ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ για Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν 11 άτομα κυπριακής καταγωγής

Η Κύπρος στη διάθεση φίλων χωρών για απομάκρυνση υπηκόων τους από Σουδάν ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Κόμπος

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει στη διάθεση φίλων χωρών για απομάκρυνση υπηκόων τους από το Σουδάν και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ασφαλής λιμένας στην περιοχή, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 11 άτομα κυπριακής καταγωγής.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi, ο κ. Κόμπος είπε ότι σήμερα αναμένονταν συνολικά έξι πτήσεις και ότι από χθες μέχρι και τώρα έχουν αφιχθεί πέντε συνολικά πτήσεις, με 391 επιβαίνοντες.

Έχουν επίσης αναχωρήσει ήδη δύο πτήσεις με 281 άτομα με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, αναμένεται εντός της ημέρας, η αναχώρηση ακόμη δύο πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρουν την πλειοψηφία των επιβατών που έχουν αφιχθεί στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα κυπριακής καταγωγής είπε ότι 10 αφίχθηκαν στην Κύπρο τις πρώτες πρωινές ώρες και ένα άτομο μεταφέρθηκε στην πόλη Aqaba της Ιορδανίας στις 25 Απριλίου, με ολλανδική πτήση εκκένωσης.

Αναμένεται η άφιξη στην Κύπρο ακόμη τεσσάρων ατόμων, ενώ επτά άτομα ταξιδεύουν από χθες με λεωφορείο προς Αίγυπτο. Ο κ. Κόμπος είπε ότι ένα  άτομο που είχε αρχικά συμπεριληφθεί στον κατάλογο Κυπρίων που επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από Σουδάν, επέλεξε να μείνει στη χώρα.  

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η κατάσταση προκαλεί ανησυχία και ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα όπου «τονίστηκε από πλευράς μας ότι μέσω συνεργασιών και στενών σχέσεων με άλλες χώρες στην περιοχή, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την προσωρινή φιλοξενία αμάχων».

Ο Υπουργός είπε ότι ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και από χθες το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, με τη συνδρομή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους.

«Αργά ψες το βράδυ επισκέφτηκα το Κέντρο «Ζήνων» και διαπίστωσα την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ανθρωπιστική, προξενική και ιατρική βοήθεια στους εκκενωθέντες αμάχους από το Σουδάν που φτάνουν στην Κύπρο. Η Κύπρος λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός αμάχων πριν μεταβούν στις χώρες καταγωγής τους, που λειτουργούν ως οι χώρες τελικού τους προορισμού. Επιβεβαιώνεται, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η Κύπρος αποτελεί ασφαλή λιμένα στην περιοχή», σημείωσε.

Ανέφερε ότι «η Πρεσβεία μας στο Κάιρο με διαπίστευση στο Χαρτούμ και ο εκεί Επίτιμος Πρόξενος διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό των κυπριακής καταγωγής ατόμων, κάνοντας έτσι εφικτό τον απεγκλωβισμό τους» και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια συνέδραμαν καθοριστικά το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο, όπως και οι κατά τόπου διπλωματικές αποστολές, σε συνεργασία με άλλα τμήματα του Υπουργείου.

Ο κ. Κόμπος ευχαρίστησε τους ομολόγους του της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, καθώς επίσης και τον Ύπατο Εκπρόσωπο ΕΕ Josep Borrell για τη συνεργασία τους και τόνισε ότι «η χώρα μας, λόγω της θέσης της αλλά και των υποδομών της, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσης, όπως έπραξε και το 2006 με την απομάκρυνση αμάχων από το Λίβανο».

Σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζουμε ως Κύπρος αν θα χρειαστεί να διεκπεραιωθούν και άλλες πτήσεις με ξένους υπηκόους προς τη χώρα μας, απάντησε ότι εμείς είμαστε στη διάθεση φίλων χωρών, που προσπαθούν να προχωρήσουν σε εκκένωση πολιτών τους ή και πολιτών τρίτων χωρών, όμως αυτό εξαρτάται και από την κατάσταση επί του εδάφους.

Δηλαδή, εξήγησε, κατά πόσον η προσωρινή κατάπαυση του πυρός είναι ουσιαστική και τηρείται. «Άρα τίθενται και θέματα ασφάλειας και θέματα που σχετίζονται με το πόσο τα άτομα που θέλουν να απομακρυνθούν μπορούν να μεταβούν στα σημεία εκκένωσης», ανέφερε.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, η πιο ασφαλής τοποθέτηση είναι ότι μπορούμε να κινηθούμε ανάλογα με τα δεδομένα μέχρι τις επόμενες ώρες.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων ακόμη τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν με την παράμετρο της πρακτικής δυνατότητας ειδοποίησης τους, και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει στη διάθεση των φίλων χωρών που θα προχωρήσουν σε τέτοιες επιχειρήσεις  και το κέντρο Ζήνων θα είναι στη διάθεσή τους για διαχείριση αυτής της κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση