ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοιχτή επιστολή για την ασύμμετρη μεταχείριση των εκθεσιακών χώρων

Η ανοιχτή επιστολή που απεστάλη στον Υπουργό Υγείας, κύριο Κωνσταντίνο Ιωάννου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ανοιχτή επιστολή απο τους ιδιοκτήτες των γκαλερί που απεστάλη στον Υπουργό Υγείας, κύριο Κωνσταντίνο Ιωάννου, σχετικά με την ασύμμετρη μεταχείριση των εκθεσιακών χώρων εν μέσω της πανδημίας.

Μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω την επιστολή 

Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε πως, κατόπιν του τελευταίου σας διατάγμα-τος (βάσει του οποίου επαναλειτουργούν, από τις 8 Φεβρουαρίου 2021, κλειστά εμπορικά κέ-ντρα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, κλειστά θέατρα και κινη-ματογράφοι), εξακολουθείτε να διατηρείτε κλειστούς τους εκθεσιακούς χώρους, χαρακτηρίζο-ντας απαγορευτικά και χωρίς καμία αιτιολόγηση τη λειτουργία των «εικαστικών εκθέσεων». Η πιο πάνω παράδοξη δυσαναλογία τονίζεται από το γεγονός πως έχει επιτραπεί η επαναλει-τουργία των μουσείων, συμπεριλαμβανομένων των πινακοθηκών και των μουσείων εικαστικών τεχνών, τα οποία εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς σκοπό, ενώ στεγάζονται σε μεγαλύτερους χώ-ρους και έχουν υψηλότερη επισκεψιμότητα.

Οι εκθεσιακοί χώροι στην Κύπρο (δημόσια και ιδιωτικά κέντρα τέχνης, γκαλερί, και μη κερδο-σκοπικοί εκθεσιακοί χώροι) πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία καταπολέμησης της πανδημίας, ακυρώνοντας από την αρχή της κάθε μορφή συνάθροισης (δεξιώσεις, εγκαίνια, συνέδρια, κ.ο.κ.), και συμμετέχοντας στην καμπάνια #μένωσπίτι, πριν ακόμη εξαγγελθούν τα πρώτα μέ-τρα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως δεν φαίνεται να υπήρξε οποιοδήποτε κρούσμα κορο-νοϊού στους εκθεσιακούς χώρους ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο πολιτιστικής δραστηριότητας στην Κύπρο, από την αρχή της πανδημίας.

Πιστεύοντας λοιπόν πως οι μικροί εκθεσιακοί χώροι μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη α-σφάλεια, σας απευθύναμε επιστολή στις 26.01.21, για την οποία δεν λάβαμε καμία απάντηση, αιτούμενοι την επαναλειτουργία μας στη βάση των πιο κάτω όρων:
1. Επίσκεψη στις εκθέσεις μας μόνο με ραντεβού
2. Παύση εγκαινίων και λοιπών συναθροίσεων
3. Λειτουργία βάσει των μέτρων που διέπουν τους εμπορικούς χώρους (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, καθορισμός χωρητικότητας ανάλογα με τα τετρα-γωνικά μέτρα, κτλ.)
4. Διατήρηση των στοιχείων των επισκεπτών για τη διευκόλυνση πρωτοβουλιών ιχνη-λάτισης
Ανάλογα συστήματα λειτουργίας έχουν εφαρμοστεί σε εικαστικούς χώρους αντίστοιχης κλίμα-κας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που τους επέτρεψε να παραμείνουν ανοικτοί ακόμα και όταν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα μεγάλα μουσεία υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

Γνωρίζουμε επίσης πως στο ίδιο πλαισιο είχαν καταβληθεί προσπάθειες για την επαναλειτουρ-γία των εκθεσιακών χώρων από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτι-σμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, επισημαίνοντας τις συνέπειες, οικονομικές και άλλες, που η δυσανάλογη αντιμετώπιση των εκθεσιακών χώρων επιβάλλει στους εργαζόμενους στον τομέα μας, καθηλώνοντάς τους σε αδράνεια.

Με δεδομένα τα πιο πάνω, θεωρούμε πως η Κανονιστική Διοικητική Πράξη 72/2021 με ημερο-μηνία 12.02.2021 αποτελεί σαφή και αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση για την λειτουργία μας, και σας καλούμε όπως άμεσα συμπεριλάβετε τους εικαστικούς χώρους στο πλαίσιο λειτουργίας των λοιπών πολιτιστικών χώρων με διορθωτική ανακοίνωσή σας. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμαστε των εννόμων συμφερόντων μας.

Με εκτίμηση,

Χριστόδουλος Παναγιώτου
Διευθυντής, The Island Club
Αγορά Ανεξαρτησίας 34, Λεμεσός 3036

Αντρούλα Καφά
Διαχειρίστρια, The Island Club
Αγορά Ανεξαρτησίας 34, Λεμεσός 3036

Tάσος Στυλιανού
Διευθυντής, Eins Gallery
Θέμιδος 26-28, Λεμεσός 3036

Μαρία Στάθη
Διευθύντρια, Art Seen Gallery
Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' 66B, Λευκωσία 1077

Μαρία Λοϊζίδου
Πρόεδρος, Σύνδεσμος εικαστικών καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης – φυτώριο
Νεχρού 2, Δημοτικός Kήπος, Λευκωσία 1700

Aντρέ Ζιβανάρη
Διευθύντρια, Point Centre for Contemporary Art
Ευαγόρου 2, Μέγαρο Χατζησάββα, Λευκωσία 1097

Γιάννης Κολακίδης
Διευθυντής, NeMe Arts Center
Ελλάδος & Ενώσεως, Λεμεσός 3041

Ελέν Μπλακ
Διευθύντρια, NeMe Arts Center
Ελλάδος & Ενώσεως, Λεμεσός 3041

Αντρέας Ζ. Μαλλουρής
Διευθυντής, Koraï Project Space
Αδαμάντιου Κοραή 6-8, Λευκωσία 1016

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ