ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διονύσιος Σολωμός – Ελεύθεροι Πολιορκημένοι | Ένα Σχεδίασμα

Επτά ηθοποιοί από Ελλάδα και Κύπρο και δώδεκα μουσικοί καταθέτουν ψυχή

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι συνεργασίες είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που συμβαίνουν ελέω κορωνοϊού, κάτι που θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσει και μετά. Κάπως έτσι επτά ηθοποιοί από Ελλάδα και Κύπρο και δώδεκα μουσικοί, ο καθένας από το δικό του καταφύγιο, ο καθένας τρόπον τινά πολιορκημένος» της εποχής, καταθέτουν ένα δικό τους «Σχεδίασμα» επί των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Διονυσίου Σολωμού.

Η ιδέα είναι του ηθοποιού Χάρη Χαραλάμπους και του μουσικού Δημήτρη Σπύρου, οι οποίοι δημιούργησαν την Coalition Orchestra ft The CoActors Band Project.

Όπως είπε στην «Κ» ο Χάρης Χαραλάμπους η ανάγκη για έκφραση μέσα από αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Ο κόσμος που αλλάζει, η φύση που μας εξαναγκάζει σε παύση για να εναρμονιστούμε μ’ αυτήν. Μια επιθυμία για ειλικρινή συνεργασία ανθρώπων από άλλες χώρες, χώρους, τέχνες κ.λπ.

Είναι λογικό και ίσως και αναμενόμενο ότι ο περιορισμός και η καραντίνα πυροδότησαν αυτό το πρότζεκτ, και ήλθε η συνεργασία 19 ατόμων, λέει ο Χάρης Χαραλάμπους: «πιστεύω ότι μέσα σε όλους όσοι εργαστήκαμε για αυτό υπήρχε η ανάγκη για κάτι τέτοιο κι από πριν, σε μένα τουλάχιστον σίγουρα υπήρχε».

Το σολωμικό κείμενο είναι μια πολύ επιτυχής επιλογή και όπως λέει ο Χάρης «είναι ένας φόρος τιμής σε αυτό το ταλαιπωρημένο από την ανθρωπότητα αλωνάκι, τον πλανήτη μας όπως και στο ποίημα η φύση σε όλο της το μεγαλείο ακινητοποιεί τον άνθρωπο με την ομορφιά της και την ανυπέρβλητη δύναμή της. Ας το συνειδητοποιήσουμε, είναι τεράστια ευκαιρία, ας μην έγιναν μάρτυρες οι τόσες χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από αυτό τον ιό, έτσι άδικα…»

Και ο Διονύσιος Σολωμός, ο υμνητής της φύσης, της αγάπης, ο ποιητής που έδωσε στην ποίηση άλλη διάσταση, την τέχνη της ποίησης ζωοδότησε έρχεται και γίνεται αίτιον δημιουργίας και συμπραξης: «Πάντως μόνιμη αφορμή είναι η τέχνη, είναι η επικοινωνία μέσω της τέχνης, η ανταλλαγή και η προσφορά. Ακόμα και αυτή η πρόσκαιρη στάση ας είναι ενεργητική, ας περιέχει κίνηση» τελειώνει την κουβέντα μας ο Χάρης και όπως μου λέει η ομάδα είναι ήδη στη διαδικασία για το επόμενο και εμείς αναμένουμε.

  Απολαύστε:

 

«Πάντ᾿ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα ας είναι τα μάτια της ψυχής μας».  Καλή ακρόαση.

 

 
The CoActors Band Project :

Θανάσης Δόβρης
Άννα Γιαγκιώζη
Χάρης Χαραλάμπους
Νιόβη Χαραλάμπους
Μαρία Παρασύρη
Μάγδα Κόρπη
Αμαλία Καβάλη
(Guest Star:  Μικελάντζελο)
 
Coalition Orchestra: 
Δημήτρης Σπύρου( παραγωγή,beat, sampling, loops)
Ανδρέας Ροδοσθένους (μίξη/mastering  ήχου,ηλεκτρικό μπάσο)
Αλέξανδρος Παπαντωνίου(ηλ.κιθάρα/ούτι)
Χριστίνα Γεωργίου (πιάνο, φωνητικά)
Γιάννης Μιχαήλ (ηλ.κιθάρα)
Χρίστος Ψαθάς(κιθάρα)
Γιώργος Καλογήρου (φωνή/λαούτο)
Θεόδωρος Πολυκάρπου (μπαγλαμάς/μαντολίνο)
Γιάννης Χριστίδης (μεταλόφωνο)
Παναγιώτης Λάρκου(τρομπέτα)
Βαγγέλης Γέττος (κρητικό λαούτο)
Δώρος Ζήσιμος (βιολοντσέλο)
 
Ιδέα: / Επιλογή στίχων / Δραματουργία: Χάρης Χαραλάμπους. Επιμέλεια εικόνας/μοντάζ: Λουκάς Σταύρου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Αρθουρ Μπραντ στο σπίτι του, δίπλα στο περίφημο πορτρέτο «Buste de Femme» («Dora Maar», 1938), που κλάπηκε το 1999 και το βρήκε ο ίδιος το 2019

Στα ίχνη των έργων τέχνης

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» της τέχνης, Αρθουρ Μπραντ, μιλάει στην «Κ» για τις κλοπές έργων και τις προσπάθειες εντοπισμού τους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ