ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εικαστικός Λουκιάνα Παπαδοπούλου στην έκθεση «Τέχνη, Σύνοδος Ουρανού και Γης»

Συμμετείχε με την ενότητα έργων έκθεση «Από ψηλά - From above» μαζί με διακεκριμένους καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ιταλία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με την ενότητα έργων «Από ψηλά - From above» η εικαστικός Λουκιάνα Παπαδοπούλου συμμετείχε στην έκθεση ζωγραφικής «Τέχνη, Σύνοδος Ουρανού και Γης» στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Στην έκθεση συμμετείχαν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η έκθεση «Τέχνη, Σύνοδος Ουρανού και Γης» αποτέλει συνέχεια και εξέλιξη της έκθεσης «Ιερές Νύχτες» που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, τον Ιούλιο του 2022 και αυτή η αγαστή συνεργασία έφερε νέες συμπλεύσεις εμπειριών και πολιτιστικών αντιδανείων, πολυεπίπεδης ανταλλαγής και νέας δυναμικής. Μέσω της εικαστικής έκθεσης, δημιουργήθηκαν δεσμοί φιλίας και νέων προοπτικών ανάμεσα στους Έλληνες και στους Ιταλούς εικαστικούς. Η καλλιτεχνική σύμπραξη ανάμεσα στους επιμελητές της έκθεσης την διακεκριμένη Ιστορικό Τέχνης δρα Μαρίνα Γκόντα και τον εικαστικό διεθνούς κύρους Miguel Gomez ενδυνάμωσε την πολιτιστική επικοινωνία και εξωστρέφεια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.


Η έκθεση

Τόσο η θεογονία όσο και η θεογνωσία με όλες τις σκεπτομορφές τους, ενστερνίζονται το συλλογικό ασυνείδητο του ιδεατού κόσμου, όπως την αντιλαμβάνονται τα μάτια των εικαστικών της έκθεσής. Οι δημιουργοί δίνουν νέα υπόσταση στην ύλη, προσεγγίζοντάς τη μεθοδολογία και τις τεχνικές, μέσα από την ιερή γνώση της πίστης, της προσευχής και της εσωτερικής απευθύνσεως. Αυτή τη φορά η έκθεση «Τέχνη, Σύνοδος Ουρανού και Γης» που τελεί υπό την Αιγίδα του Ποντιφικού Συμβουλίου Πολιτισμού και της Επισκοπής Μπάρι- Μπιτόντ, της διεθνούς Biennale του Bari, και των διεθνών εκδηλώσεων του Federico II και Vallisa Cultura, έχει κύριο σκοπό της τη δημιουργία ακόμη πιο θερμών δεσμών με τους εικαστικούς.

Η Λουκιάνα Παπαδοπούλου ανέφερε σχετικά με τη συμμετοχή της πως σκοπός της ήταν να επικοινωνήσει με τους άλλους καλλιτέχνες τη ζωγραφική της ταυτότητα και να γνωρίσει τη δική τους σε ρυθμό πνευματικής ανταλλαγής. Συγκεκριμένα η κα Παπαδοπούλου είπε: «Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή για τη συμμετοχή μου. Η θεματολογία της έκθεσης ταιριάζει απόλυτα με τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις. Σκοπός μου να επικοινωνήσω με τους άλλους καλλιτέχνες τη ζωγραφική μου ταυτότητα και να γνωρήσω τη δική τους σε ρυθμό πνευματικής ανταλλαγής. Ζωγραφίζω αποκλειστικά από ένστικτο και μνήμη. Η ζωγραφική είναι για μένα σαν ένα όνειρο. Μια βουτιά στη θάλασσα του ασυνειδήτου. Μέσα μου ανακαλύπτω ένα κρυμμένο κόσμο, τον οποίον “καλούμαι” να ξεθάψω και να του δώσω πνοή, με ανοδική πορεία από το σκοτάδι στο φως. Η μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και των αρχαίων πολιτισμών, της ψυχολογίας και της φύσης γενικότερα, αποτελούν πηγή έμπνευσης. Κυριότερα, η μελέτη της ανθρώπινης φύσης και η αναζήτηση απαντήσεων σε υπαρξιακά ερωτήματα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη εξέλιξη των έργων μου. Κύριος άξονας το συναίσθημα, η δύναμη και ο συμβολισμός του χρώματος και η απόδραση από τη φόρμα του συνειδήτου”.

 

Συμμετείχαν οι εικαστικοί:

Άκης Ανδρεαδάκης, Ολίβια Αφιώνη, Νίνα Διακοβασίλη, Αλεξάνδρα Δογκάκη, Κώστας Ευαγγελάτος, Άντζελα Ευθυμιάδη, Σοφία Ζέρβα, Γιώργος Ζερβάκης, Ιωάννης Καραλιάς, Ιωάννα Καρδιακού, Δέσποινα Κουβάτσου, Κώστας Κουνάλης, Κωνσταντίνα Κρατημένου, Σπύρος Λύτρας, Βασιλική Μάγκα, Πέτρος Μάλλης, Ισμήνη Μίχα, Μαρία Μύαρη, Βασίλης Νικολάου, Λουκία Ορφανού, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Σταύρος Παναγιωτάκης, Λεόντειος Πετμεζάς, Κώστας Σπυριούνης, Μαρίνα Στάθη, Μάικ Τζαμαλής, Βαγγέλης Τζερμιάς, Άννα Τσαπάρα, Άννα Τσιβδάρη, Μαρία Υφαντίδου, Evi Photopoulos, Gilda,Stella Meli, Maria Demetra (DIDI) Mourdjinis, Ilma Spinelli, Terzani, Roxolana Tchotchieva Politis.

 

Η εικαστικός

Η Λουκιάνα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1977 στη Λεμεσό και σπούδασε Ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης στη Γαλλία στο Parsons School of Design στο Παρίσι. Ακολούθως συνέχισε τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Slade School of Fine Art του Λονδίνου, απ' όπου έλαβε το Πτυχίο από την Ανώτατη Σχόλη Καλών Τέχνων. Συνέχισε τις σπούδες της στη Γαλλία στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έχει εκθέσει ενεργά σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές κρατικές και προσωπικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ