ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Πλήρης διαφάνεια στο θέμα του Κτήματος Μακένζυ

Με ενδιάμεση απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, όρισε την 15η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πλήρη διαφάνεια στο θέμα του Κτήματος Μακένζυ δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ Λειτουργός της Διοίκησης του Υπουργείου.
 
Πρόσθεσε ότι χθες με ενδιάμεση απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, όρισε την 15η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών σε ότι αφορά την ανάκτηση των τεμαχίων γης πάνω στα οποία έχει ανεγερθεί η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακενζυ».
 
Εξήγησε πως το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας με σχετικές αποφάσεις του αποφάσισε ότι τα συγκεκριμένα τεμάχια γης κακώς είχαν τεθεί υπό τη διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Σύμφωνα με σχετικό διάταγμα του Δικαστηρίου, η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών πρέπει να ανακτήσει την κατοχή του συγκεκριμένου χώρου, να απομακρύνει οποιεσδήποτε κατασκευές υφίστανται σε αυτά και να τα παραδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες, ελεύθερα κατοχής και χρήσης.
 
Η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ο Λειτουργός «είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι πλήρως σεβαστή και βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση. Ηδη η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών έχει ανακτήσει το συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από έλεγχο της και έχει τερματιστεί η λειτουργία της επιχείρησης «Κτήμα Μακενζυ».
 
Οπως επεξηγήθηκε στο Δικαστήριο «για την κατεδάφιση απαιτούνται συγκεκριμένες άδειες και διαδικασίες, οι οποίες έχουν τροχιοδρομηθει αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Εξάλλου το Υπουργείο Εσωτερικών ανέμενε μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2019, να λήξει η προθεσμία 45 ημερών, που τα δυο μέρη είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος να βρεθεί συμβιβαστική λύση, κάτι όμως που δεν έγινε».
 
Μετά την ανάκτηση του χώρου, συνέχισε «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταθέσει αίτηση στην αρμόδια αρχή, δηλαδή τον Δήμο Λάρνακας για να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης κάτι που αναμένεται να γίνει τις προσεχείς λίγες μέρες. Ωστόσο η κατεδάφιση προϋποθέτει και άλλες ενέργειες όπως είναι η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υδροδότησης κλπ ».
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός της Διοίκησης του Υπουργείου «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να γίνει κατορθωτό να πάρουμε την σχετική άδεια από τον Δήμο Λάρνακας και να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση του υποστατικού».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «στις 25 Ιανουαρίου επιδόθηκε επιστολή προς τους εκπροσώπους της εταιρείας του Κτήματος Μακένζι, να προσέλθουν στο κτίριο για να  να παραλάβουν τα αντικείμενα τους, όπως έγγραφα, έπιπλα και άλλος εξοπλισμός. Ωστόσο από τότε μέχρι και σήμερα οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν έχουν ανταποκριθεί» είπε.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Λειτουργός είπε πως «ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει ταχθεί υπέρ της απόλυτης διαφάνειας για όλα τα θέματα που χειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα, ούτως ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση του Κτήματος Μακένζυ. Είμαστε έντονα ενοχλημένοι με την στάση των εκπροσώπων της εταιρείας, αφού διαδίδουν αναλήθειες» είπε και σημείωσε πως «με χθεσινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Έπαρχο Λάρνακας προσπαθούν να εμποδίσουν την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές ότι θα ασκήσουν και φυσική βία».
 
Σημειώνεται ότι στην σχετική επιστολή, δικηγόρος της εταιρείας «Μ.Α Κτήμα Μακένζυ Λτδ», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειες και η διαδικασία που ακολουθείται για ανάκτηση του ακινήτου και κατεδάφιση του υποστατικού «Κτήμα Μακένζυ» το οποίο νόμιμα, με άδειες και με μεγάλη δαπάνη ανήγειραν οι πελάτες μου, είναι παντελώς μη νόμιμες, εκτός πάσης δικονομικής ορθότητας, αντινομικές και αναρμοδίως διενεργούμενες».
 
Προστίθεται ότι «οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο Έπαρχος και γενικά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επεμβασίες και συνεπώς καμία απολύτως εξουσία ή δικαίωμα έχουν,αυτοβούλως και/ή δια της Αστυνομίας και/ή δια οποιουδήποτε οργάνου της Δημοκρατίας, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να ανακτήσουν δια της βίας, κατά παράβαση των σχετικών δικονομικών κανόνων και αρχών, την κατοχή του ακινήτου από τους πελάτες μου, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν τη φυσική κατοχή του, ενώ πρόσθετα έχουν και ιδιοκτησιακά δικαιώματα τα οποία απορρέουν από συμφωνία πώλησης».
 
Στην επιστολή του δικηγόρου της εταιρείας σημειώνεται επίσης ότι «κατά τη νομολογία οι κατέχοντες τη φυσική κατοχή ενός ακινήτου, έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν ακόμα και με τη βία, την κατοχή του ακινήτου και των υποστατικών που ανήγειραν σ’αυτό, έναντι κάθε προσπάθειας του οποιουδήποτε επεμβασία (trespasser)».

Όπως ανέφερε ο Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών «το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν ενεργεί ως επεμβασίας αλλά συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις εφαρμόζοντας την αρχή του κράτους δικαίου. Το Υπουργείο έχει πράξει ό,τι είναι δυνατόν, στα πλαίσια της νομιμότητας και των υποδείξεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να έχουμε πλήρη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».
 
Σημείωσε ακόμα πως «ούτε θέλουμε να περιφρονήσουμε το Δικαστήριο, ούτε να είμαστε παράνομοι με τις οποιεσδήποτε αποφάσεις, αλλά ούτε είμαστε διατεθειμένοι να δεχόμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκφοβισμούς από τρίτους που θέλουν να παρεμποδίσουν την εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου. Το δικαίωμα των εκπροσώπων της εταιρίας να ακουστούν, ασκήθηκε τόσο σε ιεραρχικές προσφυγές, όσο και στο δικαστήριο όταν προσπάθησαν να λάβουν σχετικό διάταγμα για να μην προχωρήσει η οποιαδήποτε ανάκτηση, αλλά απορρίφθηκε» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση