ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Οι ενέργειες του κ. Οζερσάι δεν είναι τυχαίες

Δεν μπορεί ο Οζερσάι να λειτουργεί μόνος του στο θέμα της Αμμοχώστου

Newsroom K

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας την Παρασκευή (30/08), στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σχολίασε τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρά τα όσα επιχειρούνται να γίνουν και δεν υποβαθμίζουμε καθόλου τις δηλώσεις και τις ενέργειες του κ. Οζερσάι σε σχέση με την Αμμόχωστο. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι ανάμεσα σε άλλες ενέργειες και πέραν της σχετικής συζήτησης που είχε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος θα θέσει ξεκάθαρα το θέμα και στην κ. Λουτ στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή το πρωί διότι αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες του κ. Οζερσάι στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών».

Συνεχίζοντας σε ότι αφορά τις ενέργειες Οζερσάι, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως «δεν είναι τυχαίες. Ένας λόγος αφορά τις ίδιες τις προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Οζερσάι που αφορούν τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα. Ένας άλλος πολύ βασικός λόγος είναι αυτή η κινητικότητα που υπάρχει για επανέναρξη των συνομιλιών. Βλέπουμε αυτή την κινητικότητα και λόγω της επίσκεψης της κας Λουτ. Βλέπουμε ότι η συνάντηση των δυο ηγετών στις 9 Αυγούστου είχε αποτελέσματα. Ο κ. Οζερσάι δεν επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως ανέφερα και πρόσφατα σε συζήτηση που είχαμε, θα γίνονται και θα προωθούνται τέτοιου είδους ενέργειες και δηλώσεις με σκοπό να δηλητηριάσουν το κλίμα και να μην επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

«Ο κ. Οζερσάι με τις χθεσινές σκηνές έπαιξε με τα αισθήματα ,έπαιξε με τον πόνο των Αμμοχωστιανών, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να βλέπεις φωτογραφίες από το σπίτι σου 45 χρόνια μετά. Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με την κα Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων» είπε.

Το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Λευκωσίας αν η άλλη πλευρά προχωρήσει με σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο υπουργός σημείωσε πως «το θέμα έχει συζητηθεί και με τον κ. Ακιντζί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Θα ήθελα να μην αναφέρω δημόσια ποια ήταν η αντίδραση του κ. Ακιντζί. Από εκεί και πέρα, και σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Αμμοχώστου και πρώτ’ απ’ όλα με το Δήμο της Αμμοχώστου, με τον οποίο υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς υπάρχουν και σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα θα τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο πέραν των όσων έχουν γίνει ήδη από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ,έτσι ώστε να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις και ό,τι κρύβεται πισω από τέτοιες σκέψεις. Να σας πω επίσης ότι στην πρόσφατη απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο ήταν ξεκάθαρη η αναφορά του κ. Γκουτέρες πως ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, αυτό θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των σχετικών Ψηφισμάτων των σχετικών αναφορών στα Ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο».

Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ο Οζερσάι πως είναι δική του υπόθεση η Αμμόχωστος

Σε ότι αφορά την δήλωσε Οζερσάι για την Αμμόχωστο ότι είναι δική του υπόθεση, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάτι τέτειο» διότι όπως εξήγησε «δεν λειτουργεί από μόνος του». «Λειτουργεί σε συνεργασία με την Τουρκία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε ο χρόνος ούτε ο τρόπος που επέλεξε δυο μέρες πριν την επίσκεψη της κ. Λουτ, να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν υποτιμούμε τις δηλώσεις του κ. Οζερσάι και θα κινηθόυμε το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο που σας προανέφερα».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει υπάρχει περίπτωση ο κ. Ακιντζί να αντιδράσει με τις ενέργειες του κ. Οζερσάι, ο ΥΠΕΞ τόνισε πως «δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω εγώ εκ μέρους του κ. Ακιντζί. Υπάρχουν οι ξεκάθαρες δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα της Αμμοχώστου και την ανάγκη ό,τι είναι να γίνει να γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές είναι δηλώσεις που έγιναν δημόσια και είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα και στη συνάντηση των δυο ηγετών».

Αντίδραση της ΚΔ για την νέα γεώτρηση του «Πορθητή»

Για το εάν ισχύει ότι π «Πορθητής» θα προβεί σε νέα γεώτρηση, ανέφερε πως «χθες προχώρησαν σε έκδοση οδηγίας προς τους ναυτιλωμένους που δεσμεύουν περιοχή ακριβώς δίπλα από την περιοχή που διεξάγεται η παράνομη γεώτρηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ήδη έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα πως εταιρίες τουρκικών και άλλων συμφερόντων προσεγγίζουν Βαρωσιώτες για να πουλήσουν περιουσίες, τόνισε πως «από χθες που είδε το φως της δημοσιότητας αυτό το θέμα, υπήρξε επικοινωνία τόσο με το Δημαρχείο Αμμοχώστου όσο και με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Έχουν καθοριστεί συναντήσεις αρχές της άλλης εβδομάδας για συζήτηση του όλου θέματος για να έχουμε ενώπιών μας πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες και να υπάρξει και συγκεκριμένη τοποθέτηση.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X