ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Σέργη Χατζηαδάμου

Θέμα της έκθεσης είναι ο μετασχηματισμός των αντικειμένων από την φθορά του χρόνου και η μεταμόρφωση των ανθρώπων

Newsroom K

Οπως σημειωνει ο διευθυντης του Λεβέντειου Ιδρύματος, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, 2019, θέμα της έκθεσης είναι ο μετασχηματισμός των αντικειμένων από την φθορά του χρόνου και η μεταμόρφωση των ανθρώπων. Ξεκινά από τις γυάλινες πλάκες αρνητικών του φωτογράφου της Πάφου, Σπύρου Χαρίτου (1901-1990), συνεχίζει με τις γυάλινες πλάκες και καταλήγει στις γυάλινες πλάκες, οι οποίες στο μεταξύ έχουν διαφοροποιηθεί εις τρόπον ώστε να μην είναι ει μη μόνον επιφανειακά οι γυάλινες πλάκες που ο Σέργης βρήκε στο υπόγειο του Χαρίτου. Ο Σπύρος Χαρίτου γεννήθηκε στην Κισσόνεργα το 1901 και υπήρξε για δεκαετίες ο φωτογράφος της Πάφου αποτυπώντας στο γυαλί πρόσωπα, οικογένειες, φιλικές ομάδες, σκηνές και τοπία. Ο Σέργης έφθασε στο αρχείο του Χαρίτου με σκοπό να αντλήσει από αυτό ένα λεύκωμα αδημοσίευτων φωτογραφιών, μία έκθεση για την καθημερινή ζωή στην Πάφο, όπως έκανε και με το βομβαρδισμένο το 1974 λιμανάκι της. Και τότε στο υπόγειο συνέβη η έκπληξη: Ο ίδιος γράφει: «Ο χρόνος είχε δημιουργήσει τη δική του υπογραφή πάνω στη γυάλινη πλάκα. Η υγρασία του υπογείου είχε εισχωρήσει ανάμεσα στις πλάκες φτιάχνοντας δικούς της φανταστικούς κόσμους. Η φυσική και τυχαία συγκόλληση των πλακών μεταξύ τους» έφερε στην επιφάνεια την παραμόρφωση της πραγματικότητας. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον του Σέργη Χατζηαδάμου είναι ο φυσικός μετασχηματισμός των αντικειμένων, δηλαδή των γυάλινων πλακών, και η τυχαία αλλά οριστική μεταμόρφωση των εικονιζομένων σε αυτές ανθρώπων και η ασάφεια της ταυτότητάς των. Και άλλαξε πορεία: αντί του λευκώματος φωτογραφιών έφθασε στη σημερινή έκθεση. Η συμβολή του Σέργη Χατζηαδάμου είναι ότι εξετίμησε τη φθορά του χρόνου ως είδος εξώκοσμου σχεδίου και αποτύπωση της άπιαστης διάστασής του. Εξετίμησε το παράλογο καθρέφτισμα των μορφών χωρίς να ενδιαφέρει ποιές είναι μπροστά και ποιές είναι πίσω, γοητευμένος από την εσωτερική δόνηση του τυχαίου που συγχέει την αλήθεια με το ψέμα.

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

 • Ο Σέργης Χατζηαδάμος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική το 1975. Ο πατέρας του Άντης Χατζηαδάμος ήταν ελληνοκύπριος γλύπτης και συγγραφέας και η μητέρα του η Jennyfer Lyn Tompson, ραδιογράφος ακτινολόγος. Η οικογένεια μετακόμισε πίσω στην Κύπρο το 1980 και ζει έκτοτε εκεί.
 • Στα 15 του κάνει τα πρώτα του βήματα στην τέχνη μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του. Το 1994 μετακόμισε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Νικόλαου Στέφου για 3 χρόνια.
 • Το 2001 αποφοίτησε από το κολλέγιο Campus Art and Science (Αθήνα) με πτυχίο στις γραφικές τέχνες.
 • Το 2003 επέστρεψε στην Κύπρο για να παρουσιάσει την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία, με τίτλο «Βικτώρια - Κηφισιά». Η έκθεση μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Άζια στην Πάφο. Στο κοινό παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά έργα τυπωμένα με τη μέθοδο των Giclee Prints πάνω σε καμβά.
 • Το 2007 δημιούργησε τη δική του εταιρία στον χώρο της διαφήμισης και γραφικών τεχνών με την ονομασία Instant Ad, η οποία παραμένει και ως σήμερα ενεργή. Τον ίδιο χρόνο έκδωσε το περιοδικό Beach News στην επαρχία Πάφου.
 • Το 2010 επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση του γλύπτη Άντη Χατζηαδάμου,και έκδωσε το βιβλίο Άντης Χατζηαδάμος 1936-1990 στα ελληνικά και αγγλικά.
 • Το 2012 επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφίας του Μιχαλάκη Χαρίτου και έκδωσε το βιβλίο «Λιμανάκι Κάτω Πάφου 1974» σε τρεις γλώσσες.
 • Το 2014 επιμελήθηκε την πρωτοβουλία για ανάπλαση της παλιά αγοράς της Πάφου προτείνοντας με τον φίλο καλλιτέχνη Γιάννη Σακέλλη την έκθεση «Window Art» η οποία παρουσιάστηκε σε τριάντα μαγαζιά του κέντρου από ξεχωριστούς καλλιτέχνες.
 • To 2017 επιμελήθηκε την έκθεση «Επικίνδυνα Ταξίδια» για το ΠΑΦΟΣ2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2017 και έκδωσε το βιβλίο σε τρεις γλώσσες.
 • Το 2018 βραβεύθηκε στην Μπιενάλε Λάρνακας, Larnaca Biannale 2018, με αριστείο για το έργο του «Πάφου Ψυχές».
 • Το 2019 παρουσίασε την τρίτη ατομική του έκθεση Μεταμόρφωσις στο ξενοδοχείο Άναμπελ στην Πάφο.
 • Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

 

Πληροφορίες

Πότε/Πού: Γκαλερί Γκλόρια, τα εγκαίνια θα γίνουν Τετάρτη 8 Ιανουρίου 2020 στις 19:30. Η έκθεση θα διαρκέσει απο Τετάρτη 8 Ιανουρίου 2020 μέχρι Τετάρτη 22 Ιανουρίου 2020. Δευτέρα-Παρασκευή 10:30-12:45 & 17:30-20:00 και Σάββατο 10:30-12:45. Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο  22 762605, https://gloriagallery.net/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ απο τη σειρά «Αντικατοπτρισμοί»

«Nous ne sommes pas Charlie»

Ο Καραβάτζιο εξανθρωπίζει την πίστη. Εξανθρωπίζει την εικόνα του Ιησού και του δίνει όμορφη σε όψη μορφή, σάρκα και σώμα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X