ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ για Γιαβούζ: Πιο έντονες ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπαίνουν στο περιθώριο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πιο έντονες θα είναι οι ενέργειες μας για το γεωτρύπανο Γιαβούζ, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, διαμηνύοντας πως το θέμα δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης του στο ΚΕΝ Λεμεσού, ο κ. Αγγελίδης είπε πως, παρά τις εξελίξεις με το αντικείμενο που κατέπεσε στα κατεχόμενα, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπαίνουν στο περιθώριο.

"Συνεχίζουμε τις ενέργειες που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει ήδη για το Φατίχ, πιο έντονες αυτή τη φορά, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο", είπε, ενώ κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θεωρεί τον ελλιμενισμό του Γιαβούζ στο λιμάνι της Σελεύκιας ως αποτέλεσμα των διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε πως δεν μπορεί να καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

"Κάνουμε διαβήματα, τα οποία μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά δεν μπορώ να καταλήξω ότι συνδέονται αυτές οι ενέργειες με κάτι άλλο. Εμείς θα συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η κατάφωρη παραβίαση πρέπει να τερματιστεί και το μήνυμα είναι ότι επηρεάζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όλη η Ευρώπη", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα προχωρήσουμε σε έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για το Γιαβούζ, σε περίπτωση που προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε "θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και για το Φατίχ".

Σε σχέση με το αντικείμενο που κατέπεσε και εξερράγη στα κατεχόμενα, ο Σάββας Αγγελίδης επανέλαβε την έκκληση του για υπομονή και τόνισε πως "την ίδια ώρα, εμείς εργαζόμαστε συντονισμένα με υπηρεσίες, έτσι ώστε να πάρουμε την κατάλληλη αξιόπιστη πληροφόρηση και αυτό έχει σημασία σε τέτοιου είδους διερεύνηση".

Όπως εξήγησε, γίνεται συντονισμός υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένες υπηρεσίες, "αυτές που πιστεύουμε ότι έχουν την κατάλληλη μαρτυρία και πληροφόρηση".

"Ως εκ τούτου, πιστεύω σύντομα θα έχουμε, τουλάχιστον εμείς και υπό τις περιστάσεις, μια κατάληξη", δήλωσε και υπέδειξε πως "λέω εύλογα το υπό τις περιστάσεις γιατί, για μια διερεύνηση, αν δεν έχεις εξετάσει ο ίδιος, δεν μπορείς να καταλήξεις σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα".

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις, απάντησε ότι "έχουμε ενδείξεις αλλά αν είναι για να αναφερθούμε σε ενδείξεις, τότε χάνουμε την ουσία του αποτελέσματος αυτού που προσπαθούμε να κάνουμε για να έχουμε, πάντα υπό τις περιστάσεις, ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ