ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΑΜ: Η εμμονή της Τουρκίας τροχοπέδη στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας έδωσε το παρών στο ετήσιο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

ΚΥΠΕ

Η εμμονή της Τουρκίας και οι επεκτατικές της βλέψεις αποτελούν δυστυχώς τροχοπέδη για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για τη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σε επιμνημόσυνο λόγο εκ μέρους της Κυβέρνησης στο ετήσιο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που τελέστηκε την Κυριακή στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι «η αποδοχή και η διατήρηση του επικίνδυνου στάτους κβο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής επιδεινώνει τα τετελεσμένα και προκαλεί νέα». Αυτό έχει ως «αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο ΥΠΑΜ είπε ότι «οι αμετάκλητες προσπάθειές μας αποσκοπούν στην επίτευξη μιας λύσης χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και πνευματικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του εδάφους και του λαού της καθώς και των θεσμών της Πολιτείας».

Μιας λύσης, σημείωσε, «που θα καθιστά την πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο να αποτελεί κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες της χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις». Προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε, όπως είπε ο κ. Γιωργάλλας, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, με ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου.

Παραπέμποντας στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη της απαιτούμενη βούλησης εκ μέρους της άλλης πλευράς, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε περαιτέρω ότι «η εμμονή της Τουρκίας και οι επεκτατικές της βλέψεις αποτελούν δυστυχώς τροχοπέδη για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για τη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο κ. Γιωργάλλας τόνισε η ανυπέρβλητη θησεία του, το απαράμιλλο σθένος, αλλά και ο μεστός ποιητικός του λόγος, αντιλαλούν για δεκαετίες τώρα σαν ύμνος στην αιώνια αγαπημένη της ανθρωπότητας, τη Λευτεριά, σημειώνοντας ότι στο πρόσωπό του συνοψίζεται ολόκληρο το νόημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ μαζί με την πολύτιμη συνεισφορά της κυπριακής μαθητιώσας νεολαίας.

«Ο Ευαγόρας, με γνώμονα το ωραίο, την αρετή, τη φιλοπατρία και την πίστη στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, θυσιάστηκε για την πατρίδα μας. Σήμερα όλοι μαζί, όπως οι ήρωες μας έπραξαν, οφείλουμε με ενότητα και ομοψυχία να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα του αγώνα για επανένωση της Κύπρου μας», επεσήμανε.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς του ήρωα αλλά και σε όλους τους Κύπριους, ο Υπουργός Άμυνας, είπε πως η μορφή και κυρίως η θυσία του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη αποτελεί για όλους εμάς σήμερα, πυξίδα πορείας και φάρο φωτεινό.

Του θρησκευτικού μνημόσυνου προηγήθηκε μεταφορά φλόγας από το σημείο σύλληψης του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στη Λυσό, μέχρι το σπίτι του, στην Τσάδα και από εκεί προς το μνημείο του ήρωα στην Πάφο. Τη φλόγα μετέφεραν δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών και δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου, ενώ ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα.

Το φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα τελέστηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Ά Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ' στην Πάφο. Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη πλήθος κόσμου, περιλάμβανε τραγούδια από την παιδική χορωδία "Camerton" υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Anna Izmailova και χαιρετισμούς από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρας Παλληκαρίδης και από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρας Παλληκαρίδης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου και θεατρικό αναλόγιο από μαθητές του Λυκείου Κύκκου Πάφου, Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν μαθητές που διακρίθηκαν στον Ποιητικό Διαγωνισμό "Ταμείο Μαντουβά" και έγινε απαγγελία των ποιημάτων που πήραν το Ά Βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων και Λυκείων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση