ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Οι αρνητές της προόδου πολεμούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Πυρά εξαπέλυσε ο Υπ. Εσωτερικών σε σχέση με την απόφαση της πλειοψηφίας της Επ. Εσωτερικών για απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση

ΚΥΠΕ

Για αρνητές της προόδου και του εκσυγχρονισμού έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε σχέση με τη χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής για απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Ο Υπουργός δήλωσε πως η πρόταση της Κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένη, διαμορφώθηκε σε βάθος χρόνου και τυγχάνει της στήριξης πολιτών και Ένωσης Δήμων.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Νουρής είπε αρχικά πως οι χθεσινές δηλώσεις, των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, με τις οποίες εισηγούνται απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης μόνο έκπληξη δεν προκάλεσαν.

Ο κ. Νουρής είπε ότι οι πολίτες ξέρουν και πως είναι αποδεδειγμένο και παραδεκτό ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τη μείωση του αριθμού των δήμων πετυχαίνει ταυτόχρονα βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και μείωση του κόστους αυτών των υπηρεσιών.

Σημείωσε πως η πρόταση της Κυβέρνησης είναι καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη, η οποία διαμορφώθηκε μετά από συζητήσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας και η οποία φέρνει μια πραγματική αλλαγή που θα τη νιώσει άμεσα ο κάθε πολίτης. «Είναι γι’ αυτό άλλωστε, που υπέρ της μεταρρύθμισης, τάσσονται τόσο οι πολίτες, η Ένωση Δήμων αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των Κοινοτήτων μας», είπε.

Ο Υπουργός δήλωσε πως αυτή την ουσιαστική αλλαγή την πολεμούν, «σε απόλυτη συγχορδία, οι αρνητές της προόδου και του εκσυγχρονισμού, που τάχα κόπτονται για την ευημερία των πολιτών. Απορρίπτουν ακόμα και το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός. Ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση πρότεινε, σεβόμενη τις δικές τους προτροπές», πρόσθεσε.

Ο κ. Νουρής είπε πως αυτοί που απέρριψαν την πρόταση εισηγούνται δεκάδες δημοψηφίσματα, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, όπως ανέφερε, ότι αυτά είναι αντισυνταγματικά και αντί για λύσεις μόνο πρόσθετα προβλήματα και χάος θα προκαλέσουν.

«Έθεσαν ακόμη και τον προβληματισμό, ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης. Αυτό που πράγματι δεν υπάρχει», συνέχισε, «δεν είναι έλλειμμα χρόνου για ενημέρωση, αλλά έλλειψη οξυγόνου για το υφιστάμενο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Χαρακτήρισε πρωταθλητές στα λόγια το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, τα οποία μηδενίζουν, όπως είπε, τα πάντα χωρίς να προτείνουν απολύτως τίποτα.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, ο κ. Νουρής είπε πως θα αναμένουν την απόφαση της Ολομέλειας, θα τη σεβαστούν, και τότε θα τα καθορίσουν. Πρόσθεσε πως ακόμη και αν η απόφαση της Ολομέλειας είναι αρνητική ως προς την κυβερνητική πρόταση, δεν ακυρώνονται τα νομοσχέδια. Ακυρώνει όμως κάτι πάρα πολύ σημαντικό, και το οποίο αφορά κάτι που θα βοηθούσε τη νέα Βουλή να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα στην υπερψήφιση της μεταρρύθμισης. Ακυρώνει την επίλυση, που θα έδινε το δημοψήφισμα, δύο πολύ σημαντικών ζητημάτων: Των δημοψηφισμάτων και του αριθμού των Δήμων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, είπε ο Υπουργός, είναι προφανές ότι όσοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση θα επαναφέρουν τα ίδια ζητήματα με τη νέα Βουλή, κάτι που θα αποτελούσε πισωγύρισμα.

Σε ερώτηση κατά πόσον το Υπουργείο σκέφτεται να αλλάξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος γιατί υπήρξε το επιχείρημα πως δεν ήταν το σωστό, ο κ. Νουρής είπε πως αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Όταν μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων, όλοι τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας για μεταρρύθμιση, το ερώτημα του δημοψηφίσματος απηχεί κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και πηγάζει από τη νομοθεσία, η οποία ορίζει ξεκάθαρα ότι το ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφές, συγκεκριμένο, δεν μπορεί να είναι διττό και πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό από τους πολίτες. «Δεν είναι θέμα διαφοροποίησης του ερωτήματος, είναι θέμα βούλησης και θέλησης να προχωρήσουμε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση για τον τόπο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ενδεχομένως να χαθούν αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ο κ. Νουρής ξεκαθάρισε αρχικά ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο θέμα ως μέτρο πίεσης, αλλά μεταφέρθηκε απλώς η θέση της Επιτροπής, όπως μεταφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία με σαφήνεια. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ιεραρχήσει ψηλά στις προτεραιότητες της, την αναγκαιότητα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ΤΑ. Κάθε βήμα προς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης δείχνει τη βούληση της Κυβέρνησης και του κράτους να προχωρήσει με αυτή την μεταρρυθμιστική προσπάθεια», ανέφερε.

Ο κ. Νουρής ξεκαθάρισε πως το γεγονός ότι δεν προχωρά το δημοψήφισμα δεν σημαίνει ότι δεν προχωρά η μεταρρύθμιση, ωστόσο αποτελεί ένα πισωγύρισμα γιατί είχε γίνει ένα σημαντικό βήμα. Είπε πως θα αναμένει η Κυβέρνηση την αντίδραση της Κομισιόν, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να μην επηρεαστεί η παράμετρος της εκταμίευσης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολο περίοδο της πανδημίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός είπε πως η Κυβέρνηση στηρίζει τους Δήμους γιατί θεωρεί πως είναι υποχρέωση της να στηρίξει την ΤΑ. Σημείωσε πως αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι η δυσκολία που βρίσκεται η ΤΑ για να μπορέσει να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αυτό το έχει δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων σε μια πρόσφατη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής όταν δήλωσε πως αυτό που έχουμε σήμερα στην Κύπρο δεν είναι ΤΑ.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σε κάποιους Δήμους ψηλά χρέη, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση τους, ο κ. Νουρής είπε πως υπάρχουν πολλοί Δήμοι που έχουν πρόβλημα, και ανέφερε συγκεκριμένα πως τον περασμένο Δεκέμβριο η Κυβέρνηση προχώρησε στην παροχή πρόσθετης χορηγίας 6 εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις Δήμους, Λευκωσίας, Αγίας Νάπας και Λάρνακας, που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση