ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

ΥΠΕΞ: Η βρετανική προσέγγιση δε στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο

Αντιδρά η Κ.Δ στην επιμονή του Foreign Office να χαρακτηρίζει την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη ως «αμφισβητούμενης κυριαρχίας περιοχή».

Newsroom K

Της Έλενας Αποστόλου

Kλείνει τα αφτιά στην Κυπριακή Δημοκρατία το βρετανικό Foreign Office παρά τα διαβήματα της Λευκωσίας μετά και τις δηλώσεις Ντάνκαν. Απαντώντας στα ερωτήματα της Τερέζα Βίλιερς, φιλοκύπριας Βρετανής βουλευτού για τη σχεδιαζόμενη τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, επιμένει να χαρακτηρίζει την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη ως «αμφισβητούμενης κυριαρχίας περιοχή». Καλεί επίσης την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας για δεύτερη φορά τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν.

Σχολιάζοντας στην «Κ» την επιμονή του Λονδίνου στο να χαρακτηρίζει την περιοχή ως αμφισβητούμενη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζει πως «είναι γνωστή η διαφωνία της Κ.Δ με τη βρετανική προσέγγιση, η οποία δεν στηρίζεται ούτε στο διεθνές δίκαιο ούτε στη σχετική Σύμβαση του δικαίου της θάλασσας του 1982».

Στη βάση αυτών των συνθηκών, υπογράμμισε στην «Κ» ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι που η Κ.Δ λαμβάνει αποφάσεις «και βάσει αυτών υπήρξε και η διεθνής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. Τα εν λόγω σημεία, ανάμεσα σε άλλη επιχειρηματολογία, καταγράφονται ξεκάθαρα και στην επιστολή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποστείλει στην Τερέζα Μέι».

Μιλώντας στην «Κ», ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε εξάλλου την πρόσκληση της Κ.Δ προς την Τουρκία για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας στη βάση της Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας, όπως εξάλλου έγινε και με τα άλλα γειτονικά κράτη και την αρνητική τοποθέτηση από πλευράς Άγκυρας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X