ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Εσωτερικών: Ετοιμάζεται νέα μεταναστευτική πολιτική

«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι στους πρόσφυγες, αλλά στους οικονομικούς μετανάστες», ανέφερε ο κ. Νουρής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εκπονείται νέα μεταναστευτική πολιτική που θα τεθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε την Δευτέρα, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Το ποσοστό των μεταναστών στην Κύπρο ανέρχεται στο 3,8%, την ώρα που οι χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ έχουν ποσοστά κάτω από 1%, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νουρής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνηση και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στην Κροατία, τους ομολόγους μου και να έχω πολλές συναντήσεις και με τους αρμόδιος Επιτρόπους. Εκπονείται μια νέα μεταναστευτική πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουμε τις ροές, πάντοτε με ορθολογιστικό τρόπο, πάντοτε στα πλαίσια της αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.

Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχει μια τεράστια ροή από τη διαχωριστική γραμμή, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι στους πρόσφυγες, αλλά στους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της μικρής Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι κατ΄ αναλογία πληθυσμού το ποσοστό των μεταναστών στη χώρα ανέρχεται στο 3,8%, την ώρα που οι χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν ποσοστά κάτω από 1%.

«Αυτή είναι η κατάσταση στο μεταναστευτικό, για αυτό την έχω χαρακτηρίσει πολύ σοβαρή και επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε το πρόβλημα να συνεχίζεται πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα» είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι έχουν γίνει επαφές στον ευρωπαϊκό χώρο, και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση υλικοτεχνικής βοήθειας και για στήριξη στα θέματα επανεγκατάστασης και των επιστροφών, τα οποία, όπως είπε, θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Αναζωογόνηση ακριτικών περιοχών Δήμου Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου

Εξάλλου, ο κ. Νουρής είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για ανανέωση του τετραετούς προγράμματος αναζωογόνησης των ακριτικών περιοχών στις περιοχές του Δήμου Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου έναντι πρόσθετης δαπάνης 11 εκ. Ευρώ.

Είπε ότι στη βάση της αξιολόγησης που έγινε, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 1991 έχει αποδώσει τα μέγιστα όσον αφορά τα θέματα της αναζωογόνησης των εγκαταλελειμμένων περιοχών, παρέχοντας κίνητρα επενδύσεων, καθώς και εξωραϊσμούς καταστημάτων και προσόψεων εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων.

Με αυτή την πρόσθετη ανανέωση ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην εικόνα που παρουσιάζει η διαχωριστική γραμμή στους συγκεκριμένους Δήμους, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Στην επαγγελματική μου ζωή έχω δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά ποτέ ξανά δεν έχω δει τέτοια χάλια» σημείωσε.

Θεοπέμπτου: «Πιάσαμε πάτο»

Πρόκειται για τη «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», σημείωσε σχετικά με την διαφθορά και την κατάσταση του περιβάλλοντος ...
Newsroom K
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ