ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Καμία σκέψη για άρση της κατ’ οίκον φύλαξης οπλισμού από εφέδρους

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ικανοποιητικά – αφαίρεση όπλων μόνο για προβληματικές περιπτώσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο θάνατος της νεαρής κοπέλας στην Λάρνακα καθώς και τα συμπεράσματα του ιατροδικαστή ότι αυτός προκλήθηκε από πυροβόλο όπλο, φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της κατ’ οίκον φύλαξης στρατιωτικού οπλισμού από εφέδρους. Μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και 30 χρόνια και που κατά διαστήματα έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς, ένεκα της χρησιμοποίησης των στρατιωτικών τυφεκίων, σε κάποιες περιπτώσεις, για την διάπραξη εγκλημάτων.

Το Υπουργείο Άμυνας το οποίο παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή το συμβάν στη Λάρνακα, κατηγορηματικά τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της πρακτικής που ακολουθείται, με τα χιλιάδες στρατιωτικά τυφέκια G3 τα οποία βρίσκονται εκτός στρατοπέδων και στην κατοχή των εφέδρων. Αρμόδια πηγή με την οποία μίλησε η «Κ» μας είπε πως κατά διαστήματα το όλο θέμα επανέρχεται στην επιφάνεια, αλλά όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν απασχολεί τους επιτελείς του ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ, η επιστροφή του οπλισμού στα στρατόπεδα. Στις έντονες ανησυχίες που εκφράζονται, κατά διαστήματα, η απάντηση που δίνεται από τους στρατιωτικούς είναι πως το πλαίσιο παραχώρησης οπλισμού διασφαλίζει την ορθή χρήση του, από όσους έχουν στην κατοχή του στρατιωτικά τυφέκια.

Οι εξαιρέσεις

ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα πρόσωπα που παραχωρείτε οπλισμό για κατ’ οίκον φύλαξη και εκεί όπου αποδεδειγμένα η ψυχική κατάσταση του εφέδρου δεν του επιτρέπει να έχει στην κατοχή του όπλο, δεν του δίδεται ή του αφαιρείται, τονίζουν στρατιωτικές πηγές. Η κατ’ οίκων φύλαξη στρατιωτικών τυφεκίων παραχωρείται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις του εφέδρου. Εκτός από τους κανόνες ασφαλούς φύλαξης και συντήρησης του οπλισμού, τα πυρομαχικά που συνοδεύουν το G3 είναι σε ασφαλισμένη συσκευασία (τελαμώνες) η οποία εάν παραβιαστεί ή τα πυρομαχικά χρησιμοποιηθούν, ο παραβάτη διαπράττει ποινικό αδίκημα. Αυτό το οποίο τονίζεται από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ είναι πως βρίσκονται σε στενή συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας και όπου διαπιστώνονται προβληματικές περιπτώσεις, αφαιρείται άμεσα ο οπλισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X