ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΞ για διάγγελμα Πούτιν: Θα συμμετέχουμε και εμείς στην αντίδραση

Μας ενδιαφέρει το θέμα δημιουργίας προηγούμενου για προσαρτήσεις, είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ που έχει συγκληθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, για εξέταση των όσων προκύπτουν μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, αναφέρθηκε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.  

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Σύνοδος έχει συγκληθεί «μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν και τις προθέσεις για δημοψηφίσματα για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας», σημειώνοντας ότι «το θέμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και θα υπάρξουν σίγουρα πολλές αντιδράσεις, ίσως με επιπρόσθετες κυρώσεις».

Επεσήμανε ότι «εμάς, στην Κύπρο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα  δημιουργίας προηγούμενου για προσαρτήσεις», προσθέτοντας ότι «θα συμμετάσχουμε και εμείς μαζί με τους άλλους εταίρους στην αντίδραση».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σε συνάντηση του με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Βικτόρια Νιούλαντ, στην παρουσία του κ. Τζέφρι Πάιατ, πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν αρμόδιου για θέματα Ενέργειας στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών «συζητήσαμε τα θέματα Ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και των αποτελεσμάτων των πρόσφατων γεωτρήσεων. Αναμένονται ίσως και άλλα αποτελέσματα.

Πρέπει να κινηθούν σύντομα οι εταιρείες – διότι είναι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες, η ΕΝΙ στην προκειμένη περίπτωση η οποία έχει πρόθεση να κινηθεί σύντομα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου υπό τη μορφή LNG, πολύ πιθανόν δια των δύο τερματικών της Αιγύπτου, προς την Ευρώπη το συντομότερο δυνατόν, η οποία το έχει ανάγκη, διότι δεν μιλάμε για μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά για πολύ βραχυπρόθεσμες».

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι αυτές τις μέρες «είχαμε πάρα πολλές συναντήσεις και διμερείς, αλλά και τριμερείς.

Εξαιτίας των γεγονότων στην Αρμενία κρίναμε σκόπιμο, με τον συνάδελφο κ. Νίκο Δένδια, να έχουμε Τριμερή Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό, ο οποίος για μας είναι αδελφός λαός.

Είχαμε, επίσης, την καθιερωμένη – γίνεται πάντοτε στη Νέα Υόρκη - Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου και είχαμε ειδικά θέματα να συζητήσουμε αυτή τη φορά τα οποία αποτελούσαν θέματα και της συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, υπό τη μορφή 3 συν 1.

Συζητήσαμε, επίσης, για τη Λιβύη και για τα θέματα που απορρέουν από τις αποφάσεις των ηγετών σε παλαιότερες Τριμερείς Συναντήσεις. Ήταν μια πολύ χρήσιμη Συνάντηση που διεξήχθη στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αιγύπτου».

Πρόσθεσε ότι είχε, επίσης, συναντήσεις με ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, του Μαρόκο, της Ανδόρας και άλλων χωρών.

«Είναι μια έντονη δραστηριότητα που ‘κόβει δρόμο’, όπως λέμε στην Κύπρο», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας πως η Γενική Συνέλευση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφές τόσο σε επίπεδο ηγετών κρατών όσο και Υπουργών Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση