ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβείο Εξαιρετικής Ποιότητας - Κουμανταρία, Οινοποιείο Τσιάκκας

Όλα για την Κουμανταρία

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Το πάθος του Κώστα Τσιάκκα για το κρασί τον οδήγησε το 1988 στα αμπέλια που είχε ο παππούς του, απέκτησε δικά του στον παλιό αμπελώνα του Πελενδρίου ψηλά στην Πιτσιλιά και εκεί δημιούργησε το οινοποιείο. Σύντομα αποσύρθηκε από τη δουλειά του στην τράπεζα και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά. Με επιμονή και στοχοπροσήλωση, επένδυσε και πίστεψε στη δυναμική του κυπριακού κρασιού και στην προστιθέμενη αξία του. Δίπλα του για χρόνια ο οινολόγος Κώστας Ντάνος και από το 2018 με τους υιούς Ορέστη και Έκτορα Τσιάκκα, οι οποίοι επέστρεψαν ορεξάτοι μετά από ειδικές σπουδές. Το οικογενειακό oινοποιείο τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει κάποιες από τις πιο φινετσάτες οινοποιήσεις κυπριακών ποικιλιών, στις οποίες άλλωστε επιμένει και τις αναδεικνύει.

Το εθνικό ποτό της Κύπρου, η ΠΟΠ Κουμανταρία, ανήκει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO από το 2021 και ήταν η αφορμή για να τη (ξανα)δοκιμάσουμε. Στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γ», επικράτησε η μη ενδυναμωμένη Κουμανταρία Τσιάκκας. Ένα καλά ισορροπημένο γλυκό κρασί, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, γλυκό περγαμόντο, ώριμο βερίκοκο, αποξηραμένα σύκα και υπέροχη επίγευση καρυδιού και καραμέλας. «Έγινε εξ ολοκλήρου από Ξυνιστέρι» λέει ο Κώστας Ντάνος. «Τα σταφύλια έρχονται από το ίδιο αμπέλι και κάθε χρονιά προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι».

Ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας εντάχθηκε στο οινοποιείο με σοβαρότητα και προσήλωση. Συνδύασε επιστημονικά κριτήρια με νέες ιδέες και αποτελεί έναν από τους δυνατούς κρίκους, στηρίζοντας την ενέργεια της ομάδας. «Τα κρασιά μας διέπονται από τρομερή ενέργεια και πολυπλοκότητα», λέει ο ίδιος. Γνήσια κρασιά terroir κατ’ εικόνα και ομοίωσιν του τόπου και του οινοποιού: ειλικρινή δουλεμένα, συνεπή.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΑΚΚΑΣ
Πελένδρι, επαρχία Λεμεσού
T/25991080, www.tsiakkaswinery.com 

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Η βραβευμένη Κουμανταρία Τσιάκκας του 2017 παράχθηκε σε 1.800 φιάλες και τη βρίσκουμε σε επιλεγμένες κάβες και στο Οινοποιείο στο Πελένδρι (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών Δευ-Σαβ 09.00-15.30).

Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανίδης
Βίντεο Στέλιος Στεφάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Από το 2020, που άλλαξε το status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, ο διεθνής οργανισμός έχει αντιδράσει «εγγράφως», ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ