ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

ΥΠΑΜ: Να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας

«Ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτελεί για όλους εμάς τον φάρο και την πυξίδα μας» είπε ο ΥΠΑΜ μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην Αστόρια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Διδασκόμενοι από τις παρακαταθήκες του υπέροχου αγώνα της ΕΟΚΑ και των άλλων ιστορικών μας αγώνων θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης, ομοψυχίας, συλλογικής συστράτευσης και καθολικής ενότητας να φανούμε αντάξιοι και συνεπείς με την ιστορία μας, τους αγώνες και τους αγωνιστές που τιμούμε», είπε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην Αστόρια, σε εκδήλωση για την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59.

Ο κ. Αγγελίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Γενικού Προξενείου από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ.

«Ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτελεί για όλους εμάς τον φάρο και την πυξίδα μας στον αγώνα που διεξάγουμε για εθνική δικαίωση. Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις τιμής, όπως η σημερινή, δεν συνιστούν μόνο φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά και υπόμνηση της δικής μας ευθύνης έναντι της πατρίδας και των ηρώων μας», είπε ο υπουργός Άμυνας.
Τόνισε ότι η ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο αποτελεί βαριά κληρονομιά και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά, μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και ομοψυχίας, για να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και για ν’ ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και του εποικισμού, με συνεπακόλουθη τη συρρίκνωση του Κυπριακού Ελληνισμού.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και όλη η κυβέρνηση, είπε, έχουμε  απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μας χρέους, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα ορίζεται από την ευθύνη να οδηγήσουμε  την πατρίδα μας στην απαλλαγή από το απαράδεκτο στάτους κβο, το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια δικαίων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέτει διαρκώς εν αμφιβόλω την ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και με βάση το πλαίσιο του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες».
 
Ο Υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι στη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε, απαιτείται τόλμη αλλά και αυστηρή συνέπεια σε όσα αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός φυσιολογικού, λειτουργικού και σύννομου με τα ευρωπαϊκά θέσμια ομοσπονδιακού κράτους. Ενώ για τη λύση είπε πως πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και απαλλαγμένο από την παρουσία ξένων στρατευμάτων.
 
Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στον  ιδιαίτερα  αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό  ρόλο της Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία – όπως είπε - δεν αποτελεί μόνο χώρο προκλήσεων και εντάσεων, αλλά ταυτόχρονα και χώρο ευκαιριών μετά τις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις.
 
«Η Κύπρος μέσω των διμερών σχέσεων και των τριμερών συνεργασιών με τις γειτονικές της χώρες αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την Ευρώπη στην προσπάθειά της για ενεργειακή απεξάρτηση. Η κατάσταση πλέον είναι τέτοια που δεν μας θεωρούν μικρούς αλλά ως ισάξιους στρατηγικούς εταίρους, που μπορούμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο σ΄ αυτό τον τομέα. Είναι στα δικά μας χέρια η ορθή πλέον διαχείριση αυτών των δεδομένων. Η συγκρότηση και συνεχής αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών μας, έχει αποδώσει  καρπούς και δεν περιοριστήκαμε απλά σε τελετουργικές διακηρύξεις».
 
Χαρακτήρισε ιστορική για την Κύπρο θεωρείται την πρόσφατη παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην 6η Τριμερής Σύνοδο Κύπρου- Ελλάδος- Ισραήλ, λέγοντας ότι «ο κ. Πομπέο υποστήριξε τις προσπάθειες των τριών χωρών στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλλοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία. Είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία η ασφάλεια και η ενέργεια», συμπλήρωσε.
 
Αναλύοντας τις εξελίξεις, είπε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως μένει εκτός της κοινής προσπάθειας και συνεργασίας όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και αυτό οφείλεται στη δική της συμπεριφορά.Και συνέπεια αυτού είναι να απωλέσει το προφίλ της περιφερειακής δύναμης, το οποίο προτάσσει.
«Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία θα πρέπει όλες οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα να στραφούν προς την Άγκυρα, προκειμένου να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της τόσο στο κυπριακό όσο και στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα».
Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης είπε πως με μια εξωτερική πολιτική, που δεν είναι πλέον μονοθεματική, «έχουμε μετατρέψει τη μικρή μας πατρίδα σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο». Και χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνδρομή της Ομογένειας, για τη συνέχιση αυτής της πορείας και την επίτευξη του στρατηγικού στόχου.
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, είπε πως ως ελάχιστο φόρο τιμής γι’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου, έχουμε χρέος να είμαστε ομόθυμοι. Να τιμούμε στην πράξη κι όχι μόνο στα λόγια τους ήρωες μας και να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της Κύπρου και την απαλλαγή της από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.
Τέλος απέτισε φόρο τιμής στον παρευρισκόμενο στην εκδήλωση αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Ανδρεά Καρακώστα, ο οποίος πέρασε αρκετούς μήνες στις αγγλικές φυλακές.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ είπε στον χαιρετισμό του πως βρισκόμαστε στην εκδήλωσε όχι μόνο για να τιμήσουμε την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αλλά και για να γιορτάσουμε τους αγώνες μας για την ελευθερία της Κύπρου.
«Οι αγώνες μας συνεχίζονται, όχι στα βουνά του Πενταδάκτυλου αλλά εδώ στην Ουάσιγκτον, ως Αμερικανοί πολίτες, έχοντας την ευκαιρία να στηρίξουμε τους πολιτικούς που υποστηρίζουν τις θέσεις μας», είπε ο κ. Κρίστοφερ, σημειώνοντας παράλληλα  τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ομογένεια στο Κογκρέσο για άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους το κείμενο της προκήρυξης για την έναρξη του εθνικοπελευθερωτικού αγώνα και ευχήθηκε να πατήσουμε ξανά τα χώματα της ελεύθερης Κερύνειας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την εκδήλωση με τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής των πεσόντων του αγώνα.
 
Η εκδήλωση περιλάμβανε πολιτιστικό πρόγραμμα, με τίτλο «Των Αθανάτων», από την Χορωδία του Παγκυπορίου Συνδέσμου Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη, με τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων, ενώ προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ. Εντύπωση προκάλεσε η αφήγηση του 13χρονου μαθητή Νικόλα Πόλυδώρου, με καταγωγή από το Φλαμούδι, για τις θυσίες των ηρώων αγώνα. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζηιωάννου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X