ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργικό: Ενέκρινε σχέδιο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται σε €900.000

ΚΥΠΕ

Σχέδιο στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την πανδημία Covid-19, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική Πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι "ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται σε €900.000".

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι "τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19, επηρέασαν σε πολύ σημαντικό βαθμό τον αμπελοοινικό τομέα, αφού μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση και, κατ’ επέκταση, η ζήτηση οίνου".

Προσθέτει ότι "ο περιορισμός της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες κυρίως οινοποιητικές επιχειρήσεις, να έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες αδιάθετων οίνων, με αρνητικό αντίκτυπο στην περαιτέρω οινοποίηση φρέσκων οίνων" και συγκεκριμένα "μέχρι την 31η Ιουλίου του 2020, διαπιστώθηκε αύξηση των αποθεμάτων μέχρι και 50% πάνω από τα συνήθη αποθέματα, λόγω της πολύ περιορισμένης ζήτησης, ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα έγινε ακόμη εντονότερο τους μήνες που ακολούθησαν".

Για τη διαχείριση της φετινής παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών, το Υπουργείο Γεωργίας εφάρμοσε το αμιγώς ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Πράσινου Τρυγητού», μέσω του οποίου κατέστη δυνατό να περιοριστεί σημαντικά η φετινή παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών και οι αμπελουργοί να μπορέσουν να διαχειριστούν την παραγωγή τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο την απώλεια εισοδήματος τους.

Επιπλέον, μέσω του Σχεδίου που εγκρίθηκε, προσφέρονται κίνητρα στις οινοβιομηχανίες για την οινοποίηση όλης της παραχθείσας ποσότητας οινοποιήσιμων σταφυλιών της παραγωγικής περιόδου 2020 – 2021, διασφαλίζοντας τη διάθεση της παραγωγής και το γεωργικό εισόδημα όλων των αμπελουργών μας.

Οι λεπτομέρειες που αφορούν στην υλοποίηση του Σχεδίου θα ανακοινωθούν μετά και την έγκριση του από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα οποία το εν λόγω Σχέδιο θα προωθηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα Υόρκη χαμηλών προσδοκιών

Νέα Υόρκη χαμηλών προσδοκιών

Εγκαινιάζεται μία νέα περίοδος στο κυπριακό, με τις όποιες πιθανότητες άμεσης επανέναρξης συνομιλιών να είναι μειωμένες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ