ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προβληματισμός καλλιτεχνών για τις κοινωνικές ασφαλίσεις

Αντιδρούν τα μέλη των τριών συνδέσμων εικαστικών δημιουργών για μη συμπερίληψη του θέματος στη συζήτηση για το νομοσχέδιο

Newsroom K

Ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμό έφερε η δημόσια δήλωση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομου Προδρόμου σχετικά με το νομοσχέδιο ο καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στα μέλη των τριών Συνδέσμων εικαστικών δημιουργών, το Ε.ΚΑ.ΤΕ, Φυτωριο και Κύπριοι Χαράκτες. Τον βασικότερο προβληματισμό προκαλεί η μη συζήτηση για το θέμα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα μέλη των τριών Συνδέσμων εικαστικών δημιουργών, με κοινή ανακοίνωσή τους, αντιδρούν στις πρόσφατες δηλώσεις του Υ.Π.Π.Α.Ν. Πρόδρομου Προδρόμου σχετικά με το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού.

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη των Συνδέσμων χαιρετίζουν τη δήλωση του υπουργού ότι το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή ίσως και πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Ωστόσο, εκφράζουν την απορία τους για τη μορφή που αυτό τελικά θα λάβει. Κυρίως εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μη συμπερίληψη στη συζήτηση του θέματος των κοινωνικών ασφαλίσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους: «Αν επιλέγετε, κύριε Υπουργέ, να αφήνετε έξω τα θέματα αυτά, τουλάχιστον ας μην προχωράτε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, που δεν ακολουθούνται από ανάλογες πράξεις και παραπλανούν την κοινωνία, λειτουργώντας τελικά σε βάρος της κοινότητας των καλλιτεχνών και του πολιτισμού αυτού του τόπου».

 

Η ανακοίνωση

Χαιρετίζουμε την δημόσια δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε δημόσια, ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού στην Κύπρο, θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή -εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα, ότι η υπόθεση θα κλείσει πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Ταυτόχρονα όμως, εκφράζουμε απορία με την μορφή, που θα πάρει τελικά το νομοσχέδιο. Ο κύριος υπουργός δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να αφήσουμε για την ώρα έξω πράγματα που θέλουν συζήτηση και είναι δύσκολα, όπως οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι σημαντικό να γίνει μια αρχή. Στην συνέχεια θα δούμε τα κλαδικά θέματα. Με κανονισμούς ή με ξεχωριστούς νόμους θα δημιουργηθούν οι κλάδοι και οι τομείς των ανθρώπων του Πολιτισμού».

Είναι άποψη και των τριών οργανώσεων, πως η ορθολογιστική αντιμετώπιση του θέματος για εξασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος του καλλιτέχνη απαιτεί την συμπερίληψη και του θέματος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Δηλαδή θέματα όπως η καταγραφή των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, το συνταξιοδοτικό, το μοντέλο των κοινωνικών παροχών και αποδοχών είναι ζητήματα ουσιαστικά τα οποία πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. Η εμπλοκή και των τριών υπουργείων (ΥΠΠΑΝ, Οικονομικών και Εργασίας) είναι αναγκαία και απαιτεί χρόνο.
Αν επιλέγετε, κύριε Υπουργέ, να αφήνετε έξω τα θέματα αυτά, τουλάχιστον ας μην προχωράτε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, που δεν ακολουθούνται από ανάλογες πράξεις και παραπλανούν την κοινωνία, λειτουργώντας τελικά σε βάρος της κοινότητας των καλλιτεχνών και του πολιτισμού αυτού του τόπου.

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Kapopoulos Auction House Cyprus

Kapopoulos Auction House Cyprus

Ο Οίκος Δημοπρασιών Kapopoulos Auction House Cyprus ανακοινώνει την 22η διαδικτυακή εικαστική δημοπρασία μέσω της πρωτοποριακής ...
Newsroom K
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η δυνατότητά της να αλλάζει πρόσωπα και να προσαρμόζεται στις επιταγές της μοίρας είναι φανερή στη ζωή της Αλις Σπρινγκς

Η κυρία Νιούτον

Υπάρχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία η Αλις Σπρινγκς βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αλλά έχει το πρόσωπο κρυμμένο πίσω ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η αμερικανική μόδα ξανά στο προσκήνιο από το Μητροπολιτικό Μουσείο

Επιστρέφει το Μet Gala

Οχι ένα αλλά δύο γκαλά σχεδιάζει το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για τη φετινή και την επόμενη χρονιά
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ