ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να διατηρεί υψηλά επίπεδα αντιμετώπισης κινδύνων στην ΑΟΖ της

«Γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνονται για να διατηρούμε τις ίδιες τις εταιρείες και το προσωπικό που εργάζεται ασφαλείς», ανέφερε η κ. Αναστασιάδου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να διατηρεί υψηλά επίπεδα αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνων στην ΑΟΖ της, που είναι απαραίτητα για τις ενεργειακές της δραστηριότητες, ανέφερε την Τετάρτη (13/11) η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της Πολυεθνικής άσκησης «Νέμεσις 2019» στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, η Υπουργός ανέφερε ότι «η άσκηση δίνει την ευκαιρία στην Δημοκρατία να δοκιμάσει αλλά και να επαυξήσει τις δυνατότητες της για αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών κινδύνου μη στρατιωτικής φύσης, στα πλαίσια του γεωτρητικού της προγράμματος και στα γενικά πλαίσια του ενεργειακού μας προγράμματος».

Πρόσθεσε ότι «στην άσκηση λαμβάνουν μέρος φίλες χώρες με αεροναυτικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Ελλάδα και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανή αναμετάδοση από τον τόπο διεξαγωγής των ασκήσεων, ζωντανά περιστατικά διαχείρισης κινδύνου τα οποία αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Είναι μια απόδειξη ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να διατηρεί υψηλά επίπεδα αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνων τα οποία είναι απαραίτητα από τη στιγμή που επιχειρούμε αυτές τις ενεργειακές δραστηριότητες και έχουμε και την υποχρέωση να τηρούμε αντίστοιχα επίπεδα αντιμετώπισης οποιονδήποτε πιθανών κινδύνων υπάρξουν, ιδιαίτερα των κινδύνων που αφορούν μη στρατιωτικής φύσης περιστατικά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Υπουργός Μεταφορών είπε πως «η ίδια η παρουσία των εταιρειών υδρογονανθράκων στα πλαίσια της άσκησης, δείχνει και το μεγάλο τους ενδιαφέρον» και πρόσθεσε πως «γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνονται για να διατηρούμε και τις ίδιες τις εταιρείες ασφαλείς, το προσωπικό που εργάζεται αλλά και τους πολίτες της Δημοκρατίας και τη θάλασσα μας».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) είπε πως «είναι η έκτη φορά που πραγματοποιείται η άσκηση «Νέμεσις». Η ανάγκη να είμαστε έτοιμοι όσον αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων στις πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, μας έφερε να προετοιμάσουμε αυτή την άσκηση για πρώτη φορά το 2014 και από τότε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο».

Πρόσθεσε πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την άσκηση αυτή και από την πλευρά των εταιρειών υδρογονανθράκων, οι οποίες ενδιαφέρονται άμεσα να υπάρχει ασφάλεια στις πλατφόρμες που διαθέτουν. Δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά έχουμε και υποχρεώσεις να παρέχουμε τέτοιες υπηρεσίες που να παρέχουν στις εταιρείες αυτού του είδους την ασφάλεια».

Ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι μεγάλη ευκαιρία επειδή συναντώνται και συνεργάζονται πέραν των 15 Κρατικών Υπηρεσιών, μαζί με μέσα και προσωπικό των γειτονικών χωρών που συνεργάζονται για την ασφάλεια στην περιοχή.

«Ο σκοπός είναι κοινός, όσον αφορά τις γείτονες χώρες αλλά και τις φίλιες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, ειδικά στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας και γι’αυτό είναι δίπλα μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα με τη συμμετοχή της Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα έγινε κάποια παρενόχληση από πλοία ή αεροσκάφη της Τουρκίας, ο κ Χαραλαμπίδης απάντησε «όχι ποτέ».

Φέτος, ανέφερε, για πρώτη φορά συμμετέχει στην άσκηση μια ειδική μονάδα από την Ελλάδα, που είναι του Στρατού Ξηράς, του Μηχανικού και είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση κινδύνων και φυσικών καταστροφών, απεγκλωβισμούς και διασώσεις.

Κληθείς να αναφέρει γιατί η Αίγυπτος δεν λαμβάνει φέτος μέρος στην άσκηση «Νέμεσης 2019» ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως «με την Αίγυπτο έχουμε άριστη συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε τριμερές με την Ελλάδα. Μόλις ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση με την Ελλάδα με την ονομασία «Μέδουσα» που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, ενώ την Τρίτη είμαστε νέα συνεργασία με την Αίγυπτο με δύο πολεμικά πλοία και μονάδες της Εθνικής Φρουράς».

Ανέφερε ακόμα ότι η Αίγυπτος «είναι δίπλα μας, συνεργαζόμαστε άμεσα και συνεχώς και έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης δοκιμάστηκαν τα Εθνικά Σχέδια για αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας - Διάσωσης (Ε-Δ), Αντιμετώπισης Τρομοκρατικών Ασύμμετρων Απειλών και Καταπολέμησης Θαλάσσιας Ρύπανσης, σε Τεχνητές Νησίδες – Πλατφόρμες εξόρυξης, με τη συμμετοχή υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και πλωτών και πτητικών μέσων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Η άσκηση διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις και πραγματοποιήθηκε εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και τον γενικό συντονισμό της είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.

Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Πρέσβεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ, στρατιωτικοί ακόλουθοι των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου, εκπρόσωποι των εταιρειών υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωποι 15 κρατικών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων των Υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Γεωργίας, Μεταφορών, Εμπορίου, του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του ΓΕΕΘΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Γαλλία  |  Ευρώπη  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X