ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΜ: Εντατικοποίηση προσπαθειών για ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητας

Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών της ΕΕ συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στη βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη του τομέα των μεταφορών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

H Κύπρος, ως νησί, εξαρτάται από τις αεροπορικές μεταφορές, τόσο για τη συνδεσιμότητα της με το εξωτερικό, όσο για την οικονομική της ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της αεροπορικής συνδεσιμότητας, καθότι επηρεάζουν άμεσα την τουριστική βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα, δήλωσε την Πέμπτη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στη βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη του τομέα των μεταφορών, καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις, που θα πρέπει να διενεργηθούν, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Μεταξύ άλλων, ανταλλάγησαν απόψεις, που αφορούν στο συντονισμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τα μέτρα χαλάρωσης, τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς επίσης την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωτοβουλίες, που σχετίζονται με την ψηφιακή και την πράσινη ανάπτυξη.

Στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει όπως πέραν από τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση να ληφθούν υπόψη παράγοντες, όπως η συνδεσιμότητα των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παροχής στοχοθετημένων επιδοτήσεων μέσω της υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας (PSO), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ένωση και ιδίως στα νησιώτικα κράτη μέλη, που βασίζονται αποκλειστικά στις αεροπορικές μεταφορές και που δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από τις αεροπορικές μεταφορές» ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Όσον αφορά στον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Καρούσος χαιρέτισε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, που αφορούν στην προστασία της υγείας, του επαναπατρισμού και των ταξιδιωτικών ρυθμίσεων για τους ναυτικούς.

Σημείωσε ότι η Κύπρος διευκολύνει τις αλλαγές των πληρωμάτων με την εισαγωγή ειδικών διατάξεων και ότι έχει ήδη βοηθήσει στον επαναπατρισμό ναυτικών που ανήκουν στο δυναμικό ναυτιλιακών εταιριών από όλο τον κόσμο.

Σε σχέση με την εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον στον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Καρούσος υποστήριξε τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπρόσθετα, κάλεσε την Επιτροπή να επεξεργαστεί περαιτέρω τα σχέδια και τον τρόπο που αυτά βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ναυτιλιακού τομέα, στην επένδυση σε εναλλακτικές εγκαταστάσεις καυσίμων, στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών στα λιμάνια, καθώς επίσης και στην προώθηση βιώσιμων καυσίμων.

Σχετικά με τις οδικές μεταφορές και έχοντας ως γνώμονα την αντιμετώπιση της απώλειας της χωρητικότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των μέτρων που έπρεπε να παρθούν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί ο συγκεκριμένος τομέας έτσι ώστε να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων που εκτελούν.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων σε έργα που αφορούν στη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.

Εξάλλου, o Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κενών διαδρομών», τονίζοντας ότι η υποχρέωση επιστροφής φορτηγού στο πακέτο κινητικότητας πρέπει να επανεξεταστεί.

Επίσης, ο κ. Καρούσος επικρότησε την πρόταση της Επιτροπής, που αφορά στην μακροπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για τις οικολογικές και ψηφιακές πρωτοβουλίες στον τομέα των μεταφορών.

«Για να προχωρήσουμε προς μία πράσινη, έξυπνη και ψηφιακή οικονομία, πρέπει να παρέχεται οικονομική υποστήριξη, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Καρούσος. «Για τη μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, η ΕΕ πρέπει να δώσει έμφαση στην υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και στη χρήση τεχνολογικών λύσεων», επεσήμανε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγικότητα του τομέα των οδικών μεταφορών και στην αξιοποίηση τεχνολογιών που βοηθούν στη συλλογή δεδομένων, στην εκτέλεση προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και στη βελτιστοποίηση του συνδυασμού μεταφορών σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, έχοντας ως στόχο το άνοιγμα των συνόρων των χωρών μελών με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο, καθώς επίσης την αποφυγή επανεμφάνισης του κορωνοϊού, ο κ. Καρούσος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας στην οποία θα αναρτώνται τα επιδημιολογικά δεδομένα του κάθε κράτους μέλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών».

Στήριξη Κύπρου σε Αρμενία

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X