ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Νέο διάταγμα για παιδότοπους, συναθροίσεις και είσοδο σκαφών

Tο πλήρωμα αποβίβασης παραμένει στο πλοίο μέχρι την ημερομηνία της πτήσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Διάταγμα του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, αναφέρει την λειτουργία των παιδότοποων από τις 24 Ιουνίου αλλά και τα μέτρα που θα ισχύουν στις συναθροίσεις. Επίσης ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την είσοδο στην Κύπρο πληρωμάτων σκαφών υπό συγκεκριμένους όρους από τις 20 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάταγμα επιτρέπεται από τις 00.01 της 20ης Ιουνίου 2020, η είσοδος και/ή αναχώρηση από τη Δημοκρατία προσώπων, τα οποία είναι μέλη πληρωμάτων εμπορικών σκαφών ή μέλη πληρωμάτων σε πλατφόρμες που διενεργούν διερευνητικές γεωτρήσεις εντός Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κρατών με τα οποία η Δημοκρατία εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις, ή μέλη πληρωμάτων κρουαζιερόπλοιων που βρίσκονται σε παροπλισμό ή μέλη πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, που είτε ελλιμενίζονται στους λιμένες της Δημοκρατίας, είτε αφικνούνται με εμπορικές ή άλλες πτήσεις, από χώρες που δεν ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών, βάση της εκτίμησης κινδύνου, όπως αυτές αναθεωρούνται από το Υπουργείο Υγείας.

Προβλέπονται οι ακόλουθοι όροι:

Τα εν λόγω πρόσωπα τίθενται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού 14 ημέρες πριν την άφιξή τους.

Υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19, πριν την άφιξή τους, η οποία να είναι αρνητική και παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ή εάν αυτό δεν είναι δυνατό κατά την άφιξή τους και εάν η εξέταση είναι θετική, παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) και ακολουθείται το ιατρικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης, σύμφωνα με το διάταγμα η εταιρεία στην οποία εργάζονται ή/και ο πράκτορας, o οποίος έχει αναλάβει την αλλαγή του πληρώματος, αναλαμβάνει τη μεταφορά του πληρώματος απευθείας από το πλοίο στο αεροδρόμιο και τη μεταφορά των πληρωμάτων που αφικνούνται αεροπορικώς από το αεροδρόμιο στο λιμάνι αναχώρησης, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.

«Εάν δεν υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ της άφιξης του πλοίου και της άφιξης της πτήσης, ή εάν εκκρεμούν τα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων η εταιρεία ή/και ο πράκτορας προβαίνουν σε ρυθμίσεις με τις Αρχές για τη διαμονή του πληρώματος σε καθορισμένα καταλύματα, υπό καθεστώς απομόνωσης, μέχρι την άφιξη της πτήσης ή του πλοίου», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι όπου είναι δυνατόν, το πλήρωμα αποβίβασης παραμένει στο πλοίο μέχρι την ημερομηνία της πτήσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το διάταγμα επιτρέπεται από τις 00.01 της 20ης Ιουνίου 2020, η είσοδος και παραμονή στη Δημοκρατία ναυτικών και μελών πληρωμάτων σκαφών, οι οποίοι αφικνούνται με σκάφη που ελλιμενίζονται στους λιμένες της Δημοκρατίας υπό όρους.

Οι όροι είναι οι ακόλουθοι:

Για σκάφη, τα οποία αφικνούνται στη Δημοκρατία από χώρες της Κατηγορίας Α και νοουμένου ότι, δεν έχουν ελλιμενιστεί κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες σε χώρα που δεν ανήκει στην κατηγορία Α, δεν χρειάζεται η διενέργεια μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 για τους ναυτικούς και τα μέλη του πληρώματος.

Για σκάφη, τα οποία αφικνούνται στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Β, και νοουμένου ότι δεν έχουν προσεγγίσει κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες, λιμάνι από χώρα που δεν ανήκει στις κατηγορίες Α και Β, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση, οι ναυτικοί και τα μέλη πληρωμάτων προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ 72 ώρες πριν την αναχώρηση του σκάφους ή στα εν λόγω πρόσωπα διενεργείται μοριακή εξέταση στον χώρο ελλιμενισμού και παραμένουν στο σκάφος μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Για σκάφη, τα οποία αφικνούνται στη Δημοκρατία από χώρες που δεν ανήκουν στις Κατηγορίες Α και Β, οι ναυτικοί και τα μέλη πληρωμάτων οφείλουν να έχουν συμπληρώσει 14 ημέρες σε αυτοαπομόνωση και έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο έντυπο που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως μέρος του πρωτοκόλλου για την αλλαγή πληρωμάτων.

Οφείλουν επίσης να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19, κατά την αποβίβασή τους από το σκάφος και μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος της εξέτασης, να παραμείνουν στο πλοίο ή σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα).

Εάν διαγνωστούν θετικά στην ασθένεια του COVID-19, παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) και ακολουθείται το ιατρικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Για τη διεξαγωγή των μοριακών εξετάσεων, τη διαδικασία μεταφοράς και τον περιορισμό, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης, των εν λόγω προσώπων, ακολουθούνται, κατ’ αναλογία, οι ίδιες διαδικασίες που ισχύουν για τα μέλη πληρωμάτων εμπορικών σκαφών και κρουαζιερόπλοιων, που αναφέρονται πιο πάνω.

Δείτε το διάταγμα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X