ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Το μεταναστευτικό το κλασσικότερο παράδειγμα αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής

«Οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο, το 2019 θα ξεπεράσουν ή θα φθάσουν τις 15 χιλιάδες»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το μεταναστευτικό είναι το κλασσικότερο παράδειγμα αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και διερωτήθηκε ποια είναι η αλληλεγγύη όσον αφορά το θέμα της ανακατανομής προσφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Είπε ότι στην Κύπρο οι αιτητές ασύλου θα υπερβούν το 3,5% του πληθυσμού, ενώ επέκρινε την αναχρονιστική νομοθεσία που διέπει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει στους οικονομικούς μετανάστες να κάνουν κατάχρηση του συστήματος.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με θέμα την «Υποδοχή και ενσωμάτωση Προσφύγων», ο κ. Πετρίδης είπε ότι από τον Αύγουστο απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιστροφή 5 χιλιάδων προσφύγων για ανακατανομή ώστε να γίνει μια διαχείριση του προβλήματος, ωστόσο, δεν υπήρξε απάντηση. «Άρα πώς μπορούμε να μιλούμε για αλληλεγγύη;», διερωτήθηκε.

Ζούμε αυτή την περίοδο τις μαζικότερες μετακινήσεις πληθυσμού που έγιναν ποτέ και σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπολογίζεται, είπε, ότι κάθε χρόνο μεταναστεύουν 250 με 300 εκ. κόσμος. Περίπου 50 εκ. αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, βάσει της συνθήκης της Γενεύης.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Πετρίδης επέκρινε την αναχρονιστική, όπως είπε, νομοθεσία, το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει σε οικονομικούς μετανάστες την κατάχρηση αυτού του συστήματος. Είναι μια τάση, είπε, η οποία θα συνεχιστεί.
Στην Κύπρο, είπε, ενώ υπήρχαν στη Μέση Ανατολή πιο έντονες συγκρούσεις, δεν υπήρχαν αυτές οι ροές και υπάρχουν τώρα.

Συγκεκριμένα είπε ότι οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο, το 2019 θα ξεπεράσουν ή θα φθάσουν τις 15 χιλιάδες, που είναι κοντά στο 1,8% του πληθυσμού. Με αυτούς τους αριθμούς, είπε, η Κύπρος θα υπερβεί το 3,5% του πληθυσμού από αιτητές ασύλου. «Συν και αυτούς στους οποίους έχει ήδη προσφερθεί καθεστώς προστασίας, είτε είναι πρόσφυγας ή συμπληρωματικής προστασίας. Αυτό το ποσοστό» είπε, είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Εξηγώντας ποιο είναι το μεταναστευτικό προφίλ αυτού του ποσοστού είπε ότι πρώτα είναι άνθρωποι από τη Συρία από την οποία ωστόσο έχει μειωθεί πολύ η μετανάστευση. Μίλησε για ένα νέο φαινόμενο το οποίο εμφανίστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, «μαζικές αφίξεις από χώρες της Αφρικής». Η οδός, εξήγησε, είναι αεροπορικώς, πρώτα από την Αγκυρα, παίρνουν τριήμερη βίζα για transit στο ψευδοκράτος και καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές ζητώντας άσυλο. «Δεν είναι πολλοί από αυτούς πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες που καταχρώνται ή εκμεταλλεύονται αυτή την ιδιαιτερότητα», είπε.

Το ένα τρίτο των ροών, είπε, έρχεται νόμιμα, είτε με άδεια οικιακής βοηθού ή εργάζονται σε αγροτικές περιοχές. Λίγο πριν λήξει η άδεια τους, τους συμβουλεύουν κάποιοι να προβαίνουν σε αίτηση ασύλου. Εκεί, είπε, το κράτος οφείλει να βελτιώσει τις διαδικασίες του.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα πρώτα θύματα ενός κακού συστήματος ασύλου είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες, οι οποίοι όμως δεν είναι πλέον η πλειονότητα.

Είπε ότι για την Κύπρο, το ποσοστό ξεπερνά το 3,5% ενώ για την Ιταλία, που έγιναν πολλές συζητήσεις είναι 0,4% και για την Ισπανία 0,16%, ενώ για 11 χώρες της ΕΕ, τα ποσοστά είναι κάτω από 0,1%.

Μόνο έξι χώρες είναι πέρα του 1% και η Κύπρος έχει ξεπεράσει το 3,5%. «Αυτά όσον αφορά την αλληλεγγύη», είπε.

Θεωρώ, ανέφερε, ότι το μεταναστευτικό είναι το κλασσικότερο παράδειγμα αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής γιατί ενώ βασίζεται σε μια λογική η οποία υφίσταται πριν το 2015, εφαρμόζει αυτή την νομοθεσία και λογική μετά το 2015. «Πού είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία προβλέπεται με βάση του κανονισμού του Δουβλίνου» είπε, και διερωτήθηκε αν η αλληλεγγύη είναι «ελάτε, 3 εκ. παραπάνω» και να αρνούνται να δεχθούν τους πραγματικά πρόσφυγες για να γίνει μια ίση κατανομή βαρών.

Χαρακτήρισε πλήρη αποτυχία την προσπάθεια σύγκλισης για να επιλυθεί το θέμα στις συζητήσεις για τον κανονισμό του Δουβλίνου ο οποίος συζητείται εδώ και πέντε χρόνια και τόνισε ότι το μεταναστευτικό ή το προσφυγικό δεν θα το λύσει ο κανονισμός του Δουβλίνου.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι από τον Αύγουστο απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιστροφή 5 χιλιάδων προσφύγων για ανακατανομή ώστε να γίνει μια διαχείριση του προβλήματος, ωστόσο, δεν υπήρξε απάντηση. «Άρα πώς μπορούμε να μιλούμε για αλληλεγγύη; Η αλληλεγγύη δεν είναι τα λεφτά. Η αλληλεγγύη έχει άλλη έννοια από εκείνη που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της ΕΕ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα και η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που έφερε το ΕΑΣΟ στην Κύπρο, (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο), σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν 80 αξιολογητές για να διεκπεραιωθούν καλύτερα οι αιτήσεις και να μειωθούν τα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο είπε, και με αυτό, το θέμα είναι το ποσοστό απορροφητικότητας.

Σχεδιάζουμε, είπε, δεύτερο κέντρο υποδοχής ενώ το Πουρνάρα επεκτείνεται ενώ το Υπουργείο Εργασίας χειρίζεται τα κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα δημιουργηθεί και ξεχωριστός χώρος για τους ευάλωτους. Ο κ. Πετρίδης είπε ότι αν και η Κύπρος είναι από τις καλύτερες στο θέμα της απορροφητικότητας και διαχείρισης εντούτοις «δεν μπορείς να αγνοείς τις πραγματικότητες επί εδάφους, την ενσωμάτωση».

Για το θέμα της στέγασης, είπε, έχουμε πρόβλημα, αλλά υπάρχει πρόβλημα και για τους Κύπριους με τα ενοίκια να έχουν τριπλασιαστεί λόγω της έλλειψης μονάδων στέγασης. Όταν αρχίσαμε, είπε, κάναμε ένα κέντρο υποδοχής για 400 άτομα. Όταν υποδεχθώ όμως 20-30 χιλιάδες, πού θα τους βάλεις; να κάνω 30 ή 40 κέντρα;”, διερωτήθηκε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «προτιμήσαμε επιδοματικά να τους βοηθήσουμε να βρουν στέγη και πρόσφατα αυξήθηκε (το βοήθημα) όπως και το ΕΕΕ. Ωστόσο, είπε, αύξηση της επιδοματικής πολιτικής, σημαίνει αύξηση των ενοικίων και τίποτε άλλο. Ο ίδιος, είπε, ζει σε περιοχή που κατά 90% υπάρχουν μετανάστες. «Και βλέπω τι γίνεται, και βλέπω ότι υπάρχει εκμετάλλευση από κάποιους που προσπαθούν να διώξουν κόσμο και να βάλουν αριθμό αιτητών ασύλου στα διαμερίσματα για να παίρνουν παραπάνω. Αυτά τα φαινόμενα», είπε, δημιουργούν γκετοποίηση, κάτι που άρχισε.

Αν και ο κόσμος της Κύπρου έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και δεν υπήρξαν φαινόμενα όπως σε άλλες χώρες με μικρότερους αριθμούς, ωστόσο, είπε θα υπάρξουν όταν οι αριθμοί θα είναι τέτοιοι που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί κανείς την κατάσταση εύκολα.

Σημείωσε ότι αν δει κάποιος την κατάσταση στατικά, χωρίς να υπολογίσει αύξηση ροών, τότε σε πέντε χρόνια θα έχουμε συνολικά 100 χιλιάδες. «Αντιλαμβάνεστε τί συνεπάγεται αυτό για μια χώρα όπως η Κύπρος» πρόσθεσε.

Μπορείς να ενσωματώσεις μέχρι κάποιο αριθμό. Όταν είναι μαζικά φαινόμενα και δημιουργούνται κοινότητες.

Η ευρωπαϊκή πολιτική θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν υπάρχει μια κατάληξη στο Δουβλίνο. Παράλληλα είπε ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και την Βουλγαρία είχαν προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών για να αντιμετωπίσει τους μη δικαιούχους και αυτός ο μηχανισμός να είναι απρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X