ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της

ΚΥΠΕ

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση και μέχρι να εξασφαλίσουμε τη διαβίωση όλων των κατοίκων της πατρίδας μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων, στην κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για επανεκκίνηση των συνομιλιών προς επίτευξη μίας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, για μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

«Αυτή είναι η μόνη λύση που θα οδηγήσει σ’ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συμβάλει στην ευημερία των κατοίκων του και στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι αυτό για να είναι εφικτό, θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της και την οξυμένη πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και «χωρίς παραλογισμούς και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, να επανέλθει σε μια πορεία διαλόγου για ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού».

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση και μέχρι να εξασφαλίσουμε τη διαβίωση όλων των κατοίκων της πατρίδας μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, είπε ο κ. Νουρής, τονίζοντας ότι αυτό το οφείλουμε στους ήρωες μας, στα παιδιά μας, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Αναφερόμενος στον προσφυγικό κόσμο, ο Υπουργός είπε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι έχει επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και συνεχίζει να τον στηρίζει.

«Είναι αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αρωγή προς τον προσφυγικό κόσμο», είπε και σημείωσε ότι «έμπρακτη απόδειξη είναι η στεγαστική προσφυγική πολιτική που διακρίνεται από πληθώρα υποστηρικτικών ενεργειών και δράσεων, οι οποίες παρά τις προκλήσεις και την οικονομική στενότητα, ελέω πανδημίας, συνεχίζουν να υλοποιούνται στη βάση μελετημένου και συγκροτημένου σχεδιασμού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Νουρής στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απευθυνόμενος προς τους κατοίκους των Πάνω Πολεμιδιών, είπε πως η συνένωση της κοινότητας, όπως αυτή προβλέπεται, με τον Δήμο Κάτω Πομεμιδιών, θα δώσει μια νέα προοπτική στην ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον των Τοπικών Αρχών της χώρα μας», ανέφερε και υπενθύμισε πως αναμένεται η οριστικοποίηση και των υπόλοιπων νομοσχεδίων από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με στόχο την υποβολή τους για ψήφιση, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, για τα οποία έχει δεσμευθεί Βουλή.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων για τη συνεργασία και τον ειλικρινή, όπως είπε, διάλογο που υπάρχει, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως, παρά τις αναπόφευκτες διαφωνίες, έχουν επιτευχθεί πάρα πολύ μεγάλες συγκλίσεις.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ λίγα αυτά που παραμένουν προς επίλυση και το εκφράζω με βεβαιότητα ότι στις επόμενες λίγες εβδομάδες και αυτές οι μικρές διαφορές θα γεφυρωθούν, για να φτάσουμε σε αυτό που όλοι επιθυμούμε, τη μεταρρύθμιση», είπε ο κ.Νουρής.

Πρόσθεσε δε ότι, με το νομοσχέδιο περί Δήμων, προτείνεται η δημιουργία νέων, λιγότερων αριθμητικά, αλλά ισχυρότερων οντοτήτων, οι οποίες αποκτούν διοικητική αυτοτέλεια, ευελιξία και αυξημένες αρμοδιότητες, που τώρα ασκούνται από το κεντρικό κράτος, όπως οι Επαρχιακές Διοικήσεις.

Οι νέοι Δήμοι, συνέχισε, θα έχουν απεξάρτηση από την κρατική χορηγία, αφού αυτή θα αντικατασταθεί με άλλα έσοδα, ενώ την ίδια ώρα ενισχύεται ο έλεγχος και η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δημότες πλέον καθίστανται συμμέτοχοι της τοπικής κοινωνίας.

«Βασική μας επιδίωξη, παράλληλα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνενωμένων Τοπικών Αρχών», ανέφερε και υπογράμμισε ότι καμία υφιστάμενη οντότητα δεν θα εξαφανιστεί.

Όπως εξήγησε «με το σύστημα που υιοθετούμε, κάθε υπό συνένωση δήμος και κοινότητα διατηρεί, όχι μόνο το όνομα του ως δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου, αλλά και την εκπροσώπηση, που θα του δίνει τη δυνατότητα, μέσω του προϋπολογισμού του νέου Δήμου, να προβαίνει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις τοπικής ανάπτυξης, για τις οποίες σήμερα, δεν έχει τη δυνατότητα».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι συνενώσεις και οι συγχωνεύσεις δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για την Κυβέρνηση, «είναι όμως το όχημα μετάβασης στην νέα εποχή, ώστε να καταστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμες οντότητες και διοικητικά αυτοτελείς».

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη όλους όσοι πήραν την πρωτοβουλία να τροχοδρομήσουν την υλοποίηση του μνημείου των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων, «το οποίο θα λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την επανένωση της πατρίδας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση