ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΞ: Όραμα της Κύπρου η δημιουργία ενός οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή

«Η ΚΔ συνεργάζεται με όλα τα κράτη της περιοχής, με στόχο την αξιοποίηση όλων των ενεργειακών προοπτικών της Αν. Μεσογείου»

ΚΥΠΕ

Τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή τη δημιουργία του «διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου» και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία, παρουσίασε χθες, στην Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λομπι.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το όραμα της Κύπρου για την περιοχή είναι να ιδρυθεί ένας περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας και συνεργασίας, στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις, ώστε στο πλαίσιο αυτό να συζητούνται όλα τα θέματα της συνεργασίας στην περιοχή.

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Χριστοδουλίδη (καλύπτοντας θέματα του δυτικού ημισφαιρίου) ήταν ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), Αλμάγκρο Λέμες, και συντονιστής ο διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων του AIPAC, Στίβεν Σνάιντερ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το πλαίσιο των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ μέσα από τρία πρίσματα.

Όσον αφορά το διμερές επίπεδο επεσήμανε τη στενή συνεργασία που υπάρχει, και πέραν του ενεργειακού τομέα επεκτείνεται σε θέματα ασφάλειας, τεχνολογίας και υγείας. Σημείωσε επίσης ότι πλέον έχουν ενισχυθεί οι επαφές ανάμεσα στον κυπριακό και στον ισραηλινό λαό.

Το άλλο πρίσμα αφορά την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε πάλι από τα ενεργειακά, ωστόσο σήμερα έχει επεκταθεί σε πολλούς άλλους σημαντικούς τομείς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, μέχρι σήμερα έχουν γίνει έξι συναντήσεις κορυφής, οι οποίες παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τέλος υπάρχει, σημείωσε, το πολυμερές πρίσμα, όπως εκφράστηκε με την πρόσφατη άτυπη συμμετοχή των ΗΠΑ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην τριμερή συνάντηση στα Ιεροσόλυμα.Σε ερώτηση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με όλα τα κράτη της περιοχής, με στόχο την αξιοποίηση όλων των ενεργειακών προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου και τις δυνατότητες της περιοχής να αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Τόνισε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την Κύπρο είναι ο «διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου» (EastMed Corridor), στο πλαίσιο του οποίου ανοίγουν πολλές προοπτικές. Μεταξύ αυτή ο αγωγός EastMed, αλλά και το τερματικό στην Κύπρο. «Όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που θα γίνουν το 2019 και 2020», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για το πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια των ενεργειακών στην περιοχή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού επισήμανε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να το πράξει αυτό από μόνο του, τόνισε ότι η ασφάλεια απαιτεί συλλογική συνεργασία. Συμπλήρωσε ότι το ζήτημα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των 3+1 στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στις διμερείς επαφές της Κύπρου με όλους στην περιοχή. Συζητήθηκε και σε συνάντηση των τεσσάρων (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία) σε σχέση με τον αγωγό EastMed, ανέφερε. «Εκείνο που απαιτείται είναι η συνεργασία όλων», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το όραμα της Κύπρου για την περιοχή είναι να ιδρυθεί ένας περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας και συνεργασίας, στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις, ώστε στο πλαίσιο αυτό να συζητούνται όλα τα θέματα της συνεργασίας στην περιοχή. Είπε πως θεωρεί αυτό το εγχείρημα εφικτό, με δεδομένες τις συνεργασίες που ήδη έχουν αναπτυχθεί, μνημονεύοντας συγκεκριμένα την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, χωρίς να αποκλείονται και οι χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έφτασε στην αμερικανική πρωτεύουσα το Σάββατο και πέραν της συμμετοχής του στη χθεσινή συζήτηση στο συνέδριο του AIPAC, συναντήθηκε με τον δημοκρατικό βουλευτή και συμπρόεδρο της Ελληνο-Ισραηλινής Επιτροπής στο Κογκρέσο (CHIA).

Σήμερα, πέραν του πάνελ στο οποίο θα συμμετάσχει στο συνέδριο του AIPAC (με τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη και τον Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξη Παπαχελά) θα έχει συναντήσεις με τους βουλευτές Έλιοτ Ένγκελ, Φρανκ Παλόν, Κώστα Μπιλιράκη και τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση