ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Στο Υπουργικό η πρόταση παράτασης πολεοδομικών αδειών

«Η παράταση θα είναι άμεση, χωρίς να χρειάζονται άλλες ενέργειες από τους κατόχους τους», είπε ο κ. Νουρής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για παράταση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, οι οποίες έληξαν την περίοδο της πανδημίας χωρίς να καταστεί εφικτή η ανανέωσή τους, μέχρι το τέλος του 2020 θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών 2ου Property Conference, FMW Financial Media Way.

«Η παράταση θα είναι άμεση, χωρίς να χρειάζονται άλλες ενέργειες από τους κατόχους τους», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Νουρής ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν στη Βουλή οι Κανονισμοί για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ακόμα είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση του οικιστικού τομέα στη Λεμεσό με την υπογραφή συμβολαίων για την ανέγερση 200 κατοικιών από ιδιώτες, ώστε να απαμβλυνθεί το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης.

«Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους ανέπτυξε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται στην υπηρεσία του, τονίζοντας τη μεγάλη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», προστίθεται.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, είπε ότι στο Κτηματολόγιο υποβλήθηκαν 18.500 αιτήσεις από ιδιοκτήτες προβληματικών ακινήτων. Από αυτές, πρόσθεσε, οι 10.000 έχουν εξασφαλίσει τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ οι 8.000 βρίσκονται πολύ κοντά στην εξασφάλιση τίτλου ιδιοκτησίας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ επισήμανε ότι παρά το γενικό "κλείσιμο" της οικονομίας, ο Οργανισμός συνεχίζει με τηλεδιασκέψεις να προβάλλει την Κύπρο στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων είπε ότι ο CIPA θα αρχίσει επίσης τις εκστρατείες ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Κυριάκου παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη του τομέα των ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε για την εμπλοκή της Κεντρικής Τράπεζας στα θέματα ακινήτων, προσθέτοντας ότι ο τομέας έχει άμεση σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια και τη δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών.

Ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Ρένος Ιωαννίδης παρουσίασε στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον ιδιωτικό δανεισμό, το μερίδιο των ακινήτων στα συνολικά δάνεια και τη σχέση μεταξύ ακινήτων και ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε από το 2013 μέχρι το 2019 τα πωλητήρια έγγραφα σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 12%, η οποία όμως το 2020 διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου είπε ότι παρά την πανδημία το ενδιαφέρον του κοινού για οικιστικά ακίνητα συνεχίζει να είναι μεγάλο. Σ' αυτό, είπε, συμβάλλουν και τα μειωμένα επιτόκια στην αγορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Cyfield Γιώργος Χρυσοχός ζήτησε από την κυβέρνηση νέες μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που καθυστερεί πολλά έργα ανάπτυξης. Αφού χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Κτηματολογίου για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε ότι η ζήτηση για ακίνητα βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα παρά την πανδημία.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way και δημοσιογράφος Ιωσήφ Ιωσήφ, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση