ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

2η υψηλότερη τιμή διεθνώς για έργο του Abramishvili στο Winter Fine Arts Sale της Cypria

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι αναρτημένα στον ιστότοπο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Fine Arts Sale της Cypria διεξήχθη το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου στο Οίκημα της Cypria στη Λευκωσία και εξαιτίας της πανδημίας η δημοπρασία διεξήχθη μέσω live streaming από τη διεθνή πλατφόρμα δημοπρασιών έργων τέχνης www.invaluable.com. Η Ρίτσα Κυριάκου διευθύνουσα σύμβουλος του Οίκου σε δηλώσεις της σημείωσε «Η πανδημία έχει αλλάξει τα πράγματα στην αγορά έργων τέχνης με αποτέλεσμα οι όποιες αναστολές από μέρους των συλλεκτών σχετικά με τις online αγορές έργων τέχνης να κάμπτονται ολοένα και περισσότερο. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης είναι να κλέβουν πλέον την παράσταση σε μια δημοπρασία οι διαδικτυακοί πλειοδότες».

Η πώληση του Μυστικού Δείπνου, στην ομιχλώδη επιφάνεια του οποίου λαμβάνει χώρα μια πανθεϊστική συνάντηση, έθεσε νέο ρεκόρ διεθνώς για τις τιμές των έργων του σπουδαίου Γεωργιανού της μετα-σοβιετικής καλλιτεχνικής εποχής, ενώ υψηλές τιμές πέτυχαν στη δημοπρασία της Cypria και τα άλλα δύο έργα του Abramishvili. Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Γαβριήλ μετά από 15 κτυπήματα έφτασε σχεδόν τις €34.000 ενώ μετά από 9 κτυπήματα το Χερουβείμ άγγιξε τις €19.500. Και τα τρία έργα του Abramishviliπωλήθηκαν σε ξένους συλλέκτες αποφέροντας συνολικά πέραν των 120.000 ευρώ. Σπουδαία θέση στο Winter Sale της Cypria κατέκτησε και ο Ελληνοκύπριος Ιερέας του Γεώργιου Πολ Γεωργίου. Το έργο, ένα από τα σπανιότερα ευρήματα της συλλογής της Cypria, συγκέντρωσε 15 κτυπήματα τριπλασιάζοντας σχεδόν την αρχική του εκτίμηση για €12.000 και αποφέροντας στον Οίκο το τελικό ποσό των €42.500.

Ο Ελληνοκύπριος Ιερέας με τις εντυπωσιακές διαστάσεις που παραπέμπουν σε βιτρό αρχαίου ναού και την οξυκόρυφη φιγούρα του ιερέα, πωλήθηκε επίσης σε ξένο συλλέκτη αλλάζοντας χέρια μετά από επτά σχεδόν δεκαετίες κατά τις οποίες βρισκόταν στη συλλογή του TaylorGarrison Belcherο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στη Κύπρο. Ανάμεσα στα έργα που πωλήθηκαν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου βρίσκεται και το υπέροχο λάδι του Βρετανού Ρένου Λοΐζου Γυμνά σε Κόκκινο απέφερε γύρω στις €3.000, ενώ ο μοναδικός Άγγελος ΙΙ, ακρυλικό σε καμβά και ξύλο, της Κύπριας μοντερνίστριας Καίτης Στεφανίδου πωλήθηκε στην τιμή των €2.186. Το μπρούντζινο γλυπτό του Γιώργου Κυριάκου «Ευρώπη και Ταύρος» πωλήθηκε για €4.250, ενώ πρώτη έκδοση του DaDaDali, με σχέδιο από μελάνι που αναπαριστά τον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο Πάντσα, υπογεγραμμένη από τον SalvadorDaliπωλήθηκε για €3.886.

Το «Άτιτλο» του Ελλαδίτη ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη απέφερε λίγο πάνω από €2.000, ενώ η Ρεβέκα στο Πηγάδι του Στας Παράσκου και «Χαλαρώνοντας» του Κύπριου Ανδρέα Νικολάου πωλήθηκαν εντός της τιμής εκτίμησης αποφέροντας αντίστοιχα τα ποσά των €1.578 και €1.214. Τα Κρίνα του Ανδρέα Κάραγιαν πωλήθηκε για το ποσό των €2.185. Το «Ελληνικό Αρχοντικό», σχέδιο με μολύβι σε χαρτί του Νικόλαου Γκύζη πωλήθηκε για €1.214 και το «Γυμνό με το κεφάλι προς τα κάτω Ι», σχέδιο με κόκκινο κραγιόνι σε χαρτί, του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη απέφερε το ποσό των €1.457. Το «Κορίτσι» του Γιάννη Μόραλη, σχέδιο με μολύβι σε χαρτί, πωλήθηκε για €3.643, πετυχαίνοντας την καλύτερη τιμή ανάμεσα στα σχέδια με μολύβι.

Cypria Fine Arts Sale

Το Fine Arts Sale της Cypria δημοπρατεί έργα σημαντικών Κυπρίων, Ελλαδιτών και Ευρωπαίων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διαφορετικά ρεύματα και τεχνοτροπίες, αποδίδοντας στη συλλογή του Οίκου μια ετερογένεια η οποία αντικατοπτρίζεται με πολύ θετικό πρόσημο στις πωλήσεις έργων τέχνης που αποκτούν νέους ιδιοκτήτες.

Πληροφορίες:

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της Cypria: www.cypriaauctions.com Η Cypria δέχεται ήδη εκθέματα για την επόμενη δημοπρασία που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση