ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα - Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα «κυβέρνηση»

Με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν "Όχι" εμφανίστηκαν οι «βουλευτές» του ΡΤΚ στη «βουλή»

ΚΥΠΕ

Με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν "Όχι" εμφανίστηκαν οι «βουλευτές» του ΡΤΚ στη «βουλή» στα κατεχόμενα, καταψηφίζοντας την νέα "κυβέρνηση" του Ουνάλ Ουστέλ, η οποία εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τα τρία κόμματα που την απαρτίζουν. Προηγήθηκε η διαμαρτυρία του ΡΤΚ και μικρών «εξωκοινοβουλευτικών» κομμάτων μπροστά στο κτίριο της «βουλής».

Η νέα «κυβέρνηση» πήρε 29 ψήφους, 20 καταψήφισαν και ένας «βουλευτής» ήταν απών, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ. Οι «βουλευτές» των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΛ, μετά την ψηφοφορία και ενώ γινόταν η καταμέτρηση αποχώρησαν από την αίθουσα της ολομέλειας.

Η «χώρα» περνά μια δύσκολη περίοδο και ξεκινάμε με διαβούλευση, ενότητα και ομοψυχία, δήλωσε ο νέος «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ. «Φορέσαμε τη φανέλα της φωτιάς, θα δουλέψουμε για τον τόπο μας, για το κράτος μας και ξεκινάμε», ανέφερε εννοώντας το ψευδοκράτος . Πρόσθεσε δε ότι θ’ αφήσουν πίσω τους αυτές τις δύσκολες ημέρες με την συνεργασία και της μητέρας πατρίδας, εννοώντας την Τουρκίας.

Έξω από το κτίριο της «βουλής» πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας το ΡΤΚ και τα κόμματα ΚΚΔ, ΚΚΑ, ΚΝΚ και ΚΕΚ. Οι «βουλευτές» του ΡΤΚ περπάτησαν από τον κυκλικό κόμβο πλησίον του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου μέχρι το πάρκο που βρίσκεται κοντά στην «βουλή» (περίπου 20-22 χλμ), όπου τους περίμεναν μέλη και υποστηρικτές του ΡΤΚ κι από εκεί μετέβησαν πεζοί και πάλι στην «βουλή».

Τα υπόλοιπα «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα πραγματοποίησαν χωριστή εκδήλωση, η οποία έγινε ταυτόχρονα έξω από την «βουλή» και την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

«Η δημοκρατία θα ανθίσει σε αυτή τη χώρα. Γιατί η δημοκρατία είναι απαραίτητη για τους Τουρκοκύπριους», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μινέ Ατλί. Εργαζόμαστε, συνέχισε, για την επιβίωση της δημοκρατίας, στεκόμαστε ενάντια στις εξωτερικές παρεμβάσεις αλλά και στην προσπάθεια ν’ αποδοθει μία φωνή στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε. Θα υπάρξουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνέχισε, αλλά δεν πρέπει να λησμονείται ότι απειλείται η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε η Μινέ Ατλί, πρέπει να βρούμε τρόπους να δράσουμε από κοινού στοχεύοντας τον πλουραλισμό στα αριστερά και όχι την ενότητα στα αριστερά.

Πορεία και προς το γραφείο του Ερσίν Τατάρ

Οι συμμετέχοντες στην πορεία του ΡΤΚ κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε διοίκηση – κούκλα (μαριονέτα)» και «Όχι στην κυβέρνηση και τις παρεμβάσεις».

Τα όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν γίνονται αποδεκτά από καμιά πλευρά της κοινωνίας και ούτε είναι εφικτό να γίνουν αποδεκτές οι παρεμβάσεις που έγιναν, δήλωσε έξω από την «βουλή» ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Τις παρεμβάσεις, είπε, δεν τις δέχονται ούτε αυτοί που ψήφισαν το ΚΕΕ.

Το όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, είναι όχι και μη εγκυρότητα της «κυβέρνησης», στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημοκρατία και «λαός». Ο κόσμος λέει πλέον όχι σε όλα αυτά, έχουμε πολύ ακόμα δρόμο να περπατήσουμε μαζί για την δημοκρατία, κατέληξε.

Τα 4 μικρότερα κόμματα φώναξαν μηνύματα και εναντίον της Τουρκίας, απευθυνόμενα προς την πλευρά της «πρεσβείας».

Μετά την διαδικασία της ψηφοφορίας εντός της «βουλής», οι «βουλευτές» του ΡΤΚ και οι συγκεντρωθέντες έξω από το κτίριο πορεύθηκαν προς το «προεδρικό», όπου φώναξαν συνθήματα όπως «Ενότητα, ομοψυχία» και «Θα κερδίσουμε αντιστεκόμενοι». Κάλεσαν δε τον Ερσίν Τατάρ να παραιτηθεί.

Το καθήκον ενός «προέδρου», είπε εκεί ο πρόεδρος του ΡΤΚ, είναι να εκπροσωπεί ολόκληρο τον «λαό», να στηρίζει την βούληση του «λαού» και το «σύνταγμα». Ο Ερσίν Τατάρ, συνέχισε, από την ημέρα που ανέλαβε κάνει ακριβώς το αντίθετο και συνεχίζει. Ένας από τους σημαντικότερους υπεύθυνους για την νέα «κυβέρνηση», που είναι προϊόν παρέμβασης, είναι ο Τατάρ, σημείωσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν και τον κατηγόρησε ότι διχάζει τον κόσμο. Πολύ σύντομα από τότε που ανέλαβε ο κ. Τατάρ έχει χάσει το εκτόπισμά του στον κόσμο, πρόσθεσε αποκαλώντας τον «μέσον – όργανο των παρεμβάσεων».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης είπε ότι η «βουλή» θα είναι πολύ περισσότερο στους δρόμους και οι δρόμοι πολύ περισσότερο στη «βουλή», εννοώντας την βούληση των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση