ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΞ: Χρειάζεται ισχυρό μήνυμα ΗΠΑ, ΕΕ, διεθνούς κοινότητας προς Ερντογάν

Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει, ο Ερντογάν θα ενθαρρυνθεί να συνεχίσει, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει στις νέες προκλητικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ενθαρρυνθεί να συνεχίσει, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά επίσης στην περιοχή, όπου ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας επεκτείνεται κατά τρόπο που επίσης υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτό είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την ψηφιακή διάσκεψη που διοργανώνει η ΠΣΕΚΑ, με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στη διάσκεψη έστειλαν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και 23 κορυφαία μέλη της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Χαιρετισμούς επίσης θα απευθύνουν, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και κορυφαία στελέχη Ελληνοαμερικανικών Οργανισμών.

Αναφερόμενος στην 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ατυχώς η Τουρκία προωθεί ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Κύπρο, σε θάλασσα και ξηρά, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις περιφερειακά και στα αμερικανικά συμφέροντα και που αποτελούν μέρος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στα Βαρώσια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως παρά τα καλέσματα των ΗΠΑ, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας να μην προχωρήσει, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, ο έλεγχος της οποίας θα δοθεί στην αποσχιστική οντότητα.

«Οι ενέργειες αυτές, που λαμβάνουν χώρα σε μία στιγμή κατά την οποία η διεθνής κοινότητα εστιάζει τις προσπάθειές της στις επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, τα οποία ξεκάθαρα δηλώνουν ότι η ευθύνη για τα Βαρώσια ανήκει στην Τουρκία και ο έλεγχος της περιοχής θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ». Υπενθύμισε παράλληλα τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. για τα Βαρώσια, που ζητούν τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι εξαγγελίες Ερντογάν αποτελούν συνέχεια της απόφασης της Τουρκίας το περασμένο έτος, να ανοίξουν την ακτή της περιφραγμένης περιοχής, την οποία ακολούθησαν έργα στην περιοχή, σε προετοιμασία του ανοίγματος της υπόλοιπης περιφραγμένης περιοχής.

«Η σημερινή απόφαση είναι τμήμα ενός συνολικού σχεδίου της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς ολόκληρης της περιφραγμένης περιοχής και να επεκτείνει παράνομα τον έλεγχο στην αποσχιστική οντότητα ολόκληρης της περιφραγμένης περιοχής. Αλλά είναι επίσης μέρος της πολιτικής της Τουρκίας να ανατρέψει με τον τρόπο αυτό το στόχο της επίτευξης μίας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Σ.Α.», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Σ.Α. έχει αντιδράσει στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρα ενέργειες που δεν είναι συμβατές με τα ψηφίσματά του, καλώντας στο πλαίσιο αυτό την Τουρκία να αντιστρέψει τις δράσεις της, σημειώνοντας τη σημασία του πλήρους σεβασμού των ψηφισμάτων του.

«Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει στις νέες προκλητικές ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ενθαρρυνθεί να συνεχίσει, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά επίσης στην περιοχή, όπου ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας επεκτείνεται κατά τρόπο που επίσης υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα», τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις παρεμβάσεις της Λευκωσίας προς τις χώρες μέλη του Σ.Α. και της Ε.Ε., ενώ ευχαρίστησε την Ομογένεια για την μακροχρόνια καθοριστική της συμβολή στην προώθηση του Κυπριακού, στις ΗΠΑ.

«Ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας. Γνωρίζουμε καλά όπως κι εσείς, ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει βαθιά γνώση της περιπλοκότητας του κυπριακού προβλήματος κι επίσης αναγνωρίζει τη σημασία και συμβολική αξία των Βαρωσίων. Ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στην επίσκεψή του στην Κύπρο ως αντιπρόεδρος, το 2014, στη διάρκεια της οποίας κατέβαλε προσπάθειες για ΜΟΕ στα Βαρώσια, τις οποίες απέρριψε η Τουρκία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τη σημερινή πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ και τη συνεχή επαφή της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια πάνε χέρι-χέρι με την αλλαγή της θέσης της στο Κυπριακό, όπως δηλώθηκε στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης 5+1 της Γενεύης τον Απρίλιο, απορρίπτοντας τη συμφωνημένη βάση λύσης ΔΔΟ και υποστηρίζοντας λύση δύο κρατών, ενάντια στα ψηφίσματα του Σ.Α. για το Κυπριακό», σημείωσε.

Καταλήγοντας είπε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε ελπίδα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού – που θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα για ειρήνη το οποίο χρειάζεται η περιοχή – οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να είναι αμετακίνητες στην αντίδρασή τους για τα Βαρώσια.

«Αλλιώς ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει το δρόμο της πρόκλησης και της διαίρεσης στην Κύπρο. Μία πολιτική που αποτελεί τμήμα της συνολικής επεκτατικής ηγεμονικής πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση