ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργός Γεωργίας - Πλάνο αγοράς ιδιόκτητων πτητικών μέσων

ΚΥΠΕ

Αυτή την στιγμή υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για αγορά ιδιόκτητων πτητικών μέσων για να μην εξαρτόμαστε από τρίτους και αναβάθμιση της μονάδας πτητικών μέσων αντιμετωπίζοντας το όλο ζήτημα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ανέφερε επίσης ότι θα μεταβεί επί τόπου στην Πάφο, με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας, τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και λειτουργούς για την καταγραφή των πρώτων ζημιών και για να μιλήσουν με τους πληγέντες.

Στις δηλώσεις της, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι συζητήθηκε στο Σώμα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Πάφο κι έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.

Όπως ανέφερε, από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι ρίψεις από τα αεροπλάνα τα οποία έχουμε μισθώσει, τα δύο από τα τέσσερα που έχουν φθάσει στο νησί και τα οποία έχουμε μισθώσει μαζί και με το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών.

Στην συνέχεια έχουν μπει και τα δύο Canadair τα οποία έχουν έρθει μέσω του RescEU. Αυτή την στιγμή, σημείωσε, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, δεν υπάρχουν έντονα ενεργά μέτωπα, συνεχίζουν να επιχειρούν τα Canadair, ακολουθούν και οι επίγειες δυνάμεις.

Η Υπουργός είπε ότι θα μεταβεί επί τόπου στον χώρο μαζί με λειτουργούς και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας, όπως επίσης και τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την καταγραφή των πρώτων ζημιών και για να μιλήσουν με τους πληγέντες.

«Η έννοια μας είναι ο κόσμος, οι πολίτες. Από την πρώτη στιγμή η έμφαση μας ήταν να μην θέσουμε σε κίνδυνο οποιαδήποτε απώλεια ζωής γι αυτό και έγινε έγκαιρα η εκκένωση. Οπότε μεταβαίνω επί τόπου για να δούμε τα ζητήματα. Ούτως ή άλλως και από χθες είναι οι επαρχιακοί λειτουργοί σε επαφή με τον κόσμο εκεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η ΑΗΚ έχει πει ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν μόνο στην Χούλου σήμερα και σε κάποιες κατοικίες που ήταν διάσπαρτες οπότε είναι σε εξέλιξη οι εργασίες από τα επτά συνεργεία που βρίσκονται εκεί για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν και την ηλεκτροδότηση, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ερωτηθείσα η κ. Παναγιώτου, είπε πως αυτή την στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στην διάθεση της πέρα από το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών που βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα τέσσερα αεροπλάνα τα οποία έχει μισθώσει. Έχουν φθάσει χθες μαζί και με τα δύο Ιορδανικά, όπως επίσης και τα δύο ελικόπτερα από την Αίγυπτο.

«Ειδικά χθες μιλούσαμε για μια πυρκαγιά μέσα από ένα περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί από τους ισχυρούς ανέμους που επιχειρησιακά ακόμα και με τα ίδια τα πτητικά μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες», σημείωσε.

Είναι γεγονός, τόνισε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2006 μέχρι το 2009 επέλεξε να μην επενδύει στην αγορά ιδιόκτητων πτητικών μέσων και να πηγαίνουμε στα ενοικιαζόμενα, τα μισθωμένα και να εξαρτόμαστε από τρίτους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις οποίες έχουμε ούτε στις νέες κλιματολογικές συνθήκες κι είναι γι αυτό τον λόγο που αυτή η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένο πλάνο δύο σχεδόν δεκαετίες μετά που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε πράξει τίποτα στο κομμάτι αυτό.

Χθες, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, από την ώρα που ενεργοποιήθηκε το ΠΥΡΣΟΣ βρισκόμενοι εκεί στο κέντρο συντονισμού μαζί με τους συναδέλφους επικοινωνήσαμε, όπως περιλαμβάνεται και στο σχέδιο μαζί και με άλλα κράτη. «Είχαμε θετική ανταπόκριση από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα ήταν η πρώτη γι αυτό και βρίσκεται σήμερα εδώ αλλά είχαμε και από άλλα κράτη τα οποία οφείλουμε να ευχαριστήσουμε», σημείωσε.

«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και την Αίγυπτο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας κι έχουμε εδώ να σταθμεύουν στο νησί μέχρι να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε το Καλοκαίρι τα δύο ελικόπτερα μαζί με το 17μελές πλήρωμα», πρόσθεσε.

Οφείλουμε επίσης, είπε, «να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά την Ιορδανία όχι μόνο για τα δύο ελικόπτερα τα οποία βρίσκονται εδώ από την Κυριακή του Πάσχα που φροντίσαμε να τα φέρουμε - γιατί αναγνωρίζαμε ότι υπήρχε μια καθυστέρηση με τις συμβάσεις φέτος- για να μπορέσει το κράτος να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε όλο αυτό».

Η κ. Παναγιώτου είπε πως «έχουμε προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που μπορούσαμε να κάνουμε».

«Επιχειρησιακά το Τμήμα Δασών, οι επίγειες δυνάμεις, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν ότι είναι απαραίτητο με την συνδρομή του κράτους για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Όμως θα ήταν λάθος να μην πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δασικούς λειτουργούς, στους δασοπυροσβέστες, στην Υπηρεσία Θήρας, στην Πολιτική Άμυνα, στους εθελοντές πυροσβέστες σε όλους πραγματικά που είναι στην μάχη με τις φλόγες. Τα πτητικά μέσα είναι ένα κομμάτι της αντιμετώπισης των πυρκαγιών», σημείωσε.

Αξιοποιήσαμε, ανέφερε, μαζί με τους συναδέλφους μου με τον Υπουργό Εξωτερικών μαζί με τον Υπουργό Άμυνας την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη γι αυτό βρίσκονται σήμερα εδώ τα δύο Ιορδανικά και τα επιπλέον Ιορδανικά που ζήτησε ο Πρόεδρος χθες κι έχει ανταποκριθεί η Ιορδανία και τα πτητικά μέσα από την Αίγυπτο.

«Είμαστε στο ΚΣΕΔ, το σχέδιο ΠΥΡΣΟΣ προνοεί από την στιγμή που ενεργοποιείται οι Υπουργοί να μεταβαίνουν στο ΚΣΕΔ για να κάνουν τον συντονισμό. Ο Αρχιπύραρχος μας ενημέρωνε, ήταν σε πλήρη επαφή και συντονισμό μαζί με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών. Εμείς είμαστε σε συνεχή επαφή και με άλλες χώρες αλλά και με τις δυνάμεις», είπε.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, συνέχισε, εντοπίστηκε από έμφορτο πτητικό μέσο, από το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών στο πλαίσιο των περιπολιών που κάνει.

«Η πυρκαγιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από παράνομο σκουπιδότοπο. Θα πρέπει να αναλάβει κι ο κάθε ένας πολίτης τις ευθύνες του. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε απερίσκεπτα. Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες να προχωρούμε στο να βάζουμε σκόπιμα πυρκαγιές πρέπει επιτέλους να σταματήσουν», είπε.

Ήδη το Τμήμα Δασών, πρόσθεσε, έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας του αλλά είναι και σε εξέλιξη η περαιτέρω αυστηροποίηση και από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. «Είμαστε σε επαφή με την Επίτροπο Νομοθεσίας και την Νομική Υπηρεσία και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται κι αυτό το κομμάτι της περαιτέρω αυστηροποίησης των ποινών που προνοεί μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ αλλά και φυλάκιση ή και τα δύο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση