ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ για ΕΥ: Δεν ζητήθηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο ο φάκελος πολιτογράφησης

Διευκρινίσεις Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με αίτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Αναφορικά με ανάρτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε κοινωνικό δίκτυο, που αφορούσε σε αίτημά της για παραχώρηση πρόσβασης σε φάκελο του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά πολιτογράφηση ξένου επενδυτή, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει, πως τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, ζητήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως τα όποια αιτήματα για παραχώρηση στοιχείων να υποβάλλονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία ενδουπηρεσιακής αλληλογραφίας, δηλαδή από το Γενικό Ελεγκτή στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου. Αντί αυτού, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικώς και με ηλεκτρονικά μηνύματα με λειτουργούς του Υπουργείου, ζητώντας πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάκελο, κάτι το οποίο δεν αποτελεί ορθή πρακτική, γεγονός το οποίο επισημάνθηκε επανειλημμένα. Σημειώνεται, πως ο Γενικός Διευθυντής έχει νομική ευθύνη για την επεξεργασία και διάθεση των οποιωνδήποτε στοιχείων αφορούν το Υπουργείο, κάτι που επισημάνθηκε ξανά πρόσφατα από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Χαρακτήρα.

Παρά το γεγονός πως η πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάκελο δεν ζητήθηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, εντούτοις δόθηκαν οδηγίες να παραχωρηθεί η αιτούμενη πρόσβαση και ακολούθως, θα υπάρξει ξανά γραπτή ενημέρωση του Γενικού Ελεγκτή, ώστε να ακολουθείτε η ενδεδειγμένη διαδικασία αναφορικά με αιτήματα για πρόσβαση σε οποιαδήποτε στοιχεία ήθελε για την άσκηση των συνταγματικών του καθηκόντων. Διευκρινίζεται, πως ο συγκεκριμένος φάκελος ήταν στη διάθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της πρόσφατης έρευνάς του, καθώς επίσης εξετάστηκε από τη σχετική Ερευνητική Επιτροπή και δεν υπήρξαν οποιαδήποτε σχόλια ή εισηγήσεις ούτε στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ούτε στην Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής.

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρεται επίσης, πως σε σχέση με ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για παροχή στοιχείων αναφορικά με την κατοχή τουρκοκυπριακών κλήρων από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, και από άλλα πρόσωπα, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τις απόψεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Χαρακτήρα. Σημειώνεται, πως πρόσφατα, για το ίδιο θέμα η Επίτροπος ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις από το Υπουργείο αναφορικά με τη διάθεση ανάλογων στοιχείων στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Μόλις δοθεί η συγκατάθεση της Επιτρόπου, τότε θα δοθούν άμεσα τα αιτούμενα στοιχεία στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση