ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Ενισχύσαμε τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης

Οι αναπλάσεις πυρήνων αστικών ιστών δημιουργούν νέες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, είπε ο Νίκος Νουρής

ΚΥΠΕ

Οι αναπλάσεις πυρήνων αστικών ιστών δημιουργούν νέες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, και έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας, δίδοντας προοπτικές για ακόμη πιο πολλαπλασιαστικά οφέλη ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής σε χαιρετισμό του το Σάββατο στα εγκαίνια του έργου Διαμόρφωση Πλατείας Αποστόλου Λουκά, Χώρων Στάθμευσης και Ανάπλαση Τμήματος Οδικού Δικτύου στην Αραδίππου.

Είπε πως είναι σημαντική η σπουδαιότητα αυτού του έργου για τους δημότες και τους επισκέπτες της Αραδίππου, προσθέτοντας πως "ο πλατειακός χώρος δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη", ενώ σημείωσε πως με την επέκταση και την ανάπλαση στον πυρήνα της Αραδίππου, αναβαθμίστηκε και ο χώρος γύρω από την εκκλησία".

Σημείωσε πως "στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκε επίσης χώρος στάθμευσης, απαραίτητος για τη λειτουργικότητα του έργου, ενώ αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί περιμετρικά της πλατείας και το τελευταίο τμήμα του οδικού δικτύου που αποτελεί μέρος του παρόντος έργου, καθώς και η υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας".

Οι μελέτες εκπονήθηκαν και συντονίστηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αραδίππου, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρώθηκαν τα έγγραφα του διαγωνισμού κατασκευής. Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν στις 07 Ιούλιου του 2021 και θα ολοκληρωθούν περί τον μήνα Ιούλιο του 2023. Η έκταση του έργου είναι 4.300 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων τα 1050 τ.μ. αποτελούν τον πλατειακό χώρο. Το ποσό του Συμβολαίου ανέρχεται στο €1.607.980 συμπ. ΦΠΑ".

"Με την ανάπλαση της πλατείας και των γύρω δρόμων, μπαίνει επιτέλους ένα τέλος στην άτακτη χρήση του χώρου, καθ ότι οι νέες χρήσεις που του προσδίδονται είναι πλέον οργανωμένες και οριοθετημένες", ανέφερε ο κ. Νουρής.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική προσέγγιση της ανάπλασης, είπε πως "βασίστηκε σε σύγχρονες αντιλήψεις, με σεβασμό πάντοτε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των υφιστάμενων κτιρίων. Όλα τα υλικά που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου είναι κυπριακής προέλευσης, φιλικά προς το περιβάλλον με υψηλές προδιαγραφές και τεχνουργία. Χρησιμοποιήθηκε σύγχρονος αστικός εξοπλισμός, δημιουργήθηκαν καθιστικοί χώροι, νέα φωτιστικά σώματα τα οποία εξοικονομούν ενέργεια, πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις δέντρων της κυπριακής χλωρίδας, ενώ εκσυγχρονίζονται όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Είναι τέτοιες οι παρεμβάσεις και οι προσθήκες του έργου που καθιστούν τον χώρο εξαιρετικής αισθητικής, αποδίδοντάς του προστιθέμενη αξία..".

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Αραδίππου αλλάζει μορφή. Και είναι με τέτοια έργα και ανάλογες παρεμβάσεις που τα 10 τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση πέτυχε την ολική αναστροφή του κακώς δομημένου αστικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Έργα στοχευμένα, μέρος ενός ολιστικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που πέτυχαν να αναδείξουν υποβαθμισμένες αστικές, περιαστικές, αλλά και τις αγροτικές περιοχές".

Σημείωσε πως ".αυτή τη στιγμή, το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2023, περιλάμβανε και περιλαμβάνει τέτοιας σπουδαιότητας έργα τα οποία, είτε ήδη εκτελούνται είτε προωθούνται στο σύνολο της επικράτειας, με μια συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια. Στόχος μας βεβαίως είναι η συμβολή στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση των αστικών περιοχών και της υπαίθρου, καθώς και η ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς".

Παράλληλα, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε "στα δεκάδες πολεοδομικά έργα που έχουν περιληφθεί στους σχεδιασμούς μας για υλοποίηση εντός της τελευταίας πενταετίας (2018-2023), με τα οποία αντικατοπτρίζεται η αναπτυξιακή δράση του Υπουργείου Εσωτερικών".

Τόνισε πως "σημαντικό πυλώνα των έργων αυτών αποτελούν οι αναπλάσεις/ διαμορφώσεις που ανέρχονται σε 50, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ξεπερνά τα €125 εκ. Συνολικά 32 Έργα, με τα 27 εξ αυτών να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, έχουν ολοκληρωθεί, εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν άμεσα με συνολικό κόστος €98.5 εκ. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί 8 έργα συνολικού κόστους €17.5 εκ., άλλα 9 έργα αξίας €37.5 εκ. βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ, εντός του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για άλλα 15 έργα με συνολικό κόστος €43.5 εκ..".

Επιπρόσθετα σημείωσε, "10 οδικά έργα που περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ολοκληρωθεί, άλλα 10 έργα τώρα βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ έχουν δρομολογηθεί πρόσθετα 13 έργα, και όλα αυτά αγγίζουν ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των €187.9 εκ".

Ο κ. Νουρής είπε πως "από τα λόγια έχουμε περάσει με συνέπεια σε πράξεις. Με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, αλλά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που εφαρμόσαμε ως Υπουργείο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει- με δείκτες πλέον και αριθμούς- πως έμπρακτα καταφέραμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας, δίδοντας προοπτικές για ακόμη πιο πολλαπλασιαστικά οφέλη.".

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως "οι πολίτες θα αρχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη της, σε ένα πλαίσιο πιο ανεπτυγμένων και ποιοτικότερων τοπικών κοινωνιών. Είμαστε, είπε, ήδη στην εποχή της μετάβασης στη νέα αυτοδιοικητική εποχή, η οποία αλλάζει τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κύπρο".

Με ορίζοντα εφαρμογής, σημείωσε, "τις επόμενες τοπικές εκλογές του Μάη του 2024, στις οποίες οι πολίτες, η Αραδίππου μεγαλώνει και αυξάνει πληθυσμιακά, αφού συνενώνεται με τις γειτονικές κοινότητες της Κελλιών και Τρούλλων. Αυτό θα προσδώσει τη δυναμική που χρειάζεται για να είναι σε θέση να παρέχει στους δημότες της νέας οντότητας, βελτιωμένες, πιο ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος".

"Με αυξημένες αρμοδιότητες σε σειρά θεμάτων, με περισσότερη διοικητική και οικονομική αυτονομία, με ενισχυμένους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, για καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, θα έχουμε επιτέλους ισχυρότερους Δήμους και συμπλέγματα Κοινοτήτων πιο κοντά στον πολίτη", σημείωσε.

Ανέφερε πως "στόχος της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είναι να χτίσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες του τόπου μας πιο σύγχρονες και ανεπτυγμένες τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας".

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης μανέφερε πως "οι πλατείες υπήρξαν ανέκαθεν χώροι συνεύρεσης και συναναστροφής των ανθρώπων. Χώροι αναψυχής, παραγωγής και άσκησης πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έτσι, οι πλατείες εξελίχθηκαν σε δημόσιους χώρους με ιστορική μνήμη, γιατί συνδέονται με βιώματα, με συναισθήματα και αξίες".

Σημείωσε πως "το σημαντικό έργο που, με χαρά και υπερηφάνεια παραδίδουμε σήμερα στην πόλη μας, συγχρωτίζει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Γιατί η Πλατεία του Αποστόλου Λουκά είναι εδώ και αιώνες το σημείο αναφοράς της πόλης μας. Εδώ γράφτηκε και γράφεται η ιστορία της πόλης μας.".

Ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως ".ζούμε σε μια εποχή που το αστικό περιβάλλον αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Η ύπαρξη σύγχρονων χώρων συνάθροισης, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ. Μέσα από την ανάπλαση του Οδικού Δικτύου και της Πλατείας Αποστόλου Λουκά, αναδεικνύουμε περαιτέρω τη σημασία της πλατείας και αναβαθμίζουμε τον πυρήνα της πόλης μας, προσδίδοντάς του ένα νέο χαρακτήρα, σύγχρονο και ευρωπαϊκό.".

Το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, με ποσό συμβολαίου €1,3 εκατομμύριο ευρώ, περιλαμβάνει Διαμόρφωση της Πλατείας Αποστόλου Λουκά και των χώρων Στάθμευσης και ανάπλαση του Τμήματος Οδικού Δικτύου στην Αραδίππου. Περιλαμβάνει επίσης κατάλληλη δαπεδόστρωση, υπογειοποίηση των υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, κατασκευή συστήματος ομβρίων υδάτων, κατασκευή αποχετευτικού συστήματος, φύτευση και προσθήκη κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και φωτισμού.

Ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε πως "η ανάπλαση του οδικού δικτύου και της Πλατείας Αποστόλου Λουκά έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο σημαντικών έργων τα οποία έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ή ολοκληρώνονται σύντομα, τα οποία εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν την πόλη μας. Όπως για παράδειγμα την ανακατασκευή του γεφυριού της Παναγίας των Αμπελιών, το Δημοτικό πάρκο Αμμόχωστος, το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου, την αναπαλαίωση του Θρησκευτικού Ορθόδοξου Ιδρύματος, την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών φραγμάτων και την κατασκευή δύο γηπέδων αντισφαίρισης".

"Τα έργα αυτά επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί ο Δήμος Αραδίππου και επιβεβαιώνουν την προσήλωσή μας σε έργα ουσίας που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας", κατέληξε ο Δήμαρχος Αραδίππου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση