ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Ακλόνητη η δέσμευση της Κύπρου στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

«Υποστηρίζουμε τη δίκαιη αξίωση της Ουκρανίας να αποκαταστήσει τα εδάφη, που κατέχει η Ρωσία από το 2014»

ΚΥΠΕ

Τη στάση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ακλόνητη δέσμευσή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε ομιλία του στη 2η Διαδικτυακή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για τη Διεθνή Πλατφόρμα της Κριμαίας.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που απευθύνομαι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στάση αρχών της Κύπρου καθώς και την ακλόνητη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η ίδια θύμα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής από το 1974, είναι ένθερμος υποστηρικτής των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του απαραβίαστου των συνόρων, καταδικάζοντας την απειλή ή τη χρήση βίας.

Οι αρχές αυτές πρόσθεσε, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και το θεμέλιο της ειρήνης, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όπως ορίζεται από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, και πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

«Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε επίσης τη δίκαιη αξίωση της Ουκρανίας να αποκαταστήσει τα εδάφη, που κατέχει η Ρωσία από το 2014 και ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου και καταδικάζουμε την προσάρτηση», είπε.

Ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι η Κύπρος τήρησε ξεκάθαρη στάση το 2014, καταδικάζοντας την παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία και δεν δίστασε να λάβει παρόμοια υπεύθυνη στάση φέτος, μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ισχυρή μας αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε ενέργειες που αμφισβητούν τη διεθνή τάξη και ασφάλεια έχει καταδειχθεί από την αποφασιστική προσέγγισή μας να επιβάλουμε, συλλογικά ως κράτη μέλη της ΕΕ, περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Τόσο το 2014 όσο και το 2022, οι αποφάσεις μας δεν ελήφθησαν με ελαφρότητα, αλλά με πλήρη επίγνωση του αντίκτυπού τους στις δικές μας εθνικές οικονομίες», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η αποφασιστικότητα και η ενότητα που επιδεικνύεται σε διεθνές επίπεδο προσφέρει ελπίδα για το μέλλον, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση ενεργειών από χώρες που αψηφούν το διεθνές δίκαιο.

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου στέκονται δίπλα στην Κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη στήριξή τους ώστε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση