ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ατακάμα: μία ατομική έκθεση της Νικομάχης Καρακωστάνογλου-Μπουτάρη

Τα έργα της κοσμούν τη συλλογή που θα εκτίθεται στην IsnotGallery Λευκωσία

Newsroom K

Οι υδατογραφίες από την Ατακάμα αφυπνίζουν το πνεύμα αποτυπώνοντας μια ουδετερότητα πάνω στο χαρτί. Από την αυθεντική τεχνοτροπία της αραίωσης και ανάμιξης χρωμάτων προκύπτει μια απροσδιοριστία υποδιαιρέσεων και αποχρώσεων. Τις παρατηρεί κανείς με μια αμφιβολία: οι διαχωριστικές γραμμές επιτρέπουν την όσμωση ή όχι; Μπορεί να ονοματίσει κανείς ακριβώς τα χρώματα που αντιλαμβάνεται; Κι όμως δεν προκαλεί αβεβαιότητα αυτή η ασάφεια, γιατί η χρωματική πραότητα της παλέτας και η ήπια αλληλοεπικάλυψη αποπνέουν ένα αίσθημα ασφάλειας.

Η Ατακάμα διαφέρει από άλλες ερήμους του πλανήτη, γιατί ίσως λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών η οπτική εμπειρία σε όλες τις ώρες της ημέρας και όλα τα μέρη της είναι γεμάτη από τέτοιες παστέλ χροιές . Επί πολλού κατέλαβε τη φαντασία της μέχρι που η άγονη γη της, έγινε γόνιμο έδαφος για τη Νικομάχη. Εμπνευσμένα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σπουδής της εκεί, τα έργα της κοσμούν τη συλλογή που εκτίθεται στη @ISNOTGALLERY της Λευκωσίας αποκωδικοποιώντας τη μυθική απεραντοσύνη της Ατακάμα μέσα από τα μάτια της Νικομάχης.

Η καλλιτέχνης αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Επέστρεψα από την έρημο της Ατακάμα με τα μάτια μου γεμάτα από το εκτυφλωτικό φως. Ήταν τόσο έντονο και αφόρητα δυνατό που τα έκλεισα κι άρχισα να αποτυπώνω τις δονήσεις που βίωσα τις τελευταίες 30 μέρες. Προσπάθησα να εγκλωβίσω μέσα στο νερό με τα διάφανα μελάνια μου την ενέργεια της δύσης του ηλίου όπως την απολάμβανα κάθε σούρουπο στις 19:19. Με απασχόλησε βαθιά ο κοινός τόπος που προκύπτει όταν συναντούνται οι ενέργειες, οι φόρμες, τα χρώματα.”

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Νικομάχη είναι μια Ελληνίδα καλλιτέχνης που σπούδασε γλυπτική και τέχνη για δημόσιους χώρους στο Λονδίνο. Ζει και εργάζεται στη Αθήνα έχοντας δουλέψει για μια τριετία στη Σαγκάη. Ενώ το ύφος του έργου της είναι μινιμαλιστικό στη φόρμα, διέπεται από μαξιμαλισμό στο περιεχόμενο. Η αφαιρετική της πινελιά είναι φορτισμένη και γεμάτη συμβολισμό. Λόγω της γλυπτικής της εκφραστικότητας τα σχέδιά της σκιαγραφούν στιγμιότυπα μέσα από ανεπαίσθητες τρισδιάστατες έμψυχες μορφές.

Η Νικομάχη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και συνέχισε στο Λονδίνο σπουδάζοντας Public Art στο Chelsea School of Art και Γλυπτική στο Wimbledon School of Art. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της αρχίζει να ζυμώνεται η ιδέα της “Γλυπτικής του Χώρου”, μιας αντίληψης για το σχεδιασμό που θα την ακολουθήσει σε όλη την καλλιτεχνική πορεία της, ενώ το 1998 ιδρύει το Sculpting Space studio. Το 2011 αναχωρεί για τη Σαγκάη όπου ασχολείται έντονα με το branding και το σχεδιασμό εστιατορίων. Παράλληλα μελετά την κινέζικη καλλιγραφία μέσω της οποίας ανακαλύπτει νέους τρόπους αποτύπωσης του νερού και τις διαφάνειας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάζεται αυστηρά μόνο πάνω στα εικαστικά της έργα, πειραματιζόμενη με τη μεγάλη κλίμακα αλλά και τα νέα υλικά που έχει συγκεντρώσει από τα ταξίδια της στην Ασία. Για τη Νικομάχη έννοιες όπως το φως, η κίνηση, οι ρυθμοί της καθημερινότητας και η σιωπή αποτελούν τη βασική πηγή έμπνευσης των σχεδίων της. To Μάρτιο του 2018 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στο παλαιοπωλείο Μαρτίνος, την οποία και επιμελήθηκε. Πρόσφατα συμμετείχε στην ομαδική έκθεση Forthcoming 2 στο Space52 . Τέλος έχει επιμεληθεί τη συλλογή έργων τέχνης του Grand Hyatt Athens, έχοντας πάλι το διπλό ρόλο της καλλιτέχνιδος και της επιμελήτριας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί ο κος Γιάννης Μπουτάρης πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης-Οινοποιός

Πληροφορίες

Πότε/Πού: Is Not Gallery, τα εγκάινια θα γίνουν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει απο τις 6 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις  6 Ιανουαρίου 2020, Δευτέρα - Παρασκευή 10:30-13:00 & 15:00-18:00 και Κυριακή 11:00-14:00, Οδυσσέως 11, Λευκωσία

Ξεναγήσεις με τη εικαστικό: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 από τις 16:00 μέχρι τις 20:00, και την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου από τις 13:00 μέχρι τις 17:00.

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22 343670, www.isnotgallery.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Πληροφορίες: http://www.goldengallerycy.com, 97-771977, 99-643177

Art Deal by Kapatays

Μια μοναδική εικαστική εμπειρία μέσα από τις εξαίρετες δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ