ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Εφικτή η συμφωνία για τους όρους αναφοράς στην Τριμερή

Η συμφωνία μπορεί να γίνει στην βάση των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης των ηγετών στις 9 Αυγούστου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Είναι εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα κατά την τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να υπάρξει συναντιλήψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς».

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προτεινόμενου προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2020, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αναμένεται πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο να έρθει στην Κύπρο η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για την προετοιμασία της συνάντησης.

Βάσει των όσων έχουν προηγηθεί, είναι εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο Βερολίνο που θα ανοίξουν τον δρόμο για τα επόμενα βήματα, είπε ο Υπουργός.

Όσον αφορά στη συναντίληψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς, είπε ότι θεωρεί πως αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης της 9ης Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του κ. Ακιντζί για το θέμα, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας για το τι λέχθηκε στις 9 Αυγούστου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε εξάλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα για να γίνει μέλος του Σένγκεν και ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση από πλευράς ΕΕ. Το αίτημα υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν πέντε στάδια, που αφορούν την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο και την πράσινη γραμμή, είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι όπως είναι η κατάσταση, ενδεχομένως να μην γίνει εφικτό η Κύπρος να καταστεί μέλος της ζώνης Σένγκεν. Ανέφερε όμως ότι αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της αξιολόγησης, το οποίο θα δώσει στην Κύπρο πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ΕΕ με πληροφορίες για ανεπιθύμητα άτομα που αιτούνται βίζας.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο κτίριο πριν από το τέλος του 2019. Πρόσθεσε ότι το υπάρχον κτίριο χρήζει βελτιωτικών έργων, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει ότι η μετακίνηση γίνεται για λόγους ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναζητείται κτίριο στο οποίο θα μετακινηθεί το προσωπικό για περίοδο 18 μηνών, κατά την οποία θα γίνονται οι εργασίες. Παρατήρησε ότι το κτίριο του ΥΠΕΞ χτίστηκε το 1990 και είπε ότι «τίθεται και θέμα ασφάλειας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού, έναν «Μεσογειακό ΟΑΣΕ» χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Το θέμα προσεγγίζεται θετικά από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς είπε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση, αλλά με τα γειτονικά κράτη «συναποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε».

Για το Brexit ανέφερε εξάλλου «ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει επίσημα η πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Δαμασκό. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των σχέσεων με σημαντικές χώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ενισχύεται η πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ινδία με δύο άτομα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση παραχώρησης διαβατηρίων σε Καμποτζιανούς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όποια κακώς έχοντα προκύπτουν για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να διορθωθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X