ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτογραφία του Μαν Ρέι είναι πλέον η πιο ακριβή που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

«Το Βιολί του Ενγκρ» άγγιξε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12.4 εκατομμυρίων δολαρίων

Kathimerini.gr

Σε έναν από τους σημαντικότερους οπτικούς καλλιτέχνες των αρχών του προηγούμενου αιώνα ανήκει πλέον η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Μαν Ρέι.

Ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής, που συνδέθηκε με τα κινήματα του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού, τράβηξε το 1924 την ασπρόμαυρη φωτογραφία «Το Βιολί του Ενγκρ», στην οποίο «μεταμόρφωσε» το σώμα μιας γυναίκας σε βιολί.

Η αυθεντική αυτή κόπια της φωτογραφίας έμελλε σχεδόν 100 χρόνια αφού τραβήχτηκε να γίνει η πιο ακριβή που πουλήθηκε ποτέ. Για την ακρίβεια, η φωτογραφία «κλείδωσε» στα 12.4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του δημοφιλούς οίκου Christie’s. Το ποσό είναι εντυπωσιακό, αν λάβει κανείς υπόψη πως η εκτιμώμενη τιμή αναμενόταν να διαμορφωθεί μεταξύ 5-7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η φωτογραφία προήλθε από την συλλογή των Ρόζαλιν Γκέρστεν Τζέικομπς και Μέλβιν Τζέικομπς, συλλεκτών που είχαν επαφές με σουρεαλιστικούς κύκλους. Το έργο πέρασε στα χέρια του ζευγαριού το 1962 απευθείας από τον Μαν Ρέι. Τη συλλογή διαχειρίζεται πλέον η κόρη του ζευγαριού, Πέγκι Τζέικομπς Μπάντερ.

Πριν από την πώληση του «Βιολιού του Ενγκρ», το ρεκόρ της πιο ακριβής φωτογραφίας που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ανήκε στο «Rhine II» του Αντρέα Γκούρσκι που διατέθηκε και πάλι από τον οίκο Christie’s έναντι 4.3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011.

Με πληροφορίες από το CNN.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση