ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Γεωργίας: Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας

Οι δηλώσεις του κ. Πέτρου Ξενοφώντος σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

ΚΥΠΕ

Στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στην Έγκωμη.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι οι δυσκολίες, οι προκλήσεις και τα προσκόμματα που απροκάλυπτα θέτει η Τουρκία στην προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μας πτοούν.

«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού ούτε το μέλλον της πατρίδας μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Σημείωσε ότι οι επαφές που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τις προηγούμενες εβδομάδες σε Ελλάδα και Βρυξέλλες στοχεύουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για εξεύρεση τρόπων επίλυσης των προβλημάτων, που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Στόχος μας δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας», τόνισε.

Υπουργός εξήγησε ότι στην παρούσα συγκυρία, με τα όσα απαράδεκτα αξιώνει και προβάλλει η τουρκική πλευρά, ο ρόλος της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας είναι καταλυτικός.

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε, μέσα από τις επαφές του και της διπλωματικής οδού, είναι η πιο ουσιαστική και πρωταγωνιστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να αρθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και να επαναρχίσει ο διάλογος.

Υπογράμμισε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία και ενισχυτικά στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να διασφαλίσει τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης, η οποία θα καταλήξει μέσα από διάλογο σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και του τόπου.

Ο κ. Ξενοφώντος δήλωσε ότι οι δύο εποποιίες του 1821 και του 1955 αποτελούν δύο ιστορικούς σταθμούς του Ελληνισμού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Αφού μίλησε για τους πρωταγωνιστές και τα ιστορικά γεγονότα των περιόδων 1821 και 1955, υπογράμμισε ότι οι εθνικές επέτειοι «δίνουν την ευκαιρία να ανατρέξουμε στην Ιστορία μας και να αντλήσουμε από αυτήν διδάγματα και μηνύματα, αναλογιζόμενοι την ιστορική μας ευθύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση