ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Ροζέ Οίνου: Ακτή, Οινοποιείο Κυπερούντας

Φινέτσα κλεισμένη σε μπουκάλι

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Κτισμένο σε τρία επίπεδα, το Οινοποιείο Κυπερούντας διανύει πάνω από 20 χρόνια δημιουργικής πορείας. Η υψηλή τεχνολογία τελευταίας γενιάς που διαθέτει και η προσήλωση του οινολόγου Μηνά Μηνά συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της μονάδας, διαμορφώνοντας νέα πρότυπα στο κυπριακό κρασί. Μεγάλη έμφαση δόθηκε από την αρχή στο Ξυνιστέρι, που καταλαμβάνει πάνω από το 50% της παραγωγής και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος για τη γηγενή ποικιλία, με επιστημονικές δημοσιεύσεις μέσα στον χρόνο.

Το 2016, το Οινοποιείο ακολούθησε τη νέα τάση των πιο ανοικτόχρωμων ροζέ κρασιών και κυκλοφόρησε το Ακτή. Ένα φίνο ροζέ που κέρδισε ακόμα και τους πιο δύσκολους connoisseurs και έγινε από τα success stories του οινοποιείου. «Θέλαμε ένα πιο light, ευχάριστο, δροσερό κρασί που μπορεί κάποιος να το απολαύσει το καλοκαίρι μαζί με το φαγητό του», λέει ο Μηνάς Μηνά. Ένα ποικιλιακό κρασί, με την ερυθρή Λευκάδα να κυριαρχεί (80%), δίνοντας έντονο αρωματικό και φρουτώδη χαρακτήρα και το γηγενές Μαύρο (20%), «που το τρυγάμε σε χαμηλό δυναμικό αλκοολικό βαθμό για να δώσει περισσότερο οξύτητα».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλλαγή σε όλες τις κατηγορίες κρασιών και το ροζέ έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική. «Αυτό γίνεται γιατί βλέπουμε περισσότερους νέους να καταναλώνουν κρασί, έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο σε χαμηλότερες ηλικίες από ό,τι παλαιότερα» επισημαίνει ο κ. Μηνά. Επιμελής, προκομένος, επίμονος και παθιασμένος με το κρασί, συνδυάζει επιστημονικά κριτήρια και εμπειρία μαζί με ένστικτο. Και είναι θετικά προσκείμενος για το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης της πολιτείας για προώθηση του κυπριακού οίνου. «Θα μας δώσει σημαντικά εργαλεία κατανόησης της αγοράς του κρασιού και κατανόησης της συμπεριφοράς του Κύπριου καταναλωτή, έτσι ώστε να πετύχουμε».


ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ
Γρίβα Διγενή 102, Κυπερούντα
επαρχία Λεμεσού
Τ/ 25532043, kyperoundawinery.com

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο κρασί «Ακτή» παράγεται σε 7.000 φιάλες ετησίως και το βρίσκουμε στις υπεραγορές, κάβες και στο Οινοποιείο Κυπερούντας (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών).


Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανίδης
Βίντεο Στέλιος Στεφάνου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

ο Drumming up Art and Hope εντάσσεται στο μαχαΛάrt, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που εισάγει η Λάρνακα 2030 στα πολιτιστικά ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει την επερχόμενη δράση του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Μια Κυριακάτικη, απογευματινή βόλτα, σε όμορφες πλατείες της Πάφου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ