υπηρεσία Καταναλωτή και τις ανησυχίες για πιθανή αισχροκέρδεια, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Υπουργός Εμπορίου τους ενημέρωσε ότι έγιναν εννέα καταγγελίες από την Υπηρεσία και ότι συνεχίζονται αυστηροί έλεγχοι για τις τιμές των προϊόντων ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την κρίση του κορωνοϊού, ενώ γίνεται και στενή παρακολούθηση των τιμών των καυσίμων.

Τέλος, για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Κυπριανού είπε πως παραμένει ως έχει το χρονοδιάγραμμα του Οκτωβρίου του 2021 για μετάβαση στην ελεύθερη αγορά, προσθέτοντας ότι τόσο το λογισμικό του διαχειριστή μεταφοράς όσο και της ΑΗΚ φαίνεται να προχωρούν αφού έχουν κατακυρωθεί οι προσφορές.

«Φαίνεται η προσπάθεια είναι να παραμείνουμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή του ανοίγματος της αγοράς μέσα τον Οκτώβριο του 2021», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση